Primăria Timișoara a depus, în numele unui consorțiu local, chiar în ultima zi stabilită pe regulament, 7 martie, cererea de finanțare pentru realizarea în oraș a unui Campus de învățământ dual, cu o valoare estimată de 27 de milioane de euro). Municipalitatea a reușit, până la urmă, să atragă în proiect 31 de parteneri, care reprezintă mediul universitar, mediul de afaceri local și alte instituții de învățământ. Pentru cererea de finanțare a fost înființat un consorțiu dedicat cu 31 de parteneri, unde lider de consorțiu este Universitatea Politehnica Timișoara.
Pentru a putea fi trimisă cererea de finanțare, consilierii locali au fost chemați la vot în cadrul unui plen de îndată, chiar în ziua depunerii, marți.
Constituirea consorțiului are ca scop final obținerea unei finanțări pentru construcția unui Campus Dual la Timișoara. La nivel de țară sunt disponibile finanțări pentru 10 astfel de campusuri duale de interes regional. Valoarea maximă eligibilă pentru construcții este de 103.044.183 lei (20.825.000 euro), la care se adaugă 28.801.400 lei (5.820.700 euro) contribuție din bugetul local.
Finanțarea face parte din Componenta C15 – Educație, a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această finanțare cuprinde, de asemenea, fonduri pentru acordarea de burse școlare în valoare maximă de 2.094.400 lei (423.274 euro). Sumele includ taxa pe valoarea adăugată.
„Timișoara este un magnet pentru cei care doresc să studieze, să lucreze și să investească aici și învățământul dual face parte din rețeta succesului oricărui oraș de secol XXI. Prin acest nou campus, avem ambiția de a atrage tineri dornici de o carieră în domenii tehnice, în meserii de care depinde dezvoltarea economică a Timișoarei. Îi felicit pe cei 31 de parteneri care s-au așezat la aceeași masă și au lucrat pentru un proiect comun care va dezvolta Timișoara și întreaga regiune. Îi mulțumesc rectorului Politehnicii, Florin Drăgan, care și-a asumat, ca reprezentant al UPT, rolul de lider al acestui consorțiu”, conform primarul Dominic Fritz.
Lider al consorțiului a fost desemnată Universitatea Politehnica Timișoara.
„Învățământul dual reprezintă o necesitate pentru un oraș ca Timișoara. Numărul mare de parteneri pe care am reușit să-i implicăm în proiect este un indicator clar că este mare nevoie să deschidem oportunități noi pentru piața muncii și să le dăm tinerilor din regiune posibilități noi de dezvoltare în diverse domenii de interes. Seriozitatea și experiența fiecărui partener din proiect sunt garanția că acest campus va genera calitate, iar Universitatea Politehnică are capacitatea de a coordona un proiect de o asemenea anvergură”, transmite Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
În total, 31 de parteneri constituie „Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara”, respectiv 3 universități, Primăria Timișoara, Inspectoratul Școlar, 7 licee timișorene, 16 firme, și 3 asociații ale mediului de afaceri.
Iată lista completă a partenerilor:
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…