Colterm a cumpărat certificate verzi. Dominic Fritz: ”Am plătit o sumă de aproape un milion de lei pe zi de la începutul anului”

Dominic Fritz

Dominic Fritz

Primăria Timișoara și-a făcut datoria și a ajutat societatea Colterm să cumpere certificatele verzi, prima parte a fost deja achiziționată de societatea aflată în insolvență, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Mai mult, va mai da societății amintite, care îi aparține integral, o a doua parte de bani pentru a se cumpăra și restul de certificate. În schimb, edilul șef are … dubii și se gândește să ia de la Colterm distribuția.

După doi ani în care nu s-au cumpărat certificatele de poluare cuvenite pentru activitatea derulată, Colterm a reușit să rezolve problema și să scape de o a treia amendă imensă. Primarul Dominic Fritz spune că la baza rezolvării problemei stă instituția pe care o conduce, mai precis plata unor sume către societatea de termoficare, în contul unor subvenții datorate.

De câteva luni există această discuție despre cum compania noastră de termoficare poate să cumpere certificate pentru emisiile de carbon, iar mă bucur să vă anunț că până azi dimineață Colterm a reușit să cumpere deja peste jumătate din certificatele necesare și ne așteptăm ca până în săptămâna viitoare să cumpere și cealaltă parte. Asta a fost posibil pentru că Primăria și-a plătit la timp toate subvențiile până la data aceasta. Asta înseamnă o sumă de aproape un milion de lei pe zi de la începutul anului, adică 86 de milioane de lei. Am spus întotdeauna că dacă Colterm primește un preț real de la populație și prin subvenții de la primărie, dacă sub Colter nu mai este sugrumat de datorii istorice, dacă Primăria este un partener de bună credință care își plătește subvenția la timp și dacă Colterm are un management performant, atunci trebuie să se rezolve această problemă”; a declarat, joi, primarul Dominic Fritz.
Pentru primar, rezolvarea problemei s-a rezolvat, dar aceasta fără ”isterie și populism”.
Mă bucur că toate aceste condiții au fost îndeplinite și Colterm a reușit, cu ajutorul Primăriei, să rezolve această problemă. Din nou, am văzut că se găsesc soluții cu seriozitate și cu pragmatism, nu cu isterie și cu populism, așa cum am văzut în ultimele luni în spații, spațiul public și chiar și în Consiliul Local. Asta nu înseamnă, din păcate, că toate problemele sunt rezolvate și aicea mă refer la o discuție pe care va trebui să o avem și în Consiliul Local”, a mai declarat primarul.

La minute după această declarație, Fritz și consilierii locali au avut programată o ședință de plen extraordinară, special pentru aprobarea bilanțului energetic. Aceasta înseamnă că municipalitatea va avea de dat o grămadă de bani la Colterm, pentru pierderile suferite de aceasta prin transportul agentului termic, aceasta prin conductele proprietate ale primăriei. Ce nu își explică Fritz e de ce crește valoarea pierderilor, dacă au fost deja schimbați 30 de kilometri de conducte.

Astăzi va intra într-o ședință din dată aprobare a bilanțului energetic. Acest bilanț este modul de calcul prin care se calculează pierderile tehnologice, adică care se cauzează de o rețea prea proastă și prin surprinderea mea, să zicem, pierderile la nivel procentual chiar au crescut față de anii trecut, deși am schimbat anul trecut 30km de rețea primară și asta bineînțeles că ridică niște semne de întrebare. Voi propune Consiliul Local să aprobăm acest bilanț energetic, dar mâine, pe baza acestui bilanț, aprobăm doar o parte a acestor pierderi în bani, exact parte a care să ajungă ca Colterm să cumpere restul certificatelor, dar nu toată suma”, spune primarul,

Analizând situația, el lansează o nouă ipoteză, primăria să preia ea managementul conductelor, Colterm să facă doar căldură și PMT să se ocupe de distribuirea ei, așa nu ar mai exista enigme legate de pierderi, consideră Dominic Fritz.

