Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, preşedinte al USR Timiş, a lansat „Pactul politic pentru un management educaţional transparent şi non-partizan”. Printre altele, pactul prevedf ca directorii liceelor şi şcolilor timişorene să nu mai fie numiţi pe criteria politice.
Reprezentanţii USR Timiș afirmă că acest document este un pas major pentru depolitizarea învățământului în Timișoara și la nivel județean.
“Propunerea a fost inițiată recent și propusă de USR Timiș tuturor partidelor din Consiliul Local Timișoara. Este vorba de un gest politic fără precedent la nivel local, care urmărește depolitizarea și transparență totală în domeniul educației, la nivel județean și în Municipiul Timișoara!”, transmite USR Timiş, prin intermediul unui comuncat de presă
Documentul are un obiectiv fundamental, dorit de întreaga comunitate de părinți și educatori, spun cei din USR, anume să statueze faptul că „Directorii sunt temporari, educația nu. Stop numirilor în funcția de director fără concurs, fără evaluări corecte, fără consultări.”
Prin documentul propus de conducerea USR Timiș, președinții partidelor politice reprezentate în Consiliul Local Timișoara se angajează să:
În vederea atingerii de îndată a acestor obiective, Pactul pe Educație prevede câteva principii și moduri de decizie de aplicat, referitoare la numirea, selecția și evaluarea directorilor unităților de învățământ preuniversitar de stat și promovarea unei conduite morale și corecte între părți.
“Administrația publică locală este unul dintre actorii principali cu care unitățile de învățământ conlucrează pentru implementarea și atingerea obiectivelor de management educațional instituțional și a strategiilor în domeniu asumate la nivel local. La nivelul municipiului Timișoara, în acest moment, sunt 28 de unități de învățământ care au directori numiți prin decizia Inspectoratului Școlar Județean Timiș și 32 de funcții de conducere vacante în aceste unități de învățământ. Practic, în Timișoara anul școlar 2022-2023 a început cu directori numiți pentru aproape jumătate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Conform Legii Educației Naționale, directorii numiți nu semnează contracte de management financiar cu autoritatea publică locală, autoritatea publică locală nu este implicată în procesul de numire a acestora și nu are pârghii legale prin care să se asigure de transparența și corectitudinea acestui process”, se mai arată în comunicat.
La ideea semnării Pactului pe Educație propus de USR Timiș au aderat, într-o primă instanță, și liderii celui mai important sindicat din învățământul timișean, anume Federația „Spiru Haret” Timiș, care numără peste 5000 de profesori, învățători și educatori din întregul județ.
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…