Invatamant

Școala altfel, la Aquatim. Vizitați Centrul Aquapic și faceți o plimbare în lunca Begăi

Aquatim a pregătit o surpriză pentru școlile timișorene care au ales să deruleze unul dintre programele naționale Școala altfel sau Săptămana verde după vacanța de iarnă. Centrul Aquapic, de pe strada Frederic Mistral nr. 1, va fi deschis în mod excepțional, în perioada 28 februarie-2 martie, pentru grupurile de copii, însoțite de educatori și profesori. Accesul este liber și nu este nevoie de programare prealabilă.

Programul va fi între orele 10 și 13, iar vizitatorii vor putea explora în voie parcul vechii Uzine de Apă Industrială și Sala Mașinilor și afla lucruri interesante despre cum funcționa aceasta, când și de ce a fost construită, la ce se folosea apa tratată aici etc. În caz de vreme favorabilă, propunem iubitorilor de natură și activități în aer liber să continue cu o plimbare în apropierea uzinei, pe malul Begăi, în zona sa mai puțin cunoscută, de „luncă urbană”. Pe site-ul Aquatim sunt disponibile mai multe informații despre traseul de vizitare și activitățile propuse.

Aquapic este un proiect de educație informală de mediu, dezvoltat de compania de apă pentru școlile din Timișoara și regiune. Oferta centrului include jocuri educaționale tematice, în aer liber, pentru elevii din ciclurile primar și gimnazial, activități experimentale în minilaboratorul Aquapic pentru elevii mai mari și vizite ghidate ale Uzinei de Apă Industrială. Centrul este deschis în perioada aprilie-septembrie și poate fi vizitat de grupuri organizate de elevi, pe bază de programare online.

Lunca Begăi de la marginea Timișoarei

În amonte de stația de tratare a apei, Bega formează o luncă pe secțiunea Ghiroda- Plopi, cu o biodiversitate remarcabilă și cu caracter predominant natural. Pe această porțiune se formează stufărișuri și păduri de salcie întinse care adăpostesc numeroase specii de faună și floră, dar și habitate specifice zonelor de luncă.

Prin proiectul Lunca Urbană Bega, desfășurat în 2021 de Fundația Aquademica și finanțat de Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Timișoara, s-a realizat cartarea științifică a biodiversității din această zonă, un refugiu de floră și faună rară, cu multe specii de păsări și amfibieni și care oferă multiple servicii ecosistemice Timișoarei.

Aquatim propune o mini-drumeție pe malul Begăi, în care să admirați vegetația tipică de luncă: sălciile, arinii negri, stuful, săgeata apei, ferigile plutitoare, plopii albi și mana de apă. Dacă sunteți norocoși și priviți spre cer sau spre apă în direcția potrivită, la momentul potrivit, puteți vedea pescărușul albastru, rața mare, găinușa de baltă. Și dacă îndreptați privirea în jos, puteți descoperi câte un personaj interesant, cum ar fi melcul limnea (marele melc de iaz) sau broasca țestoasă europeană de apă dulce. De altfel, broasca țestoasă a fost mascota proiectului, un exemplar fiind salvat de la moarte de către echipa de proiect. Botezată Ninja, broscuța a fost tratată, a petrecut iarna într-un apartament de bloc și s-a reîntors în luncă în primăvară, complet recuperată.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

O oră ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

O oră ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

O oră ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

2 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

2 ore ago