Opinii

Talentata şi mult prea versatila doamnă Gorghiu. De la societatea civilă la Toni Greblă şi OUG 13

Într-un puseu de revoltă la adresa “stăpânilor” din PSD, în urmă cu aproape trei săptămâni, PNL a blocat votul pentru numirea lui Toni Greblă în fruntea Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Senatoarea de Timiş Alina Gorghiu, cea care ţine momentan cald locul în fruntea Senatului pentru Nicolae Ciucă, explica şi motivele. Respectiv, societatea civilă nu înghiţea un politruc în fruntea unei instituţii care va avea un rol important în organizarea celor patru tipuri de alegeri de anul viitor plus are funcţia de control asupra modului în care partidele politice cheltuie banii din subvenţia de la stat.

”În momentul în care PSD a desemnat un reprezentant apropiat de PSD, fost membru PSD şi cu un istoric care s-a contopit, în mare parte, cu PSD. Au fost discuţii la nivelul societăţii, aţi văzut că au reacţionat organizaţiile non-guvernamentale, au fost foarte multe articole de presă care au ridicat această temere a lipsei de autonomie, de independenţă a persoanei care va conduce AEP (…)Am înţeles îngrijorările din spaţiul public şi ne-am manifestat în interiorul coaliţiei dorinţa de a fi la conducerea AEP mai degrabă o persoană care nu are legărură cu partidele politice, un profesionist în domeniul dreptului electoral”, declara Gorghiu pe 10 martie.

Înduioşătoare grija doamnei Gorghiu vizavi de vocea societăţii civile şi n-ai cum să nu-i dai dreptate, atât timp cât Greblă este un politruc prin excelenţă, fiind pus de PSD în nenumărate funcţii, de fiecare dată demonstrându-şi loialitatea faţă de partid. Astfel, el a fost prefect de Gorj, senator, membru CCR, din nou senator, secretar general al Guvernului Dăncilă, președinte al secției de drept privat din Consiliul Legislativ, prefect al Capitalei, administrator CNAIR (incompatibil) etc. Ca orice PSD-ist care se respectă a fost şi dat în judecată de DNA pentru şpagă, dar a fost achitat. Trebuie însă menţionat că în România achitat nu înseamnă nevinovat. Poate ai avut un avocat mai bun, poate ai apelat la reţeau de traficat sentinţe a PSD-istului Cătălin Voicu, reţea din care făcea parte şi Lia Savonea, actuala şefă informală a justiţiei din România. Cu excepţia câtorva judecători (marginalizaţi sau excluşi din mai nou din sistem de CSM), sentinţele se pot cumpăra ca la tarabă în România.

Pe de altă parte, e stupefiant cât de selectivă poate fi Gorghiu în relaţia cu societatea civilă. Fiindcă aceeaşi societate civilă s-a revoltat şi mai tare vizavi de iniţiativa legislativă a lui Nicolae Ciucă şi Lucian Bode de însăsprire a pedepselor pentru participare la proteste. Ce să vezi, iniţiativă punitivă cu care PSD a spus că nu este de acord! Ori, doamnei Gorghiu i-au “scăpat” reacţiile societăţii civile la demersul colegilor ei de partid, potrivit căruia te paşte închisoarea dacă strigi “Jos Ciucă! Jos Ciolacu!”.

Dar minunea a ţinut 18 zile, e drept de şase ori mai mult decât cele trei zile cât durează în genere la români. Astfel că pe 28 martie,  Gorghiu şi parlamentarii PNL l-au votat cu mare voioşie pe Toni Greblă la şefia AEP. Şi nu ştiu ca societatea civilă invocată de Gorghiu să-şi fi schimbat părerea faţă de sulfurosul personaj numit Greblă. Gorghiu şi-a schimbat-o. Oricum PNL şi-a validat din nou calitatea de “tovarăş de drum” al PSD. Un PSD care a capturat, sub privirile timide ale “slugilor” din PNL, mai toate instituţiile de control: CNA, ANRE – piața energiei, AEP – bani partide, control alegeri; Curtea de Conturi – banii publici, Autoritatea de Audit – fonduri europene; Consiliul Legislativ; Avocatul Poporului; ANCOM etc. La care se adaugă instituţii din justiţie: CCR, CSM, Inspecţia Judiciară, Înalta Curte etc.

Dar sinuoasele aventuri cu tentă “schizo” ale doamnei Gorghiu nu se termină aici. A doua zi după ce l-a votat pe Greblă, Senatul condus de Gorghiu a reinventat şi chiar upgradat OUG 13, fixând un prag pentru furt la 250.000 de lei. Ordonanţa tandemului Dragnea – Grindeanu, care a scos lumea în stradă, avea pragul de “doar” 200.000 de lei. În 2017, Gorghiu se număra, alături de colegii ei din PNL, printre cei mai vehemenţi critici ai Ordonanţei. Acum aceasta a devenit brusc bună. De ce oare? În 2017, fiind în opoziţie, PNL nu (prea) putea fura, iar acum poate? Altă explicaţie nu văd.

Altfel, nu poţi să nu observi că, pentru doamna Gorghiu, dacă strigi “Cuie Miucă!” intri la puşcărie, iar dacă furi 249.999 de lei, om de bază în partid te numeşti. Evident că societatea civilă de grijă căreia nu mai poate doamna Gorghiu s-a revoltat şi acum. Dar din nou, selectivă fiind, senatoarea de Timiş n-o vede, n-o aude. Iar dincolo de enorma sa versatilitate, doamna Gorghiu demonstrează că are şi un stomac incredibil de rezistent, obişnuit să digere şi şapte broaşte râioase în fiecare dimineaţă. Că nu-mi permit să fac aprecieri asupra grosimii obrazului unei doamne…

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Prognoza meteo de Paște. Ce spun meteorologii

Sunt prognozate ploi de Paşte în jumătatea vestică a țării, în timp ce în rest…

14 minute ago

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

15 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

19 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

22 de ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

22 de ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

o zi ago