Primăria Timişoara

Roxana Iliescu avertizează: Neachiziționarea certificatelor verzi, cu sprijin de la primărie, va duce la închiderea Colterm

Consilierul local Roxana Iliescu e în continuare extrem de preocupată de situația Coltem, compania de termoficare a Timișoarei. Acum cea mai mare problemă e necesitatea plății certificatelor verzi pentru 2022 și evitarea unei amenzi noi, spune aceasta. O astfel de situație va închide definitiv compania, conform lui Iliescu.

Ea vorbește despre patru soluții, care au fost deja prezentate, nu sunt onoutate.

Pe masa primarului Fritz stau astăzi 4 soluții/ modalități în care Colterm poate cumpăra cele aproximativ 200.000 de Certificate CO2 – cost aproximativ 80 mil. lei, pentru conformarea pe anul 2022 și evitarea unei noi amenzi, care ar pune cruce acestei societăți!. Reîntregirea capitalului social de către acționarul unic al societății, municipiul Timisoara – vezi Hotărâre AGA nr. 2/29.01.2021 de aprobare a continuării activității și implementarea măsurilor de reconstituire a activului net până la nivelul unei valori cel puțin egale cu jumătate din Capitalul Social, respectiv plata de către municipiu către Colterm a sumei de 85 mil. Lei; plata de către municipiu a pierderilor induse tehnologice- calculate pe anul 2022 la suma de aproape 90 mil. lei (pierderile tehnologice reprezintă costurile înregistrate de Colterm aferente furnizării de apa caldă și căldură, din care parte nu sunt recunoscute de ANRE la nivel de tarif către populație/agenți economici, dar pe care legal Colterm trebuie să le recupereze de la acționarul unic, municipiul Timișoara); plata în avans a subvenției (în draft-ul de Buget pe 2023 s-a prevăzut suma de 180 mil. lei pentru Colterm, reprezentând subvenții/ pierderi tehnologice). În contextul în care pentru primele două soluții există o procedură în spate care prezintă un risc major să nu se finalizeze în timp util pentru ca Certificatele să fie achiziționate până la data limită de 30 aprilie 2023, iar plata în avans reprezintă o sumă pe care municipiul nu o are în vistierie, intervine a patra soluție: apelarea la un terț finanțator, operator pe bursa certificatelor, care ar putea cumpăra cele 200.000 de Certificate de CO2 pentru Colterm. S-ar putea realiza această achiziție contra unui comision perfect legal plătit terțului respectiv, urmând ca Colterm să-i restituie costul Certificatelor și al comisionului cu plata în rate, plată care ar trebui garantată de municipiul Timișoara (la câți bani are de primit de la municipiu, restituirea în rate a costului Certificatelor este viabilă)”, mai spune consilierul local Pro România.
Aceasta menționează că aceste propuneri au mai fost prezentate primarului și în trecut. Dar acestea nu au fost oferite de Banca Mondială, care primește bani de la administrația locală, mai spune Iliescu.
Aceste soluții nu sunt de ieri sau de astăzi. Au fost aceleași și în anii precedenți, prezentate primarului Fritz, degeaba ce-i drept, că nu au fost implementate, motiv pentru care în ultimii 2 ani Colterm a încasat două amenzi însumând 35 milioane euro! Aceste soluții nu au venit din partea Băncii Mondiale, plătită de administrația Fritz cu bani grei pentru așa-zisa salvare a acestei societăți, ci au fost cunoscute de către reprezentanții Colterm/ ai municipiului de ani de zile. Municipiul Timișoara trebuie să pună umărul pentru ca aceste Certificate să fie cumpărate!”, conform consilierului local.
Ea subliniază că „Administrația Fritz, în ciuda sumelor de bani consistente date pe consultanță, nu a prezentat până acum timișorenilor niciun plan B viabil, ci doar povești”.
Contrar afirmațiilor primarului Fritz, municipiul poartă o foarte mare răspundere în ceea ce privește Colterm, în calitate de acționar unic și proprietar al sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, adică al rețelei primare, secundare (țevile subterane găurite, neizolate termic și supradimensionate), proprietar al majorității punctelor termice, al instalațiilor de la CET Sud etc.”, încheie Roxana Iliescu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

10 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

10 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

11 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

12 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

12 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

15 ore ago