Într-un demers unic, cei de la Prin Banat ne prezintă poveștile a 43 de case din mediul rural, cuprinse în lista monumentelor, case speciale despre care unii proprietari nici nu știau că au acest statut special. Toate aceste case au fost redescoperite de echipa proiectului și au fost prinse într-un documentar.
Când ne gândim la monumente istorice, avem în minte mai cu seamă castele, conace sau biserici. Le căutăm când mergem în vacanță, în țară sau în străinătate, și le facem fotografii pe care le distribuim prietenilor. România are și ea o Listă de Monumente Istorice / LMI. Ultimul act oficial, datat 2015, include peste 30.000 de intrări -monumente, ansambluri și situri.
Județul Timiș are 340 de obiective clasate în LMI și, dincolo de clădirile-simbol, există monumente aproape necunoscute. E vorba despre 43 case de la țară, exponent ale așa-numitei arhitecturi minore, despre care, în cele mai multe cazuri, nici măcar proprietarii lor nu au știut că au un statut special.
Echipa Prin Banat a făcut, în această vară, un demers în premieră națională: un inventar în teren al caselor monument istoric din mediul rural. Sau, dacă vreți, un inventar al „fantomelor din Lista Monumentelor Istorice”. Cercetarea echipei a arătat că mare parte din clădiri au fost alterate masiv, unele nu mai există defel, cum este și cazul celei mai vechi case clasate în Timiș, care a dispărut acum 30 de ani, iar altele au fost efectiv mutate.
În urma acestor incursiuni a apărut filmul documentar „Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș”. El va putea fi vizionat în premieră marți, 15 noiembrie, de la ora 19, la Casa Tineretului din Timișoara. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A, la care sunt invitați să participe, alături de publicul larg, specialiști din domeniul cercetării și protejării patrimoniului construit, atât din ONG-uri, cât și din instituțiile statului.
Se vor căuta împreună răspunsuri la întrebări precum: câte din aceste case mai sunt relevante din punct de vedere istoric? De ce se „rostogolesc”, listă după listă, imobile care nu mai există? Sunt proprietarii și reprezentanții UAT-urilor de care aparțin aceste case conștienți de patrimoniul pe care îl au atât de aproape de ei?
Echipa proiectului a fost formată din: Producție: Mihai-Claudiu Moldovan / Asociația Prin Banat; Scenariu: Mihai-Claudiu Moldovan, George Predoiu; Imagine: George Predoiu; Fotografii: RoadOne Productions; Sunet: Lucian Pană; Narator: Lavenica Peșteșan; Grafică: Alexandra Turbatu; Cercetare: Mihai-Claudiu Moldovan, George Predoiu, Cristian Moroaică; Comunicare și corectură text: Otilia Galescu.
Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș este un proiect al Asociației Prin Banat, susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…