Tocmai pentru că sunt niște întrebări și pentru mine această temă de rețea, de pierderi și înseamnă că trebuie să analizăm într-un mod foarte serios dacă nu trebuie să să spargem rețeaua de distribuție de producția agentului termic, adică că tem să se concentreze pe producția de agent termic și rețeaua să fie administrată de primărie. Tocmai ca să nu mai avem aceste dezbateri câți bani sau câtă apă se pierd pe drum și câți bani datorează Primăria Colterm. Este un mod de calcul avizat de de ANRE, dar există tocmai acest semn de întrebare. Dacă mă întrebați pe mine, eu inclusiv n-aș exclude ca în trecut aceste pierderi să fi fost făcute în birou și întotdeauna fix a ieșit suma de care mai era nevoie. ”, a mai declarat Fritz

Ca dovadă că nici în paradis nu e totul perfect, primarul nu uită să amintească faptul că administratorii judiciari ai Colterm pleacă lunar acasă cu 20.000 de euro.

Clar este că și administratorii judiciar care primesc 20.000 euro lunar pentru această funcție au spus întotdeauna că ei într-un fel creditează Primăria cu aceste pierderi tocmai pentru că primesc banii abia 1a un an mai târziu. Și deci cred că este momentul în care să luăm această povară de pe umerii Colterm. Următoare mare problemă pe agenda care privește primăria, acum important este că Colterm a reușit să cumpere aceste certificate cu subvenția primăriei. Acum trebuie să și reușească mai departe să producă agentul termic la prețul agreat și mă aștept ca echipa de la Colterm s-o și reușească. Mă bucur că Cristi Amza, administratoru special, adică reprezentantul acționarului a municipiului la Colterm, a reușit cu un management foarte, foarte isteț. El este econom de profesie să facă această balanță între a pune bani deoparte pentru certificate, fără să pună în pericol și funcționare a Colternului. Important pentru noi, ca primărie, întotdeauna în această chestiune, este să găsim acest echilibru între, pe de o parte, a susține și a asigura funcționa rea Colterm, dar pe de altă parte, bugetul local nu este un sac fără fund”, a încheiat Fritz.

La scurt timp după declarații, primarul și consilierii locali au intrat în plen și au aprobat bilanțul tehnologic pentru Colterm.

Luni de zile, Dominic Fritz a răspuns negativ la solicitările de sprijin financiar din partea primăriei pentru cumpărarea de astfel de certificate, susținând că nu este deloc problema municipalității, ci exclusiv a Colterm.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Radu a spus: (aprilie 20th, 2023 at 14:27 )

E-adevărat că administratorii financiari pleacă acasă cu 20.000 euro/lună, dar poate că-s speciali și-atunci îi merită! :))))))

gabriela borcsi a spus: (aprilie 20th, 2023 at 22:17 )

DEMISIA SLITZ !!!!!!!!!!!!!!

Kata a spus: (aprilie 20th, 2023 at 23:30 )

@radu, vezi ca unu-i (una-i) administratorul special si altu-i (alta-i) adm judiciar… cel judiciar, care-i compus dintr-un cosortiu de 3 firme, primeste cei 20.000 de euro/luna (!!!)

Reos a spus: (aprilie 21st, 2023 at 08:40 )

Mă întreb oare trebuie să ne facem griji pentru că nu știm ce sa întâmplat cu Roxana,de obicei ea rezolvă problemele Coltermului.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1 mai, s-a constat faptul că un cetățean român, șofer de taxi, a transportat din municipiul Timișoara, migranții și pe cele trei călăuze afgane, până în zona parcării de pe autostrada A1, Timișoara – Arad. Totodată, ieri dimineață, în jurul orei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră
Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că cea mai bună formulă pentru Timişoara şi Timiş ar fi ca Dominic Fritz să ajungă din nou primar, iar Alfred Simonis să devină preşedinte al Consiliului Judeţean. În privinţa lui Simonis, Ganţ a vorbit în nume propriu, nu al FDGR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis
Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara și transformarea acestuia în acord cu principiile de sustenabilitate urbană, care reprezintă o prioritate a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei
Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere
Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Timiș, Caraș-Severin și Alba au creat un spectacol fotbalistic impresionant, oferind momente memorabile pe terenurile de joc ale bazei sportive „Mircea Chivu” din Reșița. Judeţul Timiş a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”
La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel de program de studii universitare, ce vizează pregătirea academică de înaltă calitate pentru cei care doresc să urmeze o carieră în sectorul tineretului, va demara în anul 2025. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Fundația Națională pentru Tineret (FNT), Fundația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului
Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță scurtă și verticală. Au urcat pe podium în ambele probe ale concursului de la Câmpulung Moldovenesc unde au câștigat medaliile de argint. La doar o săptămână după ce au cucerit medalii la Campionatul Național de semimaraton (21,2 km), care s-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană
Top