Politica

Cum arată perioada de „mercato” a primarilor în Timiş. PNL, principala destinaţie. PMP, marele perdant

Ca de fiecare dată înainte de alegerile locale, se deschide şi sezonul racolărilor de primari. Spre deosebire de alte judeţe, în Timiş nu a existat oficial niciun transfer de edil de la un partid la altul, însă n-au lipsit negocierile. Potrivit unei fotografii a momentului, cum era de aşteptat, PNL şi PSD sunt principalele destinaţii, iar PMP principalul „donator”. Vor pierde primari însă şi USR şi Pro România, dar, destul de probabil, chiar şi PSD.

Într-un comunicat de presă comun, emis în urmă cu o zi, USR şi PMP au acuzat racolările de primari demarate de PNL la nivel naţional. „Disperarea PNL sub conducerea tandemului Ciucă – Bode atinge cote maxime”, se arată în comunicatul în care se mai spune că “în veritabil stil mafiot, peneliştii îşi ocupă timpul cu şantajarea primarilor USR şi PMP”. În Timiş, oficial nu a avut loc nicio racolare până în acest moment, dar au existat mai multe negocieri. Cele mai expuse partide sunt şi în Timiş USR şi PMP, iar PNL şi PSD sunt principalele destinaţii. De menţionat că, în urma alegerilor din 2020, a rezultat următoarea configuraţie: PNL – 47 primari; PSD – 39; USR şi PMP – câte 4; Pro România şi Partidul Republican – câte 2; UDMR – 1. În rândurile următoare, fotografia la zi a acestor negocieri.

PMP Timiş este o organizaţie total destructurată. Anul trecut, şefia organizaţiei a fost disputată între susţinătorii fostului preşedinte Cristian Diaconescu şi cei ai lui Eugen Tormac, primii fiind mai numeroşi. Pe pagina de Facebook a organizaţiei ultima postare este din vara anului trecut şi aparţine suţinătorilor lui Diaconescu. În aceste condiţii şi cei patru primari îşi caută noi destinaţii. Iar aici lucrurile sunt destul de clare. Astfel, edilii din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, şi din Bucovăţ, Gheorghe Pop, sunt cu un pas în PNL. De menţionat că primul este şi lider interimar al PMP Timiş. În schimb, primarul din Uivar, Bogdan Săvulescu, este acontat de PSD. Un caz aparte este cel al primarului din Săcălaz, Nicu Viorel, altfel un individ extrem de controversat. Imediat după alegerile din 2020, el a cochetat cu PNL, participând şi la unele şedinţe. Ulterior a virat către PSD, preşedintele social-democraţilor timişeni, Alfred Simonis, chiar anunţându-l într-o conferinţă de presă. A fost de altfel, singurul caz de transfer prezentat public. Ulterior, şi PSD a renunţat la el.

Ca şi PMP, USR Timiş a avut patru primari în urma alegerilor din 2020, dintre care doi sunt consideraţi prea fideli partidului, astfel că nici n-au fost ofertaţi. Este vorba de Dominic Fritz şi Horia Bugarin din Dumbrăviţa. (E adevărat, sunt unii lideri PNL mai zbuciumaţi, printre care Rareş Bogdan, care susţin că Fritz va trece la liberali.) În schimb, primarul comunei Cenad, Andrei Tiţa, este revendicat atât de PSD, cât şi de PNL. „Sigur vine la noi”, spun atât PNL-iştii, cât şi PSD-iştii. Probabil, primii sunt mai aproape de realitate. Al patrulea primar USR – de fapt primăriţă -, Saveta Moldovan din Foeni, rezistă încă în faţa ofertelor/presiunilor făcute de către cele două partide.

Pro România a avut doi primari în urma alegerilor din 2020. Unul dintre ei, Nicolae Birău din Variaş este coordonatorul organizaţiei care a semnat un protocol de alianţă cu PSD Timiş. Al doilea edil, Silvia Fechete – Otelec, este însă foarte aproape de o înţelegere cu PNL.

Cele două mari surprize ale alegerilor din 2020, edilii din Curtea şi Cenei, Marinel Crăciunescu, şi respectiv Sirghian Tanasin, susţinuţi de Partidul Republican, sunt revendicaţi de PSD.

Dincolo de aceste plecări, şi între PNL şi PSD ar putea ave loc unele schimburi de primari. PNL-iştii susţin că mai mulţi edili social-democraţi, dintre care unii importanţi, vor ajunge la ei. În perioada în care erau mari tensiuni între conducerea PNL Timiş şi mai mulți primari, PSD-iştii susţineau că unii dintre aceştia din urmă vor îmbrăca haina social-democrată. Între timp, conflictul a fost stins. De menţionat că şi înainate de alegerile din 2020 opt primari PSD au trecut la PNL. În schimb, după celebra „Ordonanţă a traseiştilor” din 2014, promovată de Liviu Draganea, 16 primari PNL şi PDL din Timiş au trecut la PSD. Unii dintre aceştia s-au numărat printre cei reveniţi în PNL înaintea alegerilor din 2020.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

6 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

10 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

12 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

13 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

15 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

15 ore ago