Timișoara va avea, după ani buni de așteptare, un aquapark, așa cum au toate orașele mari din zona acesta a României, dar mai ales cele aflate la granița dintre România și Ungaria, de partea maghiară.
Oradea are aquapark, Deva are, de asemenea, este unul la Orăștie, iar în Ungaria cum treci granița ajungi la un asemenea centru de wellness și distracție. Acum, doritorii vor avea peste câteva zile, din 31 martie, atunci când se deschide, primul aquapark din zona Banatului. Este o inițiativă integral privată, realizată de un om de afaceri local, dar care a știut cum să scrie și un proiect de finanțare european și să obțină și finanțare nerambursabilă.
Unitatea se deschide lângă ștrandul Termallum, care va face parte din complexul acvatic și pe care îl completează. Noul aquapark are și o temă aleasă, Amazonia, fiind primul centru de wellness, relaxare și distracție acvatic din Banat.
Sunt investiții de peste 100 de milioane de lei realizate, lucrările complexe au durat 21 de luni, ducând și la realizarea unei ample reconversii urbane. De fapt, halele noului complex, care include și săli de saună, de masaj, o miniclinică și, în curând, și un hotel de 22 de camere.
Complexul Amazonia este situat pe strada Avram Imbroane nr. 56 și se întinde pe o suprafață de peste 4.3 hectare. Complexul va funcționa pe toată perioada anului între orele 10.00 și 22.00. Aqupark-ul propune multiple bazine cu apă, complex de saune, centru de terapie și wellness, dar și o serie de tobogane și instalații de entertainment.
Amazonia are trei zone principale: Aquapark, Termal și Spa, la care se adaugă un centru de terapie și masaj, respectiv o zonă de luat masa.
De asemenea, va fi deschisă și o unitate de cazare pentru cei care efectuează tratamente și terapii pentru mai multe zile.
Zona Aquapark se întinde pe 7.500 mp și are un bazin de 300 mp cu adâncime maximă de 40 cm, dedicat copiilor de până în 10 ani, echipat cu tobogane și jucării acvatice; un bazin care are 4 tobogane cu trasee diferite și înălțimi de la 3 până la 9 m; bazinul mare de relaxare cu o suprafață de 750 mp prevăzut cu 2 instalații de tip râu leneș, 58 de locuri de hidromasaj, 10 șezlonguri pentru masaj cu aer, 5 vulcani de aer, instalații de masaj cervical și jacuzzi, grotă, perdea de apă și iluminat cromoterapeutic; respectiv un bazin interior/exterior prevăzut, de asemenea, cu diferite instalații de aer și hidromasaj.
Zona Termal este prevăzută cu 3 bazine – un bazin interior cu apă termală, un bazin interior cu apă clară, respectiv un bazin exterior cu apă termală. Temperatura apei termale este de 37-39 grade, iar izvoarele sunt săpate la o adâncime de peste 100 m. Apa termală din această zonă are calități terapeutice dovedite pentru diverse afecțiuni și poate fi folosită pentru tratament balnear.
Zona Spa are o suprafață de peste 1.000 mp și este dotată cu baie de aburi, dușuri tematice, salină, 3 tipuri de saună – finlandeză, cu aburi sau infraroșu -, curte interioară cu saună exterioară, sală de relaxare cu 16 șezlonguri, 7 săli pentru terapii asiatice – pachete complete de terapii asiatice autentice, masaje balineze de relaxare, tonifiere a corpului, precum și masaj tailandez pentru viitoare mămici sau reflexoterapie, cosmetică naturistă și masaj facial japonez.
Amazonia include și o Clinică de Sănătate care va funcționa în cadrul complexului, aceasta fiind specializată în servicii de fizio și kinetoterapie, tratamente cu aparatură și echipamente speciale, recuperare acvatică și alte proceduri terapeutice specifice.
Începând cu 1 iunie și pe toată durata sezonului de vară, vor funcționa piscine exterioare cu vedere spre grădină: un bazin olimpic cu o lungime de 50 m și o suprafață de 1300 mp prevăzut cu dușuri de apă, un bazin de relaxare cu o suprafață de 500 mp, un bazin pentru copii cu apă încălzită la 26 de grade, prevăzut cu tobogane, 2 bazine cu apă termală și un complex de 1000 mp cu 6 tobogane acvatice și zonă splash.
Vizitatorii au la dispoziție un vestiar amplu, prevăzut cu cabine, spații pentru mamă și copil, aproape 1000 de dulapuri unde își pot depozita bunurile în siguranță. Amazonia are prevăzută și o zonă de foodcourt unde pot lua masa 180 de oameni simultan, dar și o serie de terase interioare și exterioare. În interior, șezlongurile sunt într-o zonă special amplasată, separate de zona piscinelor, pentru un confort cât mai mare. Parcarea are o capacitate de 435 autovehicule. Curând va fi operațională și unitatea de cazare, cu o capacitate de 22 de camere, care va fi omologată pentru o funcționare în regim de hotel de 4 stele.Tarife
Accesul nu e ieftin, dar e competitiv, spun gazdele. Tarifele diferă în funcție de zonele de acces și durata dorită. Acestea încep de la 20 de lei pentru copii și 40 de lei pentru adulți, pentru zona Termal cu acces timp de 4 ore, respectiv 40 de lei pentru copii și 70 de lei pentru zona Aquapark. Tariful maxim care oferă acces pentru o zi întreagă la toate zonele, respectiv Aquapark și Termal pentru copii + Spa pentru adulți, este de 70 de lei pentru copii și 130 de lei pentru adulți în timpul săptămânii, respectiv 80 de lei pentru copii și 150 de lei pentru adulți în weekend.
Date tehnice
Deschiderea Complexului Amazonia a dus la crearea a 150 de locuri de muncă. Cantitatea de beton utilizată pentru construire depășește 6000 mc și au fost instalate peste 11 km de țevi. Filtrarea apei din bazine este efectuată cu ajutorul a 12 filtre cu o capacitate de 900 mc/oră. Energia este asigurată de 243 de panouri fotovoltaice, cu o putere totală instalată de 500 kW. Amazonia beneficiază de o finanțare europeană de 28 milioane de lei, reprezentând 30% din investiția totală.
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…