Administratie

Dominic Fritz anunță schimbări mari la societatea de transport public. Speră la una performantă, fără datorii

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, își dorește ca orașul să aibă un transport în comun de calitate și o societate performantă. Măsurile luate deja și cele ce vor fi impuse sunt numeroase, pornesc de la management, la plata datoriilor, plus investițiile din fonduri europene pentru dotarea cu mijloace de transport sau cu un nou sistem de ticketing.

Trebuie să asanăm Societatea de Transport Public Timișoara, spune Fritz. Plata datoriilor e pe primul loc, susține acesta.

”Investim masiv în înnoirea flotei și vrem să atragem mai mulţi călători, de aceea vom înlocui cu bani europeni flota. Doar că asta nu e destul. Trebuie sa asanăm STPT și știti problemele cu care se confruntă de decenii: subfinanțare, tertipuri ale managementului, companie cu datorii mari, erau datorii de 114 milioane lei la ANAF la finalul anul trecut. La acestea se adaugă din august 2020 un contract de delegare a serviciilor, un contract ambiguu, încheiat cu SMTT ”, a declarat, marți, Fritz.

Momentul actual este unul prielnic, se poate exploata, susține primarul.

”Noi avem acum o șansă mare să aducem STPT pe o fundație solidă si să o transformăm într-o companie modernă. Măsuri importante pe care le-am luat. Am schimbat managementul la STPT si SMTT pentru a elimina relaţia toxică dintre conduceri. Aveam doi directori care se vedeau ca rivali. Acum conlucrează. Am redus posturile de la 64 la 21 la SMTT. Cu cei de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare am întocmit contractul de delegare (n.r către SMTT), pentru a nu se mai certa lunar cele două entități. Deci din punct de vedere financiar există o bază mult mai bună pentru STPT. Se fac o serie de schimbări”, a mai subliniat primarul.

Pentru a se asigura o bază solidă de lucru e nevoie de o monitorizare a resurselor.

Consumul de carburanți a crescut spectaculos în ultimul an, spune oficialul.

”Vom monitoriza mai atent cheltuielile de consum pentru combustibil. În 2021 a fost un supraconsum de 30% care nu se justifică, cu noul sistem vedem exact când se alimentează și cât se consumă. Acum a devenit efectiv noul sistem de eticketing, e un sistem real de urmărire a mijloacelor de transport în comun. Tocmai am câștigat o finanțare de un milion de euro prin PNRR pentru sistemul de ticketing, vom ști câți călători valideză, în timp real, biletele. Și pentru călători înseamnă noi facilități, vor fi servicii online, un sistem digitalizat. În martie vom desemna un câștigător la licitație. Primele rezultate se vor vedea anul viitor”, spune Dominic Fritz.

Dtoriile societății erau impresionante, iar acum se lucrează la stingerea acestora.

”Avem datorii de 59 de milioane de lei, 37 s-au plătit, acestea erau datorii istorice, 21 de milioane de lei numai săptămâna trecută. O bună parte din datoriile la ANAF sunt plătite. Avem toate bazele să punem STPT pe o bază financiară. Vom lucra cu specialiștii de la BERD în continuare. Sigur vom reuși să avem o companie de transport sănătoasă”, conform primarului.

O problemă, cel puțin pe moment, este dotarea cu mijloace de transport. În acest moment rețeaua de transport metropolitan s-a extins foarte mult și aceasta impactează asupra transportului intern din Timișoara, pentru că nu mai sunt disponibile autobuze îndeajuns.

”S-a extins foarte mult rețeaua metropolitană, fără a avea mai multe mijloace, este unul din motive pentru că în Timișoara nu mai funcționează la fel de multe mijloace de transport. Dar transportul metropolitan ne ajută și pe noi, ne dorim ca spre Timișoara să se folosească transportul metropolitan, ne dorim să nu vină cei din zonele limitrofe cu mașina, e în interesul nostru. Și acele primăriile plătesc la SMTT. Ei contribuie la fonduri. Sunt primării care au depus cereri de finanțare pentru dotări, ceea ce va ajuta la dezvoltarea rețelei metropolitane”, a încheiat primarul Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

27 de minute ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

36 de minute ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

O oră ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

2 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

2 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei în zilele următoare

Luni, 20 mai, între orele 8-16 se va executa o conectare de conducte pe strada…

2 ore ago