Ședința de plen extraordinară a Consiliului Local din Timișoara a adus în fața votanților un duel extrem de dur, între viceprimarul Ruben Lațcău și consilierul local Roxana Iliescu. Tema disputei: cererea terenului de 50 de hectare de sub actualele instalații de la CET Sud.
Totul a plecat de la cererea de lămuriri suplimentare din partea lui Iliescu, legate de acest teren. Ea a dorit să afle dacă terenul, aflat în proprietatea statului român, este în domeniul public sau în domeniul privat. De asemenea, consiliera locală a spus că terenul, dacă este privat, trebuie cumpărat pe bani mulți, iar dacă ar fi în cel public, se află pe raza teritorială a Girocului, deci nu a Timișoarei, astfel nu s-ar putea solicita de oraș.
Povestea este una mai veche, Timișoara s-a intabulat în trecut pe acest teren, dar Girocul a atacat în instanță aceasta, motivând că este ilegală. Ceea ce instanța ar fi constatat, astfel că terenul a ajuns în proprietatea statului român.
Acum, primăria reia procedura și cere terenul de la statul român, pentru a deveni al orașului.
”Dorința este una justificată, dar de la dorință la putință e cale lungă și urma studierii documentelor care ne-au fost puse la dispoziție nu am putut să mă edific asupra unui aspect extrem de important. Acest teren este în domeniul public sau în domeniul privat al statului român. Văd că este aici domnul Franțescu (n.r. Cristian Franțescu), directorul de la Patrimoniu, poate ne răspunde dânsul. În cazul în care aceste terenuri fac parte din domeniul privat al statului, legea spune foarte clar faptul că această trecere se face contra cost, la valoarea de piață”, a spus Iliescu.
Cristian Franțescu, prezent la ședință, a sugerat că terenul este în proprietatea publică a statului fără a oferi un document în acest sens.
”Toate terenurile pe care sunt situate astfel de bunuri sunt în domeniul public. (…) Eu vă spun care a fost motivarea instanței la acțiunea Primăriei Giroc”, conform șefului de la Patrimoniu.
Roxana Iliescu a spus că ar putea admite acest lucru, dar că în Codul Administrativ se precizează că solicitările de trecere a unor terenuri din domeniul public al statului în cel al UAT se poate face doar dacă terenurile sunt pe raza acelui UAT, iar terenurile administrate de Colterm se află pe raza UAT Giroc.
”Trecerea prevăzută la alineatul 1 se face doar în situația în care bunul respectiv se află pe raza teritorială a unității administrativ teritoriale a unității care solicită trecerea, cu plata aferentă valorii de inventar actualizate, în condițiile legii. Demersurile au fost făcute de primăria Giroc, nu de primăria Timișoara, așa cum ați susținut”, a mai subliniat Iliescu.
Viceprimarul Ruben Lațcău a fost extrem de iritat de discuția promovată de colega sa din CLT, spunând că pe acest proiect se discută de oportunitate și că acolo se dă un vot politic și nu unul judecătoresc.
”În mod evident, acest HCL are și aviz de la Juridic pozitiv, după cum a spus domnul Franțescu este în domeniul public al statului. După cum spune raportul de specialitate, există excepție se poate cere acest lucru, dar aici suntem un for politic, doamna consilier Iliescu, suntem un for tehnic, nu suntem într-o instanță de judecată, ci într-un for politic și dumneavoastră sunteți aici consilier votat cu un mandat politic. Votăm pe oportunitate. Iar în momentul acesta, dumneavoastră și fiecare, în fața timișorenilor trebuie să luăm decizia să ne asumăm că este în interesul municipiului ca acest teren de 60 de hectare să treacă în patrimoniul orașului, orașul să își dezvolte capacitățile de producție, termoficarea să crească, să se dezvolte și, mai ales, să ne asigurăm că niciodată nu vom fi n situația în care pe acel teren nu vor răsări blocuri sau case. Aceasta este o decizie politică pe care noi trebuie să o luăm ca și consilieri și acesta este mandatul pe care îl avem. Dacă ne vom ascunde după chichițe politice, dacă vom alege să ne împiedicăm în posibilități, în ipoteze, în neclarități, refuzăm să luăm act de acest mandat politic pe care îl avem, este o decizie de curaj și de asumare. Nu este o decizie de chichițe de natură juridică”, a replicat Ruben Lațcău.
Trasă ”la răspundere”, Iliescu a ripostat, vorbind despre ”gargară populistă” și ”flit-flacuri de imagine”.
”Chiar acum să fiu trasă de ureche într-o ședință de plen în consiliul local, în contextul în care am adus niște argumente juridice, mi se pare puțin cam exagerat. Da este un vot politic, este vorba de oportunitate, dar fiecare proiect de hotărâre trebuie să aibă un temei legal și ce votăm noi aici trebuie să fie conform legii. Că altfel pierdem în instanță și municipiul a cam pierdut anul acesta în instanță, nu numai dosare și obiective, ci și sume importante de bani, pe care acum este nevoită să le plătească, angajaților, avocaților și te mai miri cui. Acest teren este proprietatea statului român, dacă vă uitați un pic pe codul Administrativ și vă uitați ce ar însemna vinderea acestui teren, deci posibilitatea de a ajunge în proprietatea unui privat v-ar lua durerea de cap. Deci haideți să lăsăm gargara asta populistă și să fim puțin mai atenți la dispozițiile legale, că altfel nu facem decât exerciții din astea, flit-flacuri de imagine care nu au niciun rost”, a încheiat consiliera locală.
În final ”oportunitatea” a triumfat și cu un vot împotrivă și 17 pro, proiectul a trecut, acum Primăria Timișoara poate cere de la guvern respectivul teren.
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…
Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are…
Drumarii din zona de vest a României au avut de lucru în ultimele două zile…