Social

Pestă porcină într-o gospodărie din Sânmihaiu Român

Inspectorii DSVSA Timiş au descoperit un focar de pestă porcină într-o gospodărie din localitatea Sânmihaiu Român. Este vorba de doar doi porci, dintre care unul a murit. Pentru ca boala să nu se răspândeacă au fost stabilite zone de protecţie, respectiv supraveghere.

Luni, 14 noiembrie, în urma unei suspiciuni de pestă porcină africană au fost prelevate probe de la suine provenite din exploatația nonprofesională de suine din localitatea Sânmihaiul Român.

Acestea au fost trimise în vederea identificării virusului pestei porcine africane la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și în urma examenelor efectuate, probele au fost pozitive.

După confirmarea bolii, a fost convocată sedința cu toți membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în urma căreia s-a emis Hotărârea de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de neutralizare prin incinerare a materialelor de risc sub control oficial și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porci domestici.

S-au stabilit zonele circulare de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km din jurul focarului de pestă porcină africană din localitatea Sânmihaiul Român, aparținând UAT Sânmihaiul Român, după cum urmează:

Zona de protecție(0-3 km)

Următoarele localități – Sânmihaiul Român.

Zona de supraveghere(3-10 km):

Următoarele localități – Sânmihaiul German, Beregsău Mic, Beregsău Mare, Săcălaz, Timișoara-Freidorf, Utvin, Chișoda, Șag, Parța, Peciu Nou, Diniaș, Ferme comerciale aparținând SC SMITHFIELD ROMANIA:-FERMA PECIU NOU, Unitate producție Abator Freidorf SMITHFIELD ROMÂNIA

DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun în conformitate cu actele normative în vigoare, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină și solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere care sunt impuse de autorități în teritoriu, având în vedere consecinţele economice grave produsă de această boală

De precizat pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

2 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

2 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

3 ore ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

3 ore ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

4 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

17 ore ago