Social

Domul Catolic din Piața Unirii din Timișoara se redeschide publicului după patru ani de șantier

Sâmbătă și duminică, Domul Catolic din Piața Unirii din Timișoara va fi în sărbătoare. După patru ani de reabilitare, biserica se redeschide în fața credincioșilor. Lucrările au fost ample, au presupus intervenții și la clădire și la decorațiunile acesteia, dar și refacerea integrală a obiectelor de cult.

Episcopia Romano-Catolică din Timișoara a beneficiat de un proiect realizat cu fonduri europene nerambursabile, cea mai mare parte prin Programul Operațional Regional, în valoare de peste 21 de milioane de lei. S-au găsit constructorii și restauratorii și au demarat lucrările. S-a intervenit în timp ce biserica era deschisă credincioșilor, până în 2019, atunci când la Dom s-a oficiat ultima slujbă.

Redeschiderea va fi una „cu greutate”, biserica va fi resființită, în fața a 20 de episcopi de diferite confesiuni, printre care și arhiepiscopul spaniol Miguel Maury Buendia, nunțiul apostolic la București, care va și conduce slujba. Vor fi unse cu ulei cele 12 cruci, redescoperite în Dom, în cadrul procesului de restaurare. Pentru a se ajunge la acestea s-a lucrat intens, ”apariția” lor a fost marea surpriză a restauratorilor, au fost redescoperite după ce au fost eliminate mai multe straturi de vopsea.

”În aceste trei luni am săpat pe aici cu bisturiul, în nenumărate locuri, ca să văd ce pot să găsesc original, că te prinzi că e original când dai de un mortar care are 250 de ani. Pe ăla nu l-a schimbat nimeni între cărămizi, da? Și pe el trebuie să fie ceva. Ei, acel ceva trebuie să fie primul strat. Poate că nu e din prima zi, poate că, la un moment dat, este o intervenție istorică, dar eu o respect ca și când ar fi prima. Și atunci mă iau după ea. Aici n-am avut după ce să mă iau. Și atunci am rămas trăsnit și am zis: ce facem?”, a spus profesorul Ioan Darida, expert în conservare și restaurare.

Volumul de lucru a fost imens, ani de zile pe coloanele și capitelurile bisericii au fost așternute diferite straturi de zugrăveală. S-a mers până la varianta inițială. Materialele folosite au fost cele tradiționale, nu cele moderne. Au fost numeroase probleme, multe dintre picturi fiind degradate.

Intervențiile realizate au avut darul de a aduce mai multă lumină în lăcașul de cult, spune episcopul romano-catolic de Timișora, Iosif Csaba Pal.

”În primul rând, este mult mai luminoasă. Cum intrăm, această lumină caldă, frumoasă, a complexului, cumva ne ajută să ne deschidem sufletul mai mult la Dumnezeu. Când intri într-o catedrală și simți că ești îmbrățișat. Așa cumva, deci așa este și structura, nu este una lungă, foarte lungă, în care intri ca într-un tunel, ci este foarte largă, deschisă, catedrala aceasta și acest ansamblu. Simți că ești în iubirea largă a bunului Dumnezeu. Această impresie îmi dă”, a spus episcopul.

Ai de zile, restauratorii au lucrat la statuile din incintă. S-a lucrat și în incinta bisericii, cele de la altar fiind de greutate prea mare pentru a fi mutate, la altele s-a intervenit, cu multă grijă, în ateliere.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest are partea ei de contribuție, importantă, pentru succesul proiectului.

”Eu cred că pentru un astfel de proiect, de o asemenea anvergură, eu chiar sunt încântat… Țin minte, când am semnat contractul, eram așa, un pic cu inima strânsă,

pentru că astfel de proiecte se termină în timp foarte lung și emoția era să nu treacă finalul de program. Deci practic termenul real de lucrare a fost patru ani. Șase ani au fost cu tot licitație și cu toate celelalte pregătiri care s-au făcut. Aici au fost mai multe probleme caree au apărut, cu constructori, cu lucrări, cu tipologii de, să spunem, manopere care nu se găseau… dar până la urmă echipa care s-a constituit a pus suflet și cred că asta se vede în acest proiect”, a spus Sorin Maxim, șeful ADR Vest.

Finanțarea principală a venit din Programul Operațional Regional. Finanțarea nerambursabilă a fost de 21,3 milioane de lei, din care 18,1 milioane de lei fonduri FEDR, respectiv 3,1 milioane de lei din bugetul de stat. Episcopia a acoperit, din fonduri proprii, diferența de cinci milioane de lei, reprezentând lucrări neprevăzute în proiectul inițial.

Lucrările realizate au presupus intervenții specializate de restaurare a componentelor artistice, înlocuirea instalațiilor, restaurarea elementelor din piatră și metal, a șarpantei și învelitoarei, intervenții la criptă și zugrăvirea fațadelor. Antreprenorul general al lucrării a fost Constructim SA, iar la restaurarea componentelor artistice au lucrat specialiștii asocierii Danart Import Export -Danart Restaurări – Cerecs Art SRL.

Domul Catolic din Piața Unirii din Timișoara a fost realizat în perioada 1750-1775, după planurile arhitectului Johann Bernhard Fischer von Erlach. De-a lungul vremii au fost făcute mai multe intervenții. Primele datează de la mijlocul secolului XIX, după evenimentele de la 1848-1849. Între 1920 și 1924 se fac din nou reparații și restaurări, impuse probabil de degradările apărute după primul război mondial.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

SCM USV Timişoara, deplasare dificilă la Baia Mare

Etapa a IV-a din Liga de Rugby programează a doua deplasare a acestui sezon pentru…

2 minute ago

Timotion modifică, duminică, traseele unor mijloace de transport ale STPT

Duminică, 12 mai, în intervalul orar 08:30 - 14:00, va avea loc evenimentul sportiv “Timotion…

21 de minute ago

Trafic închis, sâmbătă, pe strada Constantin Brăiloiu

Societatea de Drumuri Municipale (SDM) transmite că pe Str. Constantin Brăiloiu (tronson cuprins între Str.…

27 de minute ago

Zece pentru Primăria Timişoara, şapte la preşedinţia CJ Timiş plus… Maria Grapini. A început oficial campania electorală pentru locale şi europarlamenatare

De azi a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie,…

2 ore ago

La Timișoara, piesele auto realizate de o importantă companie sunt scanate pentru eventuale defecte, cu ajutorul unui tomograf

Una dintre cele mai mari companii străine din Timișoara, cu activitate în domeniul automotive, poate…

2 ore ago

Jumătate dintre clienții Rețele Electrice Banat vor avea instalate contoare de energie inteligente

Companiile Rețele Electrice continuă instalarea de contoare inteligente, cu scopul de a le pune la…

2 ore ago