Primăria Timişoara

Colterm a cumpărat certificate verzi. Dominic Fritz: ”Am plătit o sumă de aproape un milion de lei pe zi de la începutul anului”

Primăria Timișoara și-a făcut datoria și a ajutat societatea Colterm să cumpere certificatele verzi, prima parte a fost deja achiziționată de societatea aflată în insolvență, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Mai mult, va mai da societății amintite, care îi aparține integral, o a doua parte de bani pentru a se cumpăra și restul de certificate. În schimb, edilul șef are … dubii și se gândește să ia de la Colterm distribuția.

După doi ani în care nu s-au cumpărat certificatele de poluare cuvenite pentru activitatea derulată, Colterm a reușit să rezolve problema și să scape de o a treia amendă imensă. Primarul Dominic Fritz spune că la baza rezolvării problemei stă instituția pe care o conduce, mai precis plata unor sume către societatea de termoficare, în contul unor subvenții datorate.

De câteva luni există această discuție despre cum compania noastră de termoficare poate să cumpere certificate pentru emisiile de carbon, iar mă bucur să vă anunț că până azi dimineață Colterm a reușit să cumpere deja peste jumătate din certificatele necesare și ne așteptăm ca până în săptămâna viitoare să cumpere și cealaltă parte. Asta a fost posibil pentru că Primăria și-a plătit la timp toate subvențiile până la data aceasta. Asta înseamnă o sumă de aproape un milion de lei pe zi de la începutul anului, adică 86 de milioane de lei. Am spus întotdeauna că dacă Colterm primește un preț real de la populație și prin subvenții de la primărie, dacă sub Colter nu mai este sugrumat de datorii istorice, dacă Primăria este un partener de bună credință care își plătește subvenția la timp și dacă Colterm are un management performant, atunci trebuie să se rezolve această problemă”; a declarat, joi, primarul Dominic Fritz.
Pentru primar, rezolvarea problemei s-a rezolvat, dar aceasta fără ”isterie și populism”.
Mă bucur că toate aceste condiții au fost îndeplinite și Colterm a reușit, cu ajutorul Primăriei, să rezolve această problemă. Din nou, am văzut că se găsesc soluții cu seriozitate și cu pragmatism, nu cu isterie și cu populism, așa cum am văzut în ultimele luni în spații, spațiul public și chiar și în Consiliul Local. Asta nu înseamnă, din păcate, că toate problemele sunt rezolvate și aicea mă refer la o discuție pe care va trebui să o avem și în Consiliul Local”, a mai declarat primarul.

La minute după această declarație, Fritz și consilierii locali au avut programată o ședință de plen extraordinară, special pentru aprobarea bilanțului energetic. Aceasta înseamnă că municipalitatea va avea de dat o grămadă de bani la Colterm, pentru pierderile suferite de aceasta prin transportul agentului termic, aceasta prin conductele proprietate ale primăriei. Ce nu își explică Fritz e de ce crește valoarea pierderilor, dacă au fost deja schimbați 30 de kilometri de conducte.

Astăzi va intra într-o ședință din dată aprobare a bilanțului energetic. Acest bilanț este modul de calcul prin care se calculează pierderile tehnologice, adică care se cauzează de o rețea prea proastă și prin surprinderea mea, să zicem, pierderile la nivel procentual chiar au crescut față de anii trecut, deși am schimbat anul trecut 30km de rețea primară și asta bineînțeles că ridică niște semne de întrebare. Voi propune Consiliul Local să aprobăm acest bilanț energetic, dar mâine, pe baza acestui bilanț, aprobăm doar o parte a acestor pierderi în bani, exact parte a care să ajungă ca Colterm să cumpere restul certificatelor, dar nu toată suma”, spune primarul,

Analizând situația, el lansează o nouă ipoteză, primăria să preia ea managementul conductelor, Colterm să facă doar căldură și PMT să se ocupe de distribuirea ei, așa nu ar mai exista enigme legate de pierderi, consideră Dominic Fritz.

Tocmai pentru că sunt niște întrebări și pentru mine această temă de rețea, de pierderi și înseamnă că trebuie să analizăm într-un mod foarte serios dacă nu trebuie să să spargem rețeaua de distribuție de producția agentului termic, adică că tem să se concentreze pe producția de agent termic și rețeaua să fie administrată de primărie. Tocmai ca să nu mai avem aceste dezbateri câți bani sau câtă apă se pierd pe drum și câți bani datorează Primăria Colterm. Este un mod de calcul avizat de de ANRE, dar există tocmai acest semn de întrebare. Dacă mă întrebați pe mine, eu inclusiv n-aș exclude ca în trecut aceste pierderi să fi fost făcute în birou și întotdeauna fix a ieșit suma de care mai era nevoie. ”, a mai declarat Fritz

Ca dovadă că nici în paradis nu e totul perfect, primarul nu uită să amintească faptul că administratorii judiciari ai Colterm pleacă lunar acasă cu 20.000 de euro.

Clar este că și administratorii judiciar care primesc 20.000 euro lunar pentru această funcție au spus întotdeauna că ei într-un fel creditează Primăria cu aceste pierderi tocmai pentru că primesc banii abia 1a un an mai târziu. Și deci cred că este momentul în care să luăm această povară de pe umerii Colterm. Următoare mare problemă pe agenda care privește primăria, acum important este că Colterm a reușit să cumpere aceste certificate cu subvenția primăriei. Acum trebuie să și reușească mai departe să producă agentul termic la prețul agreat și mă aștept ca echipa de la Colterm s-o și reușească. Mă bucur că Cristi Amza, administratoru special, adică reprezentantul acționarului a municipiului la Colterm, a reușit cu un management foarte, foarte isteț. El este econom de profesie să facă această balanță între a pune bani deoparte pentru certificate, fără să pună în pericol și funcționare a Colternului. Important pentru noi, ca primărie, întotdeauna în această chestiune, este să găsim acest echilibru între, pe de o parte, a susține și a asigura funcționa rea Colterm, dar pe de altă parte, bugetul local nu este un sac fără fund”, a încheiat Fritz.

La scurt timp după declarații, primarul și consilierii locali au intrat în plen și au aprobat bilanțul tehnologic pentru Colterm.

Luni de zile, Dominic Fritz a răspuns negativ la solicitările de sprijin financiar din partea primăriei pentru cumpărarea de astfel de certificate, susținând că nu este deloc problema municipalității, ci exclusiv a Colterm.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…

7 minute ago

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…

3 ore ago

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

6 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

6 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren/UPDATE

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

7 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

8 ore ago