Sport

Hagi din rugby, Cătălin Fercu nu a fost respectat de echipa pentru care şi-ar fi dat sufletul. Regretul recordmanului de eseuri pentru naţională

Cătălin Fercu nu are nevoie de nicio prezentare. Toată lumea ştie că a câştigat tot ce se putea pe plan intern, majoritatea trofeelor sub tricoul Timişoarei, că are 109 selecţii la naţională şi este recormanul de eseuri la Stejari, că a jucat pentru Saracens, în cel mai puternic campionat din Europa şi că şi-a riscat efectiv sănătatea pentru a juca sportul pe care îl iubeşte din suflet. Totuşi, nu multă lume ştie cum a „dispărut” Fercu din acest fenomen.

Aşadar, să încercăm să facem puţină lumină în acest caz, în care de pierdut a avut în primul rând rugby-ul românesc.

Aşadar, vara anului 2021 l-a găsit pe Cătălin accidentat şi deşi mai avea contract până în mai 2022, „minţiile cenuşii” ale clubului SCM hotăresc să-i rezilieze contractul! Asta în loc de mulţumesc pentru că jucătorul a evoluat un deceniu la Timişoara.

„Mai mult decât că m-au dat afară ca pe ultimul om, mi-au întors spatele şi să devin parte a staff-ului tehnic. Chiar fostul meu coechipier de la echipă şi naţională, Vali Calafeteanu şi managerul Dan Borzaş. Am dat clubul în judecată pentru terminarea contractului şi în ianuarie 2022 am avut prima înfăţişare. Apropo, au mai fost şi alţii care s-au judecat şi au câştigat contra SCM. În cele din urmă, informaţia a ajuns şi la conducerea SCM cu care am discutat faţă în faţă. Ne-am înţeles, deşi poate nu trebuia să o fac, să continui anul 2022 ca antrenor la echipă şi să fiu plătit cu salariile restante şi ce mai aveam de luat. Mi s-a propus să intru în staff-ul echipei mari, dar am refuzat, odată ce mi s-a întors spatele acolo. Nu era momentul, deşi noi, colectivul de jucători am decis să îi acordăm o şansă lui Calafeteanu. Aşa am ajuns să pregătesc echipa sub 17 a clubului”, ne-a povestit Cătălin Fercu.

Cum nu erau prea mulţi jucători, Fercu a beneficiat şi de un acord cu Warriors, o grupare prin excelenţă de juniori, care promovează valorile acestei discipline. dar a şi adus tineri sportivi din oraş pe care i-a învăţat de la zero tainele rugby-ului.

„Totul a mers bine acolo. Am colaborat excelent cu Codruţi Nicorici şi am făcut la U17 o adevărtată familie. Apoi, spre sfârşitul anului, mi-au impus să înregistrez un minim de 25 jucători la SCM, dacă se doreşte dezvoltare la nivel de juniori, nu impui un număr de jucători, după care să primesc salariul mic/minim, dacă îndeplinesc condiţia. Nu am fost de acord. A doua propunere a venit în decembrie tot de la managerul echipei, cu care am fost de acord, dar nu am mai primit niciun răspus… Răspunsuri au fost date de către managerul echipei în toate directile, dar personal nimic. Tipic lui, împrăştie informaţii eronate, şi aşa am rămas pe din afară”, ne-a mai spus Fercu.

Acesta arată cu degetul pentru situaţia sa către Borzaş şi Calafeteanu, singura sa vină, conform acestora e că „am deranjat oamenii politici şi din conducere”. „Mi se pare o bătaie de joc tot ceea ce mi s-a întâmplat în ultimul timp, dar vă spun că nimic nu este întâmplător. Managerul echipei a scăpat şi în trecut de toţi jucătorii care erau accidentaţi, practic dându-i afară, Gabi Conache şi Sabău fiind doar două exemple în acest sens. Regret că aşa a trebuit să păresesc rugby-ul, dar aşa se întâmplă când de destinele acestui sport se ocupă oameni care pun interesul personal mai presus de orice”.

Aşadar, faci performanţă, eşti cel mai bun şi talentat jucător de după Revoluţie, dar eşti dat afară fără niciun motiv concret! Aşa ştiu unii să aprecieze sacrificiul jucătorilor.

Vali Calafeteanu şi Dan Borzaş au fost de mai multe ori în colimatorul suporterilor, care le-au dedicat multe bannere prin care le făceau „reclamă” pentru lipsa de fair-play, dar şi de rezultate. Plus şi alte chestii cu iz penal.

Scurt CV
Cătălin Fercu s-a născut în 1986 la Braşov, unde a şi început sportul cu mingea ovală. Ultimii ani de juniorat i-a făcut la Metrorex Bucureşti, a evoluat din 2005 la Arad, din 2007 la Steaua, din 2009 din nou la Arad, iar din 2010 până în 2021 la Timişoara, cu excepţia a două sezoane când a îmbrăcat tricoul puternicei echipe engleze Saracens. La naţională a debutat la 19 ani şi a adunat 109 selecţii, marcând 33 de eseuri, cele mai multe reuşite de un Stejar şi având un procentaj de 70% meciuri câştigate sub tricolor. Ar fi avut mult mai multe, dar frica de zborul cu avionul l-a făcut să piardă Mondialul din Noua Zeelandă, fiind şi suspendat pentru o perioadă din aceeaşi cauză (!?) din echipa Stejarilor. A evoluat totuşi la două ediţii ale Mondialului şi a câştigat în România titluri cu Timişoara, Cupe cu Timişoara şi Steaua şi o ligă englezo-galeză cu Saracens. Plus Cupa Europeană, în mai multe rânduri cu naţionala.

„Cele mai frumoase momente au fost meciurile cu trofeul pe masă pentru Timişoara, mai ales când echipa era antrenată de Chester Williams. De asemenea, la naţională preţuiesc partidele intense cu Georgia. Recunosc că de fiecare dată când am intrat pe teren am avut emoţii, indiferent de meci, dar asta m-a făcut să dau 100% în joc”, Cătălin Fercu.

 

 

 

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago