Administratie

Maşinile folosite pentru abandonarea deşeurilor ar putea fi consfiscate. Protocol între Primăria Timişoara şi Poliţia Locală

Primăria Municipiului Timișoara a semnat un Protocol de cooperare cu Poliția Locală, pentru aplicarea planului de acțiune comună privind calitatea aerului și gestionarea deșeurilor abandonate în municipiul Timișoara. Una din principalele prevederi noi este confiscarea vehiculelor folosite pentru abandonul de deșeuri. Protocolul va intra la vot în Consiliul Local.

Documentul stabilește o abordare integrată la nivel interinstituțional pentru identificarea și reglementarea surselor de poluare care creează disconfort (în special activitatea șantierelor) în zonele rezidențiale. De asemenea, echipele mixte ale Primăriei Municipiului Timișoara și Poliției Locale vor acționa în vederea localizării amplasamentelor pe care se abandonează deșeurile și identificării proprietarilor de terenuri sau a autorilor abandonului de deșeuri pe domeniul public.

În cazul în care aceste abandonuri sunt surprinse în flagrant, Poliția Locală va aplica sancțiunea de confiscare a mijloacelor de transport care au fost folosite la săvârșirea acestei contravenții. De asemenea, contravenientul va fi obligat să asigure eliminarea sau valorificarea deșeurilor prin intermediul unui operator economic autorizat și să comunice Poliției Locale Timișoara dovada îndeplinirii măsurii.

Polițiștii locali vor întocmi actele de constatare prin care se va identifica autorul faptei, natura deșeului depozitat sau abandonat, mijlocul de transport folosit pentru transportarea acestuia la locul în care a fost depozitat sau abandonat, și, după caz, vor aplica sancțiunea contravențională. Poliția locală va solicita, la nevoie, și implicarea structurii județene a Gărzii de Mediu.

Primăria Timișoara va verifica legalitatea și conformitatea documentelor și autorizațiilor privind lucrările în derulare, gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări și va asigura salubrizarea locațiilor de pe domeniul public pe care au fost abandonate deșeuri, ca urmare a adreselor emise de Poliția Locală, a petițiilor formulate de către cetățeni și a autosesizărilor.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului va fi supus la vot în cadrul următoarei şedințe a Consiliului Local Timișoara.

“Este nevoie de un efort comun atât al instituțiilor, cât și al cetățenilor, pentru a păstra spațiile publice și private în limitele normelor civilizate de curățenie. Abandonarea deșeurilor este un fenomen care ne afectează pe toți și are un impact negativ asupra calității vieții și sănătății publice. Putem alege responsabil, să debarasăm deșeurile prin operatori autorizați sau la centrele de colectare care funcționează pe raza municipiului”, transmit reprezentanţii primăriei,

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

14 minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

55 de minute ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

2 ore ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

2 ore ago