Două milioane şi jumătate de euro! Este suma cu care firma Rossini Sleeve Technologies SRL, cu sediul în Chişoda, acuză că a fost păgubită prin căpuşarea ei de mai multe persoane şi firme româneşti. Dosarul se află la DIICOT Timişoara de la începutul anului 2020 şi cu toate că mai mulţi suspecţi şi-au recunoscut vinovăţiile, ancheta bate pasul pe loc. Peste toate astea, ANAF a pus sechestru pe firmă, în contul banilor pierduţi la firmele care au căpuşat-o. Avocaţii firmei au intervenit chiar şi la structura centrală a DIICOT pentru rezolvarea problemei.
Rossini Sleeve Technologies SRL este o importantă firmă din Timiş, cu sediul la Chişoda, şi care produce elemente pentru industria flexografică. A fost înfiinţată în 2006 şi are un număr de aproximativ 200 de angajaţi. În acest an a luat locul I la Top Afaceri România la categoria Întreprinderi Mijlocii.
În urma unor verificări în cadrul societății și descoperind o adevărată structură care căpușa activitatea, firma a formulat în 26.02.2020 o plângere penală în care arăta săvârșirea infracțiunilor prevăzute și pedepsite de şase articole din Codul Penal. Au fost vizate mai multe firme şi persoane fizice, constituite într-un grup infracţional organizat care a păgubit societatea cu 2.500.000 de euro. Mai exact, au fost emise facturi fără acoperire către firme căpuşe care nu făceau serviciile sau nu livrau bunurile pentru care au primit banii de la Rossini.
Capii operaţiunilor au fost Timea Vas, angajată a firmei, şi concubinul ei Alexandru Paul Fazekas. În încrengătura de firme care au căpuşat compania şi asupra cărora s-a făcut plângerea penală se regăsesc: Auto Erste SRL, Interdanubia, SRL, USS Design SRL, Asko Group SRL, Gyafer SRL, Nys Experience SRL, Ferestre & Decor SRL. Alături de aceste firme au fost făcute plângeri penale şi pe numele administratorilor lor.
În acest dosar, pe 10.06.2020 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată și abuz în serviciu. Ulterior, prin Ordonanța procurorului din data de 12.02.2021 s-a dispus continuarea urmăririi penale față de suspecții Vas Timea, Mureșan Daniela, Fazekaș Alexandru-Paul, Gyarmati Levente, Ilieș Adrian.
În data de 18.02.2021 s-a procedat la audierea suspecților menționați, urmând ca de atunci și până în cursul lunii iunie 2021 să fie efectuate diferite acte de urmărire penală. Apoi, în perioada iulie 2021 – ianuarie 2022 dosarul de urmărire penală a stagnat efectiv, nemaifiind audiați alți martori, nefiind administrate probe, nepunându-se în mișcare acțiunea penală cu privire la suspecții din dosar, arată avocaţii Rossini. Pe scurt, nu s-a făcut nimic.
Observând modul deficitar de efectuare a urmăririi penale, tergiversarea soluționării lui de către procurorul de caz Angelica Petcu, firma a a formulat un memoriu către Procurorul Șef din cadrul DIICOT Timișoara și unul către Procurorul Șef din cadrul DIICOT – Structura Centrală, prin care a solicitat analizarea modului de efectuare a urmării penale și luarea unor măsuri cu privire la soluționarea cu celeritate a acestuia. Din răspunsul primit de la DIICOT Timişoara, avocaţii Rossini şi-au dat seama că memoriul înaintat nici măcar n-a fost citit. De la DIICOT Bucureşti răspunsul a fost că se va discuta cu procurorii timişoreni pentru a fi mişcată speţa mai repede. Dar nu s-a întâmplat acest lucru.
Culmea este că cei doi suspecți principali audiați în cauză, dar şi alţii, au recunoscut fapta și prejudiciul comis.
“Lentoarea de neînțeles a modului de desfășurare a urmării penale, dar și pasivitatea de neexplicat a Procurorului Șef DIICOT Timișoara, se impun a fi sancționate de către instanță”, afirmă avocaţii companiei Rossini într-un memoriu
Şi dacă această tergiversare nu era de ajuns, ANAF a pus sechestru pe companie, pentru suma de 2.560.528 lei (impozite şi TVA), exact pentru tranzacţiile fictive cu firmele care au căpuşat societatea.
“Am ajuns în această situație ca urmare a demascării grupului infracțional care a comis numeroase infracțiuni în dauna subscrisei. În loc ca în acest moment, membrii grupării să răspundă pentru faptele comise și subscrisa să ne recuperăm prejudiciul, tot noi suntem cei care suntem verificați de instituții și obligați la plata unor noi sume de bani. Doar o soluționare de urgență a dosarului penal și recuperarea prejudiciului va putea lămuri situația provocată de controlul AJFP Timiș. Doar o soluționare de urgență a dosarului penal și recuperarea prejudiciului va putea lămuri situația provocată de controlul AJFP Timiș. În acest interval de 3 ani de zile, nu au fost audiați toți suspecții, deși am cerut acest lucru, fapt cerut inclusiv de către aceștia”, se arată înzr-un momem,riu făcut de avocaţii comaniei.
Mai mult administratorul companiei, Mirko Peroni şi doi dintre avocaţi a fost ameninţaţi în mai multe rânduri de Alexandru Paul Fazekas, fără ca nimeni să intervină. Presiunile au continuat cu un martor protejat şi doi comisari de poliţie. Şi cu toate acestea, la aproape trei ani de la formularea plângerii, nu există niciio soluţie, iar o comnaie puternică altădatăî din punct de vedere finaciar riscă să sucombe în păienjenişul justiţiei din România.
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…