Politica

Schengen-ul neputinţei noastre. Retrospectivă cronologică 2022 (5)

1 septembrie. S-a închis Programul „Anghel Saligny” pe Timiş. Din nou defavorizată, Timişoara primeşte minimum posibil de bani. În total, judeţul Timiş va primi aproape 1,4 miliarde de lei pe programul „Anghel Saligny”, fiind din acest punct de vedere pe locul 14 în ţară.

11 septembrie. Moare Ionel Toma, unul dintre cei mai longevivi primari din Timiş, edil-şef al comunei Giroc din 1996.

11 septembrie. Furtună în PNL Timiş. Deputatul Marilen Pirtea produce un atac devastator la adresa conducerii filialei.

22 septembrie. Firma românească UIMB a câştigat licitaţia pentru tronsonul cu tuneluri de pe autostrada Lugoj – Deva.

26 septembrie. DNA mai dă o lovitură năpraznică în sistemul medical din Timişoara. Este ridicat chirurgul Marian Gaşpar, unul dintre cei mai cunoscuţi medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare.

27 septembrie. În prezența a doi miniștri, la Timișoara este semnat contractul de construire a noului campus al Universității de Medicină și Farmacie Timișoara. Acesta va fi ridicat la Ghiroda.

6 octombrie. Claudiu Buciu pierde definitiv, în instanţă, mandatul de primar al Lugojului. La începutul lunii iulie, prefectul Mihai Ritivoiu semnase încetarea mandatului de primar în cazul lui Buciu.

11 octombrie. Primăria dă în judecată clanul Cârpaci pentru recuperarea unei grădiniţe de pe bulevardul Mihai Viteazu.

21 octombrie. Peste 23 de milioane de euro este suma totală pe care o vor primi localitățile din Timiș prin Planul Național de Redresare și Rezidenţă (PNRR), în cadrul componentei C5 – “Valul renovării”. În total sunt 18 proiecte, împărţite la opt localităţi plus Consiliul Judeţean, cele mai multe, şase, fiind la Lugoj.

21 octombrie. Iosif “Borsetă” Nicoară, eroul “afacerii Dubai” pleacă din funcţia de şef de canbinet al preşedintelui CJ Timiş, Alin Nica, dar nu foarte departe. Preia şefia Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) Timiş.

4 noiembrie. Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv şi irevocabil. Fostul director al Muzeului de Artă, Victor Neumann, alias Hodoş, a turnat din greu la Securitate.

9 noiembrie. Secretarul general adjunct al PNL Timiş, Bogdan Ghelbere, este demis din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului,. Alin Nica îi va face însă repede rost de un un loc de muncă, luându-l consilier personal.

14 noiembrie. Mult așteptatul proiect al filmului realizat de Charley Ottley, cunoscutul jurnalist de călătorie, a ajuns la final. Proiectul a dus la realizarea a două filme de prezentare ale județului, unul în varianta scurtă, de un minut, respectiv varianta integrală, de opt minute.

17 noiembrie. După şase ani de procese, Primăria Timişoara câştigă definitiv litigiul privind parcarea din spatele Magazinului Bega. Acesta a fost dat ilegal de Victor Ponta, pe când era premier, bunilor săi prieteni, fraţii Cristescu.

24 noiembrie. Timișoara primește 308 milioane de lei din PNRR pentru înlocuirea flotei de transport în comun.

26 noiembrie. Se stinge din viaţă, după o lungă suferinţă, pe un pat de spital, scriitorul, universitarul, activistul civic Daniel Vighi,  S-a întâmplat la două zile, după ce, într-o emoţionantă ceremonie desfăşurată la Universitatea de Vest a primit titlul de Cetăţean de onoare al Timişoarei. Avea 66 de ani.

29 noiembrie. Consiliera locală USR Aida Szilagy demnionează din fumncţie după ce Curtea de Apel Timişoara a decis că aceasta deține un imobil care a fost ridicat fără autorizație de construire.

29 noiembrie. Cunsocutul medic Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, este trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu.

8 noiembrie. România a ratat şansa istorică de-a intra în Spaţiul Schengen, Austria refuzând să dea un pas înapoi în şedinţa Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Au fost de fapt două voturi împotriva României, pe lângă cel al Austriei intervenind şi cel al Olandei, dar asta doar fiindcă ţara noastră şi Bulgaria au fost tratate la pachet. În schimb, Croaţia a fost acceptată. Întreţinut de unii politicieni, în ţară începe un delir anti-austriac.

16 decembrie. Timişoara primeşte din partea Comisiei Europene Premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru buna derulare a proiectului Capitală Europeană a Culturii.

18 decembrie. Prezentă la Timişoara cu ocazia manifestărilor dedicate revoluţiei, senatoarea Alina Gorghiu le cere timişorenilor să uite traumele şi să se apuce de lucru.

 

 

 

 

 

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

Probleme fără sfârşit! Halep nu va merge la Aukland şi nici la Australian Open

Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…

12 ore ago

Guvernul închide oficial un punct de trecere al frontierei din Timiș care nici nu era încă deschis

Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…

16 ore ago

Primăria Timișoara a lansat oficial licitația pentru proiectarea și ridicarea parcării Spitalului de Copii

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…

17 ore ago

Se depun eforturi pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Bega

Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…

17 ore ago

De Crăciun, chiar am fost mai buni! Doar PSD-istul Daea a dat-o mai pe tradiţional

„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…

17 ore ago

Doar echipa de baschet va mai reprezenta Timişoara în acest an

Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…

17 ore ago