Politica

Proiectul Institutului Oncologic de la Timișoara e gata pentru a fi depus la finanțare prin PNRR

Studiul de fezabilitate aferent ridicării unui nou centru oncologic, pe structura părăsită a ceea ce ar fi trebuit să fie noul spital municipal al Timișoarei, din Calea Torontalului, a fost actualizat și finalizat și acum este perfect finanțabil din PNRR.

Estimările se referă la o sumă de aproximativ 200 de milioane de euro, plus TVA, a anunțat Alfred Simonis, șeful PSD Timiș.

”S-a reactualizat Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Municipal la suma rezonabilă de 200 de milioane de euro, plus TVA. În proporție covârșitoare are șanse să fie finanțat din PNRR anul viitor. Până la finalul acestui an va fi anunțată lista spitalelor care întrunesc condițiile și criteriile pentru a fi finanțate prin PNRR. Vreau ca pe ultima sută de metri, toți cei implicați să finalizeze toate procedurile. Vreau ca până la finalul acestei luni să avem acest obiectiv împlinit, de a fi înscris în PNRR”, spune Simonis.

Șeful grupului social-democrat din Camera Deputaților consideră că acest proiect a fost permanent sabotat, atât local, dar și național, și vorbește despre grupuri de interese, care au făcut în așa fel încât banii din sănătate destinați investițiilor să meargă doar spre București sau Cluj.

”Acest proiect a fost sabotat  din interiorul orașului și din afara lui pentru a pierde această finanțare, iar dacă o pierde va merge în altă parte. Spitalul stă așa de la începutul anilor 90, din 1992 acolo nu s-a mai întâmplat nimic. Faptul că s-au pierdut trei-patru cicluri de finanțare pentru acest obiectiv extrem de important nu e întâmplător. Faptul că anul trecut s-a făcut un studiu de fezabilitate pentru 700 de milioane de euro e perfid. Nu pot reproșez cuiva că vrea să facă o navă spațială la Timișoara, dar atunci când toți banii pe acest domeniu sunt 1,5 miliarde euro pentru 25 de spitale, e condiția pusă de UE, să crezi că jumătate din bani pleacă spre acest spital și din restul pentru celelalte 24 de spitale, e o nebunie, dă dovadă de rea-credință! Vorbesc de grupurile de interese care și-au dorit ca încă o dată banii pe care Timișoara putea să-i absoarbă din fondurile Uniunii Europene, să se ducă în altă parte, de exemplu la Cluj, aș putea spune. Suntem foarte aproape de îndeplinirea acestui deziderat, care nu trebuie speculat politic. Dacă voiam să îmi arog singur acest merit nu mulțumeam celor implicați. De fiecare dată când am încercat să demarăm lucrările acolo cineva a încercat să ne caroteze. De fiecare dată, dacă veți vedea, banii s-au dus spre două trei zone cu preponderență”, a mai declarat Simonis.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

3 minute ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

34 de minute ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

2 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

4 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

14 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

14 ore ago