Primăria Timişoara

Timișoara și Karlsruhe au sărbătorit 30 de ani de prietenie/FOTO

Timișoara și Karlsruhe au sărbătorit sâmbătă, în capitala Banatului 30 de ani de înfrățire a celor două orașe. O delegație din orașul german s-a aflat în aceste zile în orașul de pe Bega.

Prietenia sinceră și pacea sunt lucrul de care avem nevoie, a spus edilul șef din orașul german.
Vă mulțumesc pentru această invitație de a celebra împreună parteneriatul nostru lung de 3 decenii. Prietenia sinceră și pacea sunt lucrul de care avem nevoie, acum, mai stringent decât de diamante sau de aur sau de argint, într-o vreme în care este război în Europa”, a declarat în deschidere primarul Karlsruhe, Frank Mentrup, punând în contextul zilelor noastre un citat celebru al lui Martin Luther King.
Dominic Fritz a ales să-și prezinte mesajul atât în limba română, cât și în germană.
Ce lecții putem să învățăm din acest parteneriat care însuflețește și dă semnificație proiectului european, dar și ce poate învăța Europa de la această înfrățire? Văd patru lecții: că Europa este mai veche decât Uniunea formală la care am aderat acum 15 ani, iar șvabii au pornit și întărit această înfrățire cu mult înainte, văd că Europa rămâne un motor de prosperitate, că Europa poate să supraviețuiască doar dacă rămâne un proiect al cetățenilor și văd că intrăm într-o epocă de egalitate și învățare comună între Europa de Est și de Vest“, a transmis în română și germană primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
În cadrul vizitei, delegația a participat la un concert simfonic la Filarmonica Banatul „In Memoriam Marius Nichiteanu”, a participat la o prezentare completă a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii la Centrul de Proiecte a Municipiului Timișoara, s-a întâlnit cu reprezentanții Colegiului de Artă Ion Vidu, ai Facultății de Muzică UVT și cu reprezentanții comunității germane din Timișoara. Vizita se va finaliza duminică, 20 noiembrie, cu un tur ghidat al centrului istoric din Timișoara.
Din Karlsruhe a fost prezentă o delegație de 14 persoane condusă de Frank Mentrup, primarul oraşului Karlsruhe, Alexandra Ries, preşedinte al Asociaţiei de Prietenie Karlsruhe-Timișoara și Werner Gilde, Asociaţia Şvabilor Bănăţeni, precum și reprezentanți ai formațiunilor politice din consiliului local Karlsruhe, echipa de fotbal de seniori, reprezentanți ai administrației, ai mediului cultural și ai societății civile din orașul german. La eveniment a participat, de asemenea, Consulul Republicii Federale Germane la Timișoara, Regina Lochner.
Din partea Timișoarei au fost prezenți rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, deputatul minorității germane, Ovidiu Ganț și fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu, în mandatul căruia a fost început acest parteneriat, precum și membri ai consiliului local și ai administrației municipiului.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Ziua de 1 Iunie, ADID Timiș organizează în diferite locații activități educative privind gestionarea corectă a deșeurilor în locații diferite

De 1 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, ADID Timiș anunță desfășurarea unor activități…

2 ore ago

Primăria Timișoara a început să amenajeze deja celebra stradă Cezar

Strada Cezar, care leagă Bulevardul Loga de Parcul Copiilor, a intrat astăzi în amenajare, după…

2 ore ago

Biroul Electoral de Circuscripție Timișoara îl dă jos de pe un panou publicitar pe Nicolae Ciucă

În urma unei sesizări depuse de Partidul Alianţa Pentru Unirea Românilor,Biroul Electoral de Circumscripție nr.…

4 ore ago

Primăria a amenajat al treilea spațiu de tip drop off, la grădinița 32

Primăria Timișoara a amenajat o nouă zonă specială de unde părinții își pot lăsa și…

4 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara a intrat în clasamentul RUR 2024

Universitatea de Vest a fost clasificată pe primul loc în Timișoara și a șasea din…

4 ore ago

Evenimente speciale într-o lună iunie magică, puse în scenă de Centrul de Cultură şi Artă/FOTO

Cireșar aduce la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș spectacole, expoziții, Flashmob-uri de…

6 ore ago