Social

Universitatea Politehnica Timișoara susține proiectul ”Cultura parcurilor în orașe– parcuri ale culturii”, finanțat cu granturi norvegiene

Universitatea Politehnica Timișoara, alături de Norwegian Institute for Bioeconomy Research (NIBIO) și Norwegian University of Science and Technology (NTNU) au pus bazele proiectului „Cultura parcurilor în orașe – parcuri ale culturii”.

Acesta este inclus în ”Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023”, promovând ca direcție strategică de acţiune protecția, promovarea și restaurarea patrimoniului cultural verde. Această inițiativă porneşte de la premisa că Timișoara, capitala culturală europeană a anului 2023, trebuie să promoveze și cultura spațiilor verzi, pentru ca acest oraș să nu-și dezmintă reputația de oraș al florilor. În țările nordice precum Norvegia, importanța zonelor verzi în dezvoltarea urbană a fost recunoscută de mult timp, raportul suprafețelor cu zone verzi raportat la numărul de locuitori fiind printre cele mai mari la nivel internațional.

Instituțiile participante la implementarea acestei inițiative vor conlucra în vederea așezării bazelor unui parteneriat pe termen lung care va urmări dezvoltarea cooperării în domeniul promovării zonelor verzi, a serviciilor ecosistemice oferite de infrastructura verde urbană și a necesității utilizării soluțiilor bazate pe natură ca răspuns la provocările actuale cu care se confruntă zonele urbane.

Evenimentele cu caracter bilateral vor dezbate probleme precum promovarea culturii conservării serviciilor ecosistemice oferite de zonele verzi urbane, utilizarea durabilă a serviciilor ecosistemice în dezvoltarea urbană durabilă, respectiv promovarea culturii implementării soluțiilor bazate pe natură ca instrumente utile în domeniul dezvoltării urbane durabile. În cadrul climatonului, participanții vor dezbate problemele legate de schimbările climatice și cele privind provocările curente la adresa mediului urban, prin prisma abordării unor soluţii privind multifuncţionalitatea parcurilor.

Aceste activităţi ale proiectului au fost pregătite la finalul lunii martie în cadrul unor întâlniri bilaterale ce au fost desfășurate în Norvegia, în Trondheim la sediul partenerului norvegian NTNU şi, respectiv în Ås, la sediul NIBIO. Asociaţia culturală „Salvaţi Patrimoniul Timişoarei” a sprijinit iniţiativa prin distribuirea de volume „Timişoara, atunci şi acum” (cu imagini şi informaţii despre oraş) echipei de proiect de la NTNU.

Proiectul „Cultura parcurilor în orașe – parcuri ale culturii”, beneficiază de un grant in valoare de 242517.26 lei din Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin graturile SEE si Norvegiene.

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

 

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: Norvergiaupt

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

18 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

19 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

19 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

20 de ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

20 de ore ago