Congresul național al Uniunii Naționale Maghiare din România a debutat, vineri, la Timișoara, cu o parte mai mult decât oficială. Oaspeți de vază ai liderului Kelemen Hunor au fost șefii celor două partide cu care formațiunea guvernează, PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
Cei doi invitați, prin discursurile lor, au arătat (cel puțin pentru public) ca o mare familie fericită care duce guvernarea spre culmi tot mai favorabile românilor, aceasta în ciuda frecușurilor care preced marea schimbare guvernamentală, prin celebra deja ”rotativă”.
Multiculturalitate și congres la Timișoara
Înaintea celor doi a vorbit și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care a folosit în discursul său laitmotivul folosit în ultimele sale cuvântări publice, cel al multiculturalității. În susținerea ideilor sale a abordat chiar și punctul 4 al Proclamației de la Timișoara, unul mai puțin cunoscut.
”Acest congres organizat la Timișoara e un semnal către maghiarii din România, dar și către toți cetățenii români. Timișoara nu ar exista în frumusețea ei fără comunitatea maghiară. (…) Dați-mi voie să vă citesc punctul 4 al Proclamației de la Timișora, unul mai puțin cunoscut. entru victoria Revoluției din Timișoara s-au jertfit, alături de români, și maghiari, și germani, și sârbi și membri ai altor grupări etnice care de secole conlocuiesc în orașul nostru pașnic, în buna înțelegere. Timișoara este un oraș românesc și european, în care naționalitățile au refuzat și refuză naționalismul. Invităm pe toți șovinii din România, indiferent că sunt români, maghiari sau germani, să vină la Timișoara, la un curs de reeducare în spiritul toleranței și al respectului reciproc, singurele principii care vor domni în viitoarea Casa a Europei. (…)Tradiția româniei nu este de ură, ci de conviețuire. Ne dorim cât mai multe întâlniri de acest gen care să sublinieze acest mesaj”, a fost discursul primarului Timișoarei, care a adresat câteva cuvinte în limba maghiară celor prezenți la Centrul Regional de Afaceri, de această dată mult mai bine decât a reușit la deschiderea oficială a TM2023.
Felicitări pentru succesele pe linie ale lui Hunor
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a avut un discurs mobilizator, plin de ”glumițe”, În primul rând a dorit să îl felicite pe Kelemen Hunor, care a reușit să aducă la la congres toate cele trei formațiuni membre ale actualei guvernări, ceea ce nici PNL și nici PSD nu au reușit la congresul lor. De asemenea, a remarcat că actualul președinte al UDMR va fi singurul candidat la funcția pe care o ocupă, și la aceste alegeri. Ciolacu i-a garantat lui Hunor că nu va candida la funcția de șef a UDMR pentru că nu cunoaște limba maghiară.
„Nu ştiu cum reuşeşte domnul preşedinte Kelemen Hunor întotdeauna să îi iasă toate. A reuşit şi de această dată să vă lămurească, să nu aibă contracandidat şi a reuşit atât preşedintele PSD, cât şi preşedintele PNL, să fie astăzi aici. Nu s-a întâmplat nici la PSD, nici la PNL, să fim toţi trei. Mă bucur că s-a ales Timișoara, data trecută am fost invitat la Mureş şi după ce am rezolvat problema cu Ardealul am venit să rezolv şi problema cu Banatul, dacă sunteţi interesaţi.”, a fost debutul ”jucăuș” al discursului lui Ciolacu.
În cadrul discursului a încercat să combată subiectele fetiș din mediul politic actual, cum ar fi pensiile speciale, pe care le-a numit ciumă, respectiv introducerea impozitului progresiv, despre care a spus că sunt doar ”breaking news”
”Este normal să fie discuţii între noi, este normal ca între noi să ne susţinem sau să nu ne susţinem anumite proiecte dar acest lucru face parte din politică şi chiar dacă veţi auzi diverse breaking news-uri, cu dispute între noi, mai nou şi înregistrări între noi, să ştiţi că suntem trei oameni serioşi, trei oameni care iubim România.” , a continuat Ciolacu.
