Administratie

Rata inflației umple sănătos conturile municipalității timișorene. Taxele, impozitele și amenzile cresc cu aproape 14 procente

Rata imensă a inflației din România anului trecut va aduce fonduri suplimentare serioase în conturile Primăriei Timișoara. Legea cere ca impozitele și taxele să fie majorate cu această rată a inflației. Iar anul trecut aceasta a fost de 13,8%.

Decizia e una impusă de lege, nu de o decizie locală.

„Se aprobă indexarea pentru anul fiscal 2024, cu rata inflației de 13,8 %, a impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, precum și a limitelor amenzilor prevăzute la art. 493 alin.3, alin.4 și alin.4^1 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, conform Anexei nr.1, parte integrantă din prezenta hotărâre”, prevede hotărârea adoptată marți, în plenul Consiliului Local Timișoara.

Prevederea este inclusă în Codul Fiscal, până pe 30 aprilie, consiliile locale trebuie să indexeze taxele și impozitele locale, cu rata inflației anuală.

Dacă Primăria sau Consiliul Local Timișoara doresc pot aplica o majorare suplimentară, dar este greu de crezut că se va întâmpla acest lucru, având în vedere majorarea deja aplicată. Aceste majorări au loc an de an, doar că în anii precedenți erau rate ale inflației mult mai mici.

Legislația locală mai prevede o bonificațe de 10% pentru plata în avans, până pe 31 martie, a datoriilor pentru taxe și impozite. Trebuie spus că și nivelul amenzilor a fost majorat cu același procent de 13,8%.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

7 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

7 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

8 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

9 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

9 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

12 ore ago