Economic

La Solventul trebuie decontaminat solul și subsolul înainte de a se construi. Noul pod peste Bega e parte din ”dosar”

Proiectul imobiliar care se va ridica pe locul fostului combinat chimic Solventul nu va demara prea curând. Agenția pentru Protecția Mediului atrage atenția că acolo trebuie să se lucreze, prima dată, la decontaminarea solului și subsolului, afectat de activitatea desfășurată, după care se va putea demara construcția blocurilor, a anunțat, miercuri, Alina Călușeru, șefa APM Timiş.

La Prefectura Timiș au ajuns avertizări, reclamații, depuse de agenți economici și persoane fizice, legate de proiectul imobiliar imens, care ar urma să se ridice la Solventul, spune prefectul Mihai Ritivoiu. Binevoitorii anunțau că acolo sunt probleme, că nu se poate construi. O regenerare urbană excelentă, dar care nu poate porni oricum, care nu a pornit încă, spune Ritivoiu. Conform acestuia, susținut și de șefa de la ANPM, unii ar fi crezut că Agenția pentru Mediu ar fi dat deja aprobarea pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal. Nu e așa, pe cele 43 de hectare, din care 38 pentru ridicarea locuințelor, trebuie realizate decontaminarea și curățarea, spun autoritățile, iar aceasta ar putea dura chiar ani.

”Vreau să aduc în prim plan dezvoltarea urbanistică care se va ridica pe locul fostului combinat Solventul, sunt acolo 43 de hectare. Mai multe reclamații au fost depuse de agenți economici și cetățeni, există un investitor care are acolo un proiect imobiliar. În acea zonă, solul este contaminat. Pentru aceasta este necesar de a fi îndeplinite proceduri la APM, are loc o investigare a sitului contaminat, după care se poate da un aviz de mediu pentru PUZ. Au avut loc etapele birocratice, în 8 februarie comitetul special al autorității publice s-a întrunit, a fost prezentată prima versiune a PUZ. Pe mine, personal, mă interesează viața și securitatea cetățenilor care vor locui acolo, trebuie să avem respect pentru investitor, dar cu respectarea legii. Desigur, trebuie spus că de situație sunt afectate și proiectele de infrastructură ale municipalității”, a declarat Mihai Ritivoiu.

El vorbește de noua conexiune rutieră din zonă, care presupune și ridicarea unui nou pod, realizat pe un teren ce va fi donat de acest investitor către oraș. Și acesta trebuie să treacă prin decontaminare.

Alina Călușeru, șefa Agenției pentru Protecția Mediului Timiş, a detaliat puțin problema. Sunt, de fapt, trei studii care se realizează acolo, cel mai vechi e din 2019, dar niciunul nu a ajuns la final. Investitorul chiar el cere rezolvarea problemei, e cooperant și doritor să rezolve situația. Dar, specialiștii vor trebui să spună ce e necesar acolo. Se va face o analiză a solului și subsolului, se vor stabili măsurile necesare și modul de aplicare. Se va face un studiu tehnic, care va propune patru soluții pentru decontaminare.

”Pe platforma Solventul există în derulare, la APM, trei proceduri diferite. Prima procedură e din septembrie 2019, e o investigare a amplasamentului ca și sit contaminat. Din octombrie 2020 e un al doilea studiu, care presupune o restabilire a obligațiilor de mediu, la încetarea activității. În 2008 au fost stabilite obligațiile de mediu doar la cota zero. În martie 2021 are loc o solicitare de aviz de mediu pentru regenerare urbană. Niciuna din proceduri nu e finalizată. Va fi o comisie de specialiști, se stabilesc obligații de îndeplinit, în funcție de utilizarea ulterioară. Decontaminarea va cuprinde solul și subsolul, acolo au fost descoperite depășiri la diferii indicatori. Important este de știut că acolo nu s-a aprobat un plan urbanistic, așa cum cred unii”, spune Călușeru.

Procedura continuă, se va ajunge în situația în care se va cere la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară ca în cartea funciară a terenului să se noteze situația de sit contaminat, cu obligația de a se realiza contaminarea înainte de a se construi.

”S-a luat decizia de a se efectua evaluarea de mediu. Sunt depășiri la substanțe chimice, praguri de alertă și intervenție. Legea spune că APM informează autoritatea locală, care ulterior cere la OCPI, care notează în CF acest lucru. APM nu e cea care permite ridicarea pe un sit poluat!”, a subliniat Călușeru.

Procesul de decontaminare poate fi unul complex, se poate vorbi de ani de zile, trebuie realizat un proiect tehnic, prin care se vor stabili termenele în care se realizează operațiunea.

”Acum e prematur să spunem cum se face decontaminarea. În Timiș mai există sit-uri contaminate, este fabrica de la Margina, