Administratie

Se scumpește căldura la Timișoara în această iarnă? Nimic nu e exclus, Primăria ar putea suporta diferența

Spirala neașteptată în care au intrat prețurile la cărbune sau gaze naturale ar putea duce la o majorare a prețurilor practicate de societatea Colterm la energia termică. Dacă explozia prețurilor continuă, nu e exclusă solicitarea unei majorări de preț la agentul termic furnizat, spune viceprimarul Ruben Lațcău.

Dar, aceasta este doar o ipoteză iar o eventuală majorare nu se poate obține atât de ușor, solicitarea trebuie în primul rând aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), doar ulterior poate ajunge la votul consilierilor locali timișoreni. Totuși, Lațcău avertizează că o asemenea decizie nu ar fi total exclusă.

”Vă zic, sincer, că în contextul acesta economic, în care prețurile la energie vor crește în continuare, aici mă refer la cărbune și la gaz, nu exclud posibilitatea ca cei de la Colterm să trimită spre Consiliul Local o propunere de ajustare a prețului, de ajustare a prețului gigacaloriei. Fie în cursul acestei toamne, fie mai târziu. Este și aceasta o posibilitate de care trebuie să fim conștienți cu toții. Dacă va exista o asemenea solicitare (n.r. de creștere a prețului), mă aștept să fie una marginală, sub 20%. Evident că orice creștere va fi suportată de primărie prin creșterea subvenției, acesta este un lucru extrem de important, pe care ar trebui să îl aveți în vedere”, a declarat, vineri, Ruben Lațcău.

Ruben Latcau

Și cu aceste subvenții de la primăriei… situația e cam dificilă. Municipalitatea timișoreană a pompat sănătos deja în Colterm o grămadă de bani pentru a ține funcțională compania de termoficare. Valoarea maximă permisă de Uniunea Europeană pentru astfel de subvenții a fost deja depășită în ultimii ani de câteva ori. Totuși, bazându-se pe prețurile practicate la energie, Lațcău crede că nu există un risc de sancționare.

 ”Anul acesta am depășit valoarea maximă pentru ajutorul de stat. Suntem depășiți deja de doi ani cu suma maximă permisă și să nu se considere un ajutor de stat. Am avut discuții cu Consiliul Concurenței în acest sens. Nu știu dacă există vreun risc ca cei de la Comisia Europeană să considere această depășire o problemă. Tind să cred că din cauza prețurilor mari, multe guverne au susținut financiar acest sector. Eu nu cred că există acest risc”, a mai spus Lațcău.

Când pornește căldura? Numai natura ne va putea spune. Dacă se va face frig nu e exclus ca aceasta să fie pornită din octombrie.

”În mod evident dacă vom avea un octombrie răcoros vom porni căldura, la fel dacă vom avea un octombrie cald nu vom porni căldura. Lucrul acesta depinde de temperatura pe care o vom avea, există niște prevederi legale foarte clar stabilite care spun că există niște praguri de căldură, mai multe nopți, pentru a se porni agentul termic”, a mai declarat Lațcău.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

7 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

7 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

14 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

14 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

14 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

16 ore ago