Sport

Moarte şi fotbal. Începe Campionatul Mondial din Qatar

„15.000 de morți pentru 5.760 de minute de fotbal? Rușine!”. Pancarte cu mesajul de mai sus au apărut pe stadioanele din Germania, în ultima etapă jucată, sintetizând poate cel mai bine a XXII-a ediţie Campionatului Mondial de fotbal, care începe astăzi. Ea se referă la muncitorii morţi, în mare majoritate migranţi, în timpul construirii forţate, fără cele mai mici reguli de protecţie, a stadioanelor din Qatar. După ediţia din 1934 din Italia lui Mussolini şi cea din 1978 din Argentina aflată sub dictatura militară a lui Jorge Vidal, este cel mai controversat campionat din istorie.

Eveniment planetar, aşteptat la fiecare patru ani cu mare înfrigurare de întreaga suflare a lumii, noua ediţie a Campionatului Mondial de fotbal care începe azi este umbrită de situaţia politică mondială (războiul din Ucraina şi consecinţele sale social-economice), dar şi de marile controvesrse din jurul competiţiei din Qatar. Încă din 2010 când s-a stabilit ca gazdă Qatarul, acest campionat a fost pătat de mari acuzaţii de corupţie. Atunci petrodolarii învingeau chiar Statele Unite, în ultima rundă de scrutin, dar şi Coreea de Sud, Japonia şi Australia.

Criticile și apelurile la boicot au continuat până în aceste zile, vizate fiind decesele apărute la construirea stadioanelor, dar şi violarea drepturilor omului în această ţară musulmană. Activiști pentru drepturile omului, oameni politici, suporteri vorbesc despre peste 15.000 de vieți pe care le-ar fi curmat turneul, în timpul construirii stadioanelor. (Alte statistici vorbesc de “doar” 6.500 de morţi.)

Al doilea val de critici se referă la violarea drepturilor omului, în special ale femeilor şi persoanelor LGBT. Relațiile între persoanele de același sex sunt considerate o crimă în Qatar, și pot fi pedepsite cu condamnări de până la 7 ani închisoare. Inclusiv suporterii veniţi din alte ţări sunt vizaţi de această lege.

În semn de protest, căpitanii a zece echipe europene, printre care Anglia, Țara Galilor, Olanda și Germania, au anunțat că vor purta la meciuri banderole în culorile curcubeului pentru a promova diversitatea și incluziunea

Echipa Danemarcei va purta tricouri „întunecate” pentru a protesta împotriva nerespectării drepturilor omului în Qatar. Firma care produce echipamentul, Hummel, a declarat că „nu vrea să fie vizibilă” într-un turneu despre care susține că „a costat mii de vieți”. Echipa Australiei a lansat deja un videoclip în care îndeamnă Qatar-ul să elimine legile care condamnă relațiile între persoane de același sex. Parisul și alte orașe franceze nu vor organiza vizionări publice, în aer liber.

Pe aceeaşi temă, a drepturilor omului, a existat şi un schimb dur de replici între FIFA şi UEFA. „Știm că fotbalul nu trăiește într-un vid și suntem conștienți că există multe provocări și dificultăți de natură politică în lume, dar vă rugăm să nu permiteți ca fotbalul să fie târât în fiecare bătălie ideologică sau politică”, se arată într-o sc scrisoare semnată de şefii FIFA, în care se mai cere participanţilor să „se concentreze acum pe fotbal”. “Drepturile omului sunt universale și se aplică peste tot”, a fost replica UEFA la scrisoarea de mai sus.

Messi şi Ronaldo, ultimul bal

Chiar şi într-o atmosferaă tensionată, se aşteaptă de la acest campăionat mai mult fotbal decât de obicei. Şi asta fiindcă, la tradiţioanlele ediţii, desfăşurate vara, fotbaliştii veneau obosiţi la final de sezon. Acum suntem la început de sezon şi toţi au forţe proaspete. Totuţi, fotbaliştii trebuie să înfrunte şi canicula şi praful, cei prezenţi vorbind deja despre un aer irespirabil.

Acest campionat mai înseamnă şi cântecul de lebădă a doi imenşi jucători care au dominat fotbalul în ultimele aproape două deceii. Evident e vorba de Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo, fiecare fiind la a cincea participare la mun campionat mondial. În privinţa echipelor favorite, specialiştii vorbesc de Brazilia, Argentina şi campioana la ziuFranţa.

Cotele la casele de pariuri sunt următoarele (Betano):

  1. Brazilia: 4.50
  2. Argentina: 6.25
  3. Franța: 8.00
  4. Anglia: 9.50
  5. Spania: 10.00
  6. Germania: 12.00
  7. Olanda: 14.00
  8. Portugalia: 15.00
  9. Belgia: 18.00
  10. Danemarca: 30.00.

În faza grupelor, în general vom avea patru partide pe zi, cu începere de la orele 12.00, 15.00, 18.00 şi 21.00 (ora României.)

În partida inaugurală, astăzi, ora 18.00, le vor afla faţă în faţă echipa gazdă, Qatar, Ecuador. Al patru arbitru al partidei va fi românul Istvan Kovacs.

 

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

10 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

10 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

11 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

12 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

12 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

15 ore ago