El a cerut obținerea unei administrații mai suple în România. A spus că nu trebuie să se vorbească despre dat oamenii afară, dar a insistat pe subiectul secretarilor de stat, unul în care România excelează la număr.
”Trebuie să ne aşezăm toţi trei la masă şi să găsim cele mai bune soluţii şi să vorbim despre secretarii de stat, trebuie să înţelegem că ăsta este rolul nostru, nu putem în continuare doar să cerem de la români.”, a spus liderul PSD.
El a transmis celor din sală că e nevoie de UDMR la guvernare și, urmând aceiași linie a glumițelor, a vorbit despre bancul cu alegerile generale, care ar avea ca scop stabilirea partidului care va guverna un nou mandat cu UDMR, iar acum PSD și PNL s-au unit și UDMR trebuie să se roage de cele două formațiuni să fie primită la guvernare.
Succesele guvernării tripartite și moderație în acțiuni
Primul ministru al României, Nicolae Ciucă, a avut un discurs în care mai mult de jumătate a prezentat realizările guvernării tripartite actuale, s-a referit la provocările pe care le ridică îndeplinirea numeroaselor reforme ce trebuie îndeplinite. De asemenea, prin cele spuse a lăsat să se înțeleagă că, chiar și după alegeri, s-ar putea continua pe aceiași linie tripartită.
Ciucă a cerut moderație în acțiunile întreprinse în manifestarea membrilor coaliției.
”Am vorbit de stabilitate, de echilibru. Eu cred că tot ceea ce s-a întâmplat bun în această perioadă de timp s-a datorat moderației, și dna. consilier prezidențial a menționat în mesajul transmis de către dl. Președinte, că a face ceea ce este necesar pentru a păstra moderația și pentru a nu cădea în acele limite ale extremelor. Trebuie să facem în așa fel încât să înțelegem că prin moderație reușim să respectăm valorile, valorile noastre naționale, valorile României și să respectăm valorile Uniunii Europene, ale țărilor democratice. Sunt valori care sunt cât se poate de simple. Sunt valori ale Uniunii Europene, sunt valori ale libertății individuale, sunt valori ale fiecăruia dintre noi, cu care am crescut și cu care ne educăm copiii”, a spus celor prezenți la congres, Nicolae Ciucă.
Retorica radicală și extremismul trebuie evitat cu orice preț a spus oficialul
”Trebuie să evităm, așa cum am spus, acea alunecare către retorica radicală. Din păcate, aceste voci ale radicalismului sunt din ce în ce mai auzite, atât la noi în țară, cât și în țări cu valori democratice mai bine consolidate decât ale noastre. Avem nevoie să le vorbim oamenilor despre ceea ce înseamnă pericolul, extremismul lui, despre ceea ce înseamnă pericolul radicalismului. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să luăm poziție și să facem în așa fel încât extremismul, fie el etnic, economic, identitar sau religios, să nu se dezvolte. Va fi foarte greu după aceea să putem să controlăm acest fenomen. Asemenea că în continuare, pe aceste fundamente despre care am vorbit cu toții, trebuie să realizăm viitoarea construcție politică din România și să asigurăm viitoarea perioadă de guvernare până în anul 2024. Și să facem în așa fel încât să găsim o linie de continuitate și după alegerile din 2020. (…) Eu am convingerea, de asemenea, că, în acest context complicat, prezența celor trei partide într-o coaliție nu face altceva decât să ne determine să strângem rândurile pentru a putea ca împreună să facem față tuturor acestor provocări. Și, privind nu departe de granița României, privind la ceea ce se întâmplă, tot împreună trebuie să facem față nu doar provocărilor, dar și amenințărilor”, a încheiat Ciucă.
Lucrările congresului UDMR continuă sâmbătă dimineața, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, cu partea mai puțin oficială, cu prezentarea activității partidului, dar și cu votul pe care delegații îl vor acorda candidatului unic la un nou mandat de președinte, Kelemen Hunor.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…