Un număr mare de economiști ai firmelor din zona de vest a țării au venit să afle cele mai ”calde” informații din domeniul fiscalității, al taxei pe valoarea adăugată, dar și al modului în care un angajat și un angajator pot să colaboreze. Centrul de congrese al Iulius Town a găzduit, marți, o nouă ediție, cea cu numărul 17, a Conferinței Anuale de Fiscalitate EY 2023.
Cei mai buni specialiști ai Ernst & Young, cunoscuta societate de consultanță și audit au prezentat cele mai noi noutăți din domeniul fiscal, al mediului și al resurselor umane, dar și perspectivele la care firmele trebuie să se aștepte în aceste sectoare, în anii viitori. Și au făcut-o într-un mod inedit, interactiv, cu răspunsuri și întrebări, dar și cu cei din sală primind premii pentru răspunsurile date.
Au fost câteva teme principale abordate, care ulterior au fost dezvoltate de reprezentanții companiei de consultanță: Noua eră digitală pentru raportările și controalele fiscale (SAF-T, E-factura și E-transport); Modificări recente privind impozitarea națională și internațională în domeniul taxelor directe; Prețurile de transfer – ultimele dezvoltări în domeniu și perspective; Noi raportări începând cu anul 2023: Directiva de raportare publică a informațiilor privind impozitul pe profit; Schimbări radicale în controalele fiscale; Noutăți în domeniul TVA; Taxele la Fondul pentru mediu în 2023; Salariat vs colaborator: tendințe, perspective și provocări.
Un punct interesant abordat a fost cel al controalelor fiscale, unul care dă dureri de cap oricărui contabil, atunci când are loc. O certitudine observată în activitatea desfășurată de ANAF este că numărul acestor controale a crescut după pandemie, de asemenea, având în vedere schimbările legislative în domeniu este de așteptat ca din 2026 numărul verificărilor să sporească.
Subiectul, abordat de Corina Mureșan, a analizat schimbările importante care vor apărea în domeniul acestor verificări. Din anul 2026 va fi introdusă analiza de risc, cu ajutorul căreia va avea loc și selectarea contribuabililor, a celor care reprezintă un risc fiscal sporit. Selecția se va face la nivel central, dar nu va exclude și restul firmelor, fără un risc fiscal sporit, aleatoriu vor fi selectate și asemenea unități economice. S-a mai discutat despre data începerii inspecției fiscale, a locului unde se desfășoară operațiunea, la sediul contribuabilului sau la Finanțe.
Anul 2023 va marca o nouă etapă în abordarea digitală a raportărilor și controalelor fiscale, a fost ideea principală a analizei realizate. Important, se va pune accent pe prevenire și nu pe ”amendare”. Agentul economic va avea posibilitatea îndreptării unei greșeli și va putea îndrepta în mod voluntar eventuala greșeală apărută.
Extrem de atractivă a fost pentru cei prezenți a fost prezentarea realizată de Costin Manta, unul dintre specialiștii E & Y, care a abordat, printre altele problematica TVA, dar și a stabilirii unui sediu permanent pentru firmă. El a oferit o serie de exemle din jurisprudența europeană, cazuri care s-au referit la aceste sedii permanente și la modul în care a abordat Curtea Europeană de Justiție diferite cazuri și dispute dintre societățile comerciale din diferite țări și Fisc.
La începutul acestui an au intrat în vigoare o serie de modificări legislative și de proceduri, cu impact asupra contribuabililor, atât persoane fizice, cât și juridice, care vor fi nevoiți să se conformeze noilor reguli. Creșterea conformării fiscale privind impozitul pe venit și impozitul pe profit este un obiectiv prioritar pentru autorități, prin care se vor putea asigura veniturile bugetului de stat și îndeplinirea obiectivului de creștere a ponderii taxelor colectate în PIB, de la 27% (2022) la 30% (2023). Nu mai puțin importantă, alături de implementarea declarațiilor electronice – SAF-T, e-factura și ro-e-transport – este Directiva de raportare publică a informațiilor privind impozitul pe profit, ca noutate a anului în curs.
Transformarea și automatizarea funcției fiscale în România, reformarea sistemului fiscal național, aspecte privind impozitul pe profit, impozitul pe veniturile persoanelor fizice, provocările privind inspecțiile fiscale pe TVA, taxele de mediu, noutățile din domeniul vamal sau impactul schimbului transfrontalier de informații fiscale au fost printre cele mai importante linii ale dezbaterilor din cadrul Conferinței Anuale de Fiscalitate EY 2023.
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…
„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…