Opinii

Cum îi va convinge PNL pe români să voteze „ospătarii”, iar nu „clienţii”? Zăpăcindu-i şi odihnindu-i

Săptămâna trecută, într-o furtunoasă şedinţă informală la vârful PNL, experimentatul Vasile Blaga a spus un lucru pe care l-am tot scris în acest colţ de pagină. Şi anume că, de când Nicolae Ciucă a preluat conducerea partidului, PNL-iştii s-au transformat în slugile celor din PSD. E adevărat, Blaga n-a folosit cuvântul slugă, ci de „ospătar”, iar mulţi din liderii PNL-şti l-au aprobat. În special cei din aşa-zisul grup din Ardeal al partidului, critici dure la adresa tandemului Nicolae Ciucă – Lucian Bode, având şi Ilie Bolojan, Emil Boc, Raluca Turcan ş.a. Adică o bună parte din „echipa câştigătoare” care îşi devorează preşedinţii precum Saturn copiii, iar Ciucă e deja înscris pe listă.

Şi nu prea poţi găsi vreun argument cu care să parezi aceste critici. Începând cu cele formulate de Ilie Bolojan, care a vorbit de lipsa reformelor şi de promovare a politicilor liberale. Fiindcă deşi PNL are premier, toate deciziile importante au fost impuse de PSD. Începând cu impozitarea contractelor part-time, măsură total neliberală. Dacă au mai existat măsuri liberale, acestea au fost cerute/impuse de Comisia Europeană, pentu ca ţara să nu intre în faliment. Dar nu doar pe partea economică PNL n-a existat, dar nici la Justiţie, minister pe care îl deţine. Nu doar că acolo au fost o sumedenie de bâlbe, dar ministrul Predoiu a reuşit performanţa de a-i face simpatici pe Liviu Dragnea şi Florin Iordache.

Cât despre „ospătari”, reflexele de slugărnicie au fost cultivate chiar în interiorul partidului, în special de preşedintele Klaus Iohannis. Cu cât coloana vertebrală este mai flexibilă,  cu atât şansele de avansare sunt mai mari în partid.

PNL e în abis acum şi, contrar sondajelor optimiste prezentate de „ospătarul” Bode, e mult în urma AUR, nu doar a PSD. PNL nu mai are identitate. Doctrinar nu are nicio legătură cu liberalismul. Dacă totuşi ar trebui să-i găsesc o doctrină aş spune un conservatorism populist cu niscaiva tuşe trumpiste. Nimic liberal însă. PNL are probleme mari de cadre. Partid considerat cândva de elite, la vârf are acum doi indivizi (Nicolae Ciucă şi Lucian Bode) submediocri din punct de vedere intelectual (aici e vorba şi de amintita slugărnicie), dar „doctori”.

Cum mai poate PNL, în actuala formulă, să-i convingă pe români să voteze „slugile”, iar nu „stăpânii” din PSD, „ospătarii”, iar nu „clienţii”? Producând confuzie, zăpăceală. Cum? Comasând alegerile locale cu cele parlamentare, noul front deschis de partid. O comasare care vine în avantajul partidelor care au mai mulţi primari (chiar şi preşedinţi de consilii judeţene), iar PNL încă stă bine la acest capitol. Plus că primarii PNL, spre deosebire de cei ai PSD, sunt mai comozi de felul lor, iar după ce se văd cu sacii în căruţă nu mai trag foarte tare pentru partid. Tot în folosul PNL ar fi că noul premier va fi numit tot de Iohannis.

Ori această comasare este un real atentat la adresa democraţiei. Noi oricum avem o democraţie tânără, firavă. Oricum mulţi concetăţeni votează în totală necunoştinţă de cauză, foarte mulţi dându-şi încă votul pe câţiva mici şi două beri. Cele două tipuri de alegeri au cu totul şi cu totul alt specific. Mesajele vor crea confuzie. Nu mai discut că vor fi şase buletine de vot. „Dacă nu-i convingi, zăpăceşte-i!” pare noul slogan al PNL.

Cu un tupeu de zile mari, senatoarea de Timiş Alina Gorghiu argumenta, în urmă cu o zi, că această comasare ar avea menirea să nu-i „obosească” pe români, tot chemându-i la vot. Pe bune? Dacă tot vor comasare şi să-i „odihnească” pe români, de ce nu parlamentarele cu primul tur de prezidenţiale, aşa cum s-a întâmplat pănă în 2004? PNL n-ar avea însă niciun avantaj

Mai contează că în 2012,  CCR a declarat neconstituțională comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, asumată de Guvernul Boc? S-a argumentat atunci că numărul mare de buletine de vot poate provoca dificultăți în exercitarea dreptului de vot, ceea ce ar avea ca efect tocmai restrângerea acestui drept. Ştiţi cine a sesizat atunci CCR? USL, adică PSD şi PNL. Deputată la acea vreme, Alina Gorghiu nu considera atunci că românii obosesc mergând de mai multe ori la vot?

În fine, ştiţi care e paradoxul situaţiei, ca să nu-i spun ridicolul ei? La 33 de ani de la revoluţie, să ajungem să sperăm că PSD va salva democraţia în România în faţa asaltului nedemocratic al PNL şi nu va fi de acord cu comasarea alegerilor. Nu, de la CCR nu aşteptaţi nimic bun, acolo se lucrează doar pentru uzul infractorilor!

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Proclamație de deziobăgire pe moșia boierului Alfred

Mai mulți primari liberali din Timiș au scris o lăcrămație către conducerea județeană, președintelui interimar…

O oră ago

Începând de mâine strada Palmierilor se va închide pentru executarea unor lucrări

În perioada 21 mai – 4 iunie, între orele 8,30 – 18,00, traficul rutier va…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

16 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

19 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

20 de ore ago