Primăria Timişoara

Sistem de e-ticketing nou pentru STPT, în valoare de 1,2 milioane de euro. Pentru proiect, primăria vrea bani din PNRR

Primăria Timișoara vrea să instaleze un sistem ultramodern, integrat, de management performant al călătorilor care folosesc mijloacele de transport ale STPT. Acesta va putea oferi informații despre numărul de pasageri de pe o rută, va ajuta la prioritizarea numărului de mijloace de transport în funcție de solicitări, emiterea electronică de abonamente. Suma necesară e una importantă, 1, 2 milioane de euro, iar banii vor fi solicitați din PNRR.

Necesitatea și oportunitatea investiției într-un nou sistem de e-ticketing este dată de faptul că actualul sistem care a fost implementat în anul 2009 fiind exploatat fără întrerupere în acești ani. În timp, în urma exploatării a unui număr în creștere de echipamente dar și a uzurii și degradării morale a tehnologiei, s-a constatat o plafonare a capacității tehnice ale platformei hardware și software de management a sistemului.
Ținând cont de faptul că sistemul de E-ticketing nu mai este în garanție și nu se mai găsesc piese de schimb pentru serverele și unitățile de stocare precum și a modulelor electronice conectate prin contacte elastice cu un grad ridicat de oxidare, coroziune și fisuri ale traseelor multistrat ale cablajelor electrice.
Înlocuirea parțială a unor echipamente nu rezolvă problemele deoarece apar incompatibilități dintre software și hardware din generații diferite.
Din cauza problemelor se poate ajunge la imposibilitatea eliberării titlurilor de călătorie (bilete și abonamente); imposibilitatea centralizării facilităților eliberate unor categorii de cetățeni; imposibilitatea stabilirii compensației acordate operatorului.
Proiectul presupune achiziția unui sistem de e-ticketing necesar îmbunătățirii transportului public de călători în zona Timișoara. Complementar sistemului E-ticketing existent care este compus din subsistemele: SAT (Sistem Automat De Taxare) respectiv SMV (Sistem De Monitorizare A Vehiculelor), noul sistem va cuprinde cel puțin următoarele:
Noul sistem va oferi informare în timp real a călătorilor în stații și în mijloacele de transport; urmărirea vehiculelor și managementul flotei cu posibilitatea corelării cu Centrul de Management al Traficului pentru prioritizarea mijloacelor de transport în intersecțiile semaforizate; un sistem de numărare a călătorilor; posibilitatea de supraveghere video în mijloacele de transport și în stații; Posibilitatea plății titlului de călătorie cu cardul bancar sau telefon mobil; un planificator de călătorie (inclusiv aplicație pe mobil); introducerea posibilității achiziționării abonamentelor direct de pe site-ul operatorului.

Primăria Timișoara dorește finanțarea implementării sistemului cu bani din PNRR, investiția fiind estimată la 6.297.363,98 lei, din care: 5.291.902,50 lei fără TVA(echivalentul a 1.075.000,00 euro, calculat la cursul InforEuro aferent lunii mai 2021, 1euro=4,9227 lei) reprezintă cheltuieli eligibile asigurate din PNRR 2020-2026, aferente implementării sistemului e-ticketing; 1.005.461,48 lei(echivalentul a 204.250,00 euro, calculat la cursul InforEuro aferent lunii mai 2021, 1euro=4,9227 lei), reprezintă taxa pe valoare adăugată aferentă care se suportă de la Bugetul de Stat. Conform Ghidului specific, rata de finanțare în cazul investițiilor aferente Componentei 10 – Fondul local este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: PNNRstpt

Recent Posts

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

6 minute ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

39 de minute ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

2 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

4 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

4 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

5 ore ago