Eveniment

Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români” are loc zilele viitoare în Timişoara

Folclor românesc autentic, tradiții atent recuperate, cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară, ansambluri de renume din Timișoara, Baia Mare și Iași, sute de dansatori toate acestea reprezintă oferta Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș pentru Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români”, care va avea loc în 9 și 10 noiembrie 2022 la ora 18, 30 la Timișoara, la sala Timișoara Convention Center.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Timiș invită iubitorii de folclor la două zile de folclor autentic în care tadițiile sunt recuperate și transmise mai departe.

Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români,” aflat la cea de-a IX-a ediție, începe miercuri, 9 noiembrie 2022, la ora 18, 30, la Timișoara Convention Center cu un recital susținut de îndrăgiți interpreți ai cântecului românesc: Liliana Laichici, Ramona Vița, Stana Stepanescu, Georgiana Vița, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă, Ciprian Roman, Ciprian Pop, Bogdan Toma și Alin Didraga. Acompaniază Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Coregrafia poartă semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu. ”Sorocul,” ”Jocul salbelor de la Ciuchici”, ”Ardeleana lui Ioane de la Cornereva, ” brâuri și jocuri de doi de pe Valea Bistrei, jocuri de pe Valea Șieului reprezintă câteva din momentele coregrafice prezentate de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul. În premieră veți putea urmări Jocuri din Valea Hârtibaciului, coregrafie care poartă semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu. ”Fecioreasca rară din satul Retiș”, ”Purtata de Învârtită”, ”Purtata la Învârtită, ” ”Hațegana sau Învârtita Deasă” sunt jocuri din zona etnografică a Sibiului pun în evidență calitățile dansatorilor în piruete și sărituri în care se regăsesc nealterate tradițiile.

Formația de Tineret a Ansamblului Profesionist Banatul prezintă Jocuri de pe Valea Almăjului, în regia maeștrilor coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu. Din repertoriu fac parte brâul în contratimp, jocuri de doi, ardeleana pe cerc, sărita, Brâul lui Boldea.

Joi, 10 noiembrie 2022 la ora 18, 30 la Timișoara Convention Center Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români” continuă cu trei ansambluri foarte îndrăgite de publicul timișorean: Ansamblul ”Timișul”și invitații săi: Andreea Voica, Petrică Miulescu Irimică și Dana Gruescu, dirijor Deian Galetin, coregrafia Toma Frențescu; instructori coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David, director Camelia Mingasson; Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași și invitații: Balan Andrei, Simona Vasilica Mazăre, Constantin Bahrin, Marinică Claudia și Liță Andrei, manager și coregraf Petre Șușu; și Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” și invitații: Maria Casandra Hauși, Cristi Fodor, Gabriela Ardusătan, regia artistică Iuliana Maria Dragoș, dirijor Eduard Albina, asistenți coregrafi: Lavinia Pașca și Daniel Bota. Va prezenta spectacolul Iuliana Tudor.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

3 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

3 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

3 ore ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

4 ore ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

4 ore ago