Primăria Cluj și-a certificat, cu fonduri europene, un sistem intern ISO de management în combaterea mitei

Într-un demers inedit, cel puțin pentru meleagurile mioritice, Primăria Cluj-Napoca a obținut certificarea ISO 37001, un standard internațional care recunoaște existența unui sistem eficient de management în combaterea mitei. Standardul ISO 37001 este singurul standard recunoscut la nivel mondial care poate fi utilizat pentru a certifica sistemul de management pentru prevenirea corupției care indică măsurile și controalele care pot fi adoptate de o organizație pentru a-și monitoriza activitățile și pentru a spori eficacitatea prevenirii fenomenului corupției.

Certificatul a fost acordat de către Organismul de certificare RINA Simtex. În urma desfășurării auditului de certificare, la nivelul primăriei s-a constatat că Sistemul de management anti-mită este implementat și există dovezile privind capacitatea sistemului de management de a îndeplini cerințele aplicabile și a atinge obiectivele așteptate.

Transparența și integritatea sunt valori fundamentale pe care le urmăm și le promovăm la nivelul instituției. Obiectivul este ca cetățeanul să aibă încredere că persoanele cu care interacționează în relația cu Primăria sunt integre și nu există favoritisme. Democrația în ansamblu este mai puternică atunci când cetățenii văd lucrurile transparent și banul public cheltuit eficient.  Certificarea obținută de Primăria Cluj-Napoca în domeniul anti-mită confirmă importanța pe care o acordăm acestor lucruri, abordării profesioniste, cu reguli și proceduri clare”, a spus primarul Clujului, Emil Boc.

Sistemul de management anti-mită conform ISO 37001:2016 a fost implementat în cadrul unui proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020: „Consolidarea capacității Municipiului Cluj-Napoca în implementarea măsurilor anticorupție”.

Obiectivul general al proiectului a constat în dezvoltarea și consolidarea capacității administrative a Municipiului Cluj-Napoca prin eficientizarea activităților de prevenire și combatere a corupției în administrația publică locală, promovarea eticii și integrității pentru îmbunătățirea performanțelor în activitate, creșterea transparenței în procesul decizional precum și îmbunătățirea cunoștințelor și a competențelor personalului.

Principalele rezultate ale implementării proiectului au fost concretizate în elaborarea de proceduri și instrumente în materie de etică și integritate, respectiv educație anticorupție.

Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) este de 414.834 lei, din care 406.537,32 lei (98%) valoare eligibilă nerambursabilă (352.608,90 lei (85%) – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European și 53.928,42 lei (13%) – valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național) și 8.296,68 lei (2%) cofinanțare eligibilă, contribuţie proprie a Municipiului Cluj-Napoca.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

14 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

15 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

15 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

15 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

15 ore ago