Prefectura Timiş

Două noi cazuri de pestă porcină au fost descoperite în Timiș, la Dudeștii Vechi și Șandra

Pesta porcină africană se extinde în Timiș, au fost descoperite două noi cazuri. Primul este la Dudeștii Vechi, cel de al doilea la Șandra. Ambele teste au conformat prezența virusului, s-a trecut la eutanasierea animalelor din gospodării.

În data de  27.10.2022 au fost prelevate  probe de sânge EDTA și set organe de la porcine provenite dintr-o exploatație nonprofesională din localitatea Dudeștii Vechi, județul Timiș.   Probele au fost trimise la  Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și în urma examenelor efectuate, acestea sunt pozitive.

Tot în data de  27.10.2022 a fost prelevată o probă  set organe de la un porc domestic mort provenit din exploatația  de suine  din localitatea Șandra, județul Timiș. A fost recoltată și  trimisă la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și în urma examenelor efectuate, proba a fost pozitivă. Trei porci au fost sacrificați la Șandra, respectiv cinci la Dudeștii Vechi.

După confirmarea  Pestei Porcine Africane au fost convocate sedințele cu toți membrii Comisiei Locale pentru Prevenirea Bolilor, în urma  căreia s-a votat emiterea hotărârilor  de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de pestă porcină africană, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii la porcii domestici din exploatațiile de suine  din localitatățile amintite.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia  suină.

Zona de protecție pentru Șandra (0-3 km) include Șandra, Uihei. Iar zona de supraveghere (3-10 km) Biled, Variaș, Pesac, Lovrin, Bulgăruș, Lenauheim și Iecea Mare.

Pentru Dudeștii Vechi zona de protecție include Dudeștii Vechi. Zona de supraveghere mai cuprinde și Cheglevici, Colonia Bulgară, Teremia Mică și Nerău.

Share
Published by
Daniela Stoian

Recent Posts

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

2 minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

54 de minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

14 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

20 de ore ago