Primăria Timişoara

Cum ”pierzi” 13 kilometri de rețea de termoficare: Din pix, ca urmare a descoperirii unei erori materiale!

Consilierii locali timișoreni au aflat, marți seara, că orașul a pierdut 13 kilometri de rețea de termoficare. De fapt, doar o eroare materială, spune viceprimarul Ruben Lațcău, descoperită la depunerea de către Colterm a unui dosar la Autoritatea pentru Reglementare în Energie.

Din pix, așa a scăzut lungimea rețelei de termoficare a Timișoarei, de la 73 de kilometri la 60. ”Minunea” a apărut de câteva zile, la ANRE, acolo unde societatea de termoficare Colterm a depus spre analiză dosarul pentru aprobarea sumelor cuvenite pentru pierderile induse. Cei de acolo au constatat că contractul ar fi fost realizat pe o lungime mai mare decât era în realitate.

Aleșii locali au aprobat ”Caietul de sarcini al serviciului public de alimentare cu energie termică din Municipiul Timișoara aprobat prin HCL nr. 353/05.10.2021 privind aprobarea Studiului de oportunitate, a modalităţii de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică din municipiul Timișoara, a Regulamentului Serviciului public de alimentare cu energie termică a Municipiului Timișoara, a Caietului de sarcini, precum şi a încheierii contractului de delegare a gestiunii serviciului”, iar analiza documentației aferente a scos la iveală situația.

Desigur, consilierul local Roxana Iliescu nu putea rata o asemenea oportunitate de a trage de mânecă conducerea primăriei, pe tema ei preferată, societatea de termoficare.

Vreau să îi adresez o întrebare viceprimarului Lațcău cu privire la acest proiect. Să ne explice și nouă cum a fost posibil să fie pierduți pe drum puțin mai mult de 13 kilometri de rețea din SACET? Dânsul este un foarte bun cunoscător și știm că în cei doi ani și jumătate de mandat ne-a bătut la cap privitor la SACET. Prin urmare, cunoaște foarte bine ce s-a întâmplat. Doar aș vrea să menționez că reprezentanții Coltemr ar reușit să termine documentația aferentă pierderilor tehnologilor induse, care a fost depusă atât la primărie, cât și la ANRE pentru obținerea avizului. La momentul analizării de către ANRE a acestei documentații, ce să vezi? Au constatat că în loc de 73,8 kilometri de rețea, pentru cât s-au făcut calculele de reprezentanții Colterm, lungimea prevăzută inclusiv în documentațiile din anii anterior, de data aceasta apar informații conform cărora această rețea ar avea o lungime de doar 60 de kilometri”, a spus atenția Iliescu.

Nici consilierul liberal Dan Diaconu nu a reușit să își explice cum a apărut o asemenea minune de situație.

Faptul că noi modificăm acum un caiet de sarcini, de fapt, nu îmi dau seama ce efect are asupra următoarelor lucruri, adică a contractului de delegare și așa mai departe Nici nu prea înțeleg cum putem modifica un caiet de sarcini care este baza contractului de delegare. Chiar nu există nicio prevedere în contract care poate fi modificată?”, a menționat Diaconu.

Viceprimarul Ruben Lațcău a încercat să ofere explicația situației, numind problema ca fiind doar o eroare materială.

Eroarea a fost o eroare materială. În bazele de date ale primărie noi aveam lungimea de 73 de kilometri. La un moment dat, la elaborarea contractului nou, la Colterm, la datele pe care le-a folosit pentru auditul energetic, nu a fost observată nici de către Colterm, a apărut această cifră de 60 de kilometri, a fost observată de ANRE. În consecință, facem această corecție de eroare materială. Nu are nicio consecință de altă natură”, a spus Lațcău.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago