Social

Biblioteca Centrală Universitară Timișoara reacționează după solicitarea OSUT: Îndeplinim toate cerințele legale

După apariția solicitării demisiei directorul Bibliotecii Centrale Universitare Timișoara, reprezentanții instituției au emis un comunicat în care își apără punctul de vedere și prezintă facilitățile disponibile pentru utilizatorii bibliotecii. Aveți mai jos punctul de vedere al instituției amintite.

Pentru a preveni confuziile pe care o serie de dezinformări lansate în spațiul public le-ar putea crea în legătură cu activitatea Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, comunicăm utilizatorilor noștri și publicului interesat cele ce urmează.

Începând cu data de 1 octombrie 2022, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara a pus în aplicare prevederile articolului 202 din Legea Educației (Legea 1/2011), modificat prin Legea nr. 9/2022, privind accesul gratuit al studenților din învățământul superior de stat „la principalele cărţi de specialitate şi publicaţii ştiinţifice, inclusiv prin accesul la bibliotecile universitare şi bibliotecile centrale universitare”, conform BCUT.

Astfel, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara eliberează legitimații gratuite, în baza cărora studenții din învățământul superior de stat au acces la următoarele servicii: Emiterea gratuită a cardului de bibliotecă; Vizarea gratuită anuală a cardului;  Acces gratuit la toate sălile de lectură; Acces gratuit la bazele de date abonate;  Acces gratuit internet wireless; Acces gratuit la catalogul electronic şi la cel tradițional; Acces gratuit la sesiunile de orientare în bibliotecă; Referinţe gratuite prin e-mail; Acces gratuit la evenimentele organizate de BCUT; Împrumut gratuit la domiciliu pentru 5 publicații (simultan) pentru 7 zile, cu posibilitatea de prelungire; Obținerea gratuită de pliante și afișe, care informează despre toate aspectele organizării și funcționării bibliotecii; Procurarea gratuită a Revistei „Lecturn”, publicată de bibliotecă, mai spun cei de la BCUT.

Conform instituției, cerințele legate sunt acoperite în întregime.

Furnizarea gratuită de către Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara a acestor servicii acoperă pe deplin obligația impusă de articolul 202 al Legii Educației. În plus, lista gratuităților cuprinde și o serie de servicii care exced „accesul la principalele cărţi de specialitate şi publicaţii ştiinţifice”, prevăzut de lege (de exemplu, accesul gratuit la internet, fie de pe computerele bibliotecii, fie cu dispozitivele proprii ale studenților; instruirile privind orientarea în bibliotecă; accesul la diferite evenimente etc.). În felul acesta, BCU Timișoara respectă întocmai prevederile legale și, în plus, vine în întâmpinarea nevoilor de informare și culturale ale utilizatorilor. În afara acestei cuprinzătoare liste de servicii gratuite, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” oferă câteva servicii suplimentare, pe bază de tarife, care pot fi achiziționate opțional de utilizatori. Oferirea acestor servicii suplimentare se face cu respectarea strictă a reglementărilor legale, înainte de toate a Legii Bibliotecilor din 2002, care prevede, la articolul 6, că bibliotecile de drept public „pot oferi servicii, stabilite prin regulamentele proprii de organizare şi funcţionare, în condiţiile legii, pe bază de tarife”. Aceste servicii sunt: Împrumut la domiciliu pentru 10 publicaţii (simultan) pentru 14 zile; Posibilitatea prelungirii online a termenului de împrumut al publicaţiilor; Rezervare publicaţii; Înştiinţare cărţi întârziate via e-mail; Consiliere accesare baze de date; Acces biblioteca digitală; Solicitare scanare (3 solicitări a maximum 30 pagini/solicitare/zi); 3 bibliografii a câte 10 titluri/an; Notificări trimestriale cu noutăţile intrate în bibliotecă

Serviciile pe bază de tarife sunt grupate într-un pachet al cărui preț a fost aprobat de Consiliul de Administrație (50 de lei anual). Prețul pachetului este mult inferior costurilor serviciilor luate individual, iar gruparea lor sub un singur tarif a fost făcută tocmai pentru a ușura efortul financiar al celor care doresc sa beneficieze de ele. Furnizarea acestor servicii pe bază de tarif nu impietează în niciun fel asupra dreptului de acces al studenților „la principalele cărţi de specialitate şi publicaţii ştiinţifice”, stabilit prin Legea Educației”, mai anunță Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sejur de şapte zile în insula Zakynthos, cu As Tour Timişoara

Agenţia As Tour Timişoara vă propune, în perioada 16-23 iunie, o vacanţă de vis, în…

3 ore ago

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

19 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

19 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

20 de ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

21 de ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

21 de ore ago