Pot fi produsele realizate de mediul industrial subiect de expoziție culturală? Universitatea Politehnica și Faber ne demonstrează că da, odată cu vernisarea evenimentului ”Bright Cityscapes: Mirroring the ecosystem”.
Faruri sau baterii auto, Fab-uri cu microcipuri, chiar și șpanul rămas în urma prelucrării materialelor sau șuruburile sunt vedete la Faber în aceste zile. Aici are loc expoziția ”Bright Cityscapes: Mirroring the ecosystem”, parte din Programul official al Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană, care va putea fi vizitată între 17 și 26 februarie. Ulterior, între 6 martie și 2 aprilie, evenimentul se mută în campusul celor de la Politehnică.
”Acest campus, e vorba de un concept care să acopere campusul fizic, un campus creativ care deschidem cumva campusul fizic. Vedeți că venim și în alte spații, pentru profesorii și studenții noștri, care participă împreună la proiecte din zona culturală și artistică, în care principala bază este inovarea și experimetarea. În urmă cu o sută de ani a fost inaugurat pavilionul de la mecanică, acela este campusul fizic, e primul campus studențesc al Timișoarei. Acum, la o sută de ani venim și cu un lat layer, un campus virtual, unul specific acestei perioade a evoluției tehnologice, cu care noi conectăm studenții și companiile (…) Eu nu am mai văzut asemenea expoziții în România, ne-au spus și cei de la București. E bine, veniți cu lucruri noi, ni s-a spus”, ne-a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Cu un concept curatorial semnat de designerul italianca Martina Muzi, expoziția își propune să ofere o reflecție asupra ecosistemului industrial din Timișoara, a rolului său în economia locală și a felului în care acesta influențează orașul. Piese mecanice, procese utilizate în fabricile timișorene și componente industriale complexe sunt doar câteva lucruri care vor putea fi explorate în expoziție.
În ansamblu, programul reunește designeri internaționali, sociologi, rețele creative, instituții și companii, care observă și răspund multidisciplinar situațiilor contemporane din oraș, prin design, arhitectură și procese digitale.
La deschiderea expoziției, Oana Simionescu, din partea FABER, a prezentat conceptul care a stat la baza expoziției, munca depusă pentru pregătirea și realizarea acesteia, dar și etapele care vor urma în cadrul proiectului.
Nu în ultimul rând, curatorul expoziției, Martina Muzi, a prezentat jurnaliștilor, în cadrul unui tur, scopul expoziției, modul de realizare a acesteia, dar și imensa muncă de cercetare care a fost depusă pentru documentarea proiectului.
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…