Politica

Octombrie, luna sondajelor în Timişoara. PSD, PNL şi USR şi-au comandat cercetări sociologice. Mizele celor trei partide

Cele trei partide care contează la nivel local şi-au comandat sondaje de opinie, iar ca mare coincidenţă toate sunt făcute în această lună, la mijlocul ciclului electoral. Sunt primele sondaje „pe bune” care vor fi făcute la nivel local după alegerile din 2020, mizele celor trei partide fiind însă diferite.    

PSD Timiş a comandat nu mai puţin de trei sondaje de opinie, dintre care două la nivelul judeţului şi unul pe Timişoara. Cele trei studii vor fi un bun instrument pentru desemnarea candidaţilor pentru fotoliul de preşedinte al CJ Timiş, respectiv de primar al Timişoarei. Chiar zilele trecute, preşedintele organizaţiei, Alfred Simonis, afirma că până la începutul anului viitor vor fi anunţaţi cei doi candidaţi. Marea miză a PSD este recucerirea şefiei CJ Timiş, funcţie pe care a deţinut-o în perioada 2012-2020. În schimb, ca de obicei, la Primăria Timişoara, scopul rămâne, în limbaj fotbalistic, să „facă o figură frumoasă”.

Cei din PNL Timiş au comandat un sondaj pe Timişoara şi pe câteva localităţi din judeţ, iar printr-o oarecare calibrare speră să obţină o fotografie cât mai aproape de realitate. Sondajul va avea un rol important în luarea unor decizii privind situaţia din filială. Nu e un secret, PNL Timiş trece printr-o mare criză internă, 19 primari, la care se adaugă mai mulţi foşti lideri, solicitând demiterea tandemului Alin Nica – Dănuţ Groza, dar s-ar mulţumi şi cu schimbarea celui de-al doilea. O altă mare problemă pentru PNL este fostul primar Nicolae Robu aflat în plină campanie electorală pentru a reveni pe Loga nr. 1 şi care va rupe mult din voturile candidatului partidului. Robu nu este dorit ca şi candidat la nivel central, oferiindu-se pentru retragere un loc pe lista de Senat. În vară el şi-a comandat un sondaj în care ar avea peste 50%.

USR Timiş face un sondaj doar la nivelul Timişoarei, principala miză a partidului fiind câştigarea unui nou mandat de primar pentru Dominic Fritz. Declinul în care se află partidul la nivel naţional este resimţit puternic şi la Timişoara, iar la nivel de percepţie (în lipsa unor sondaje, altele decât cele comandate de Robu), Fritz a pierdut mult din din electoratul din 2020. Astfel că acest sondaj are menirea de-a arăta favorabilitatea de care se bucură primarul la mijlocul ciclului electoral.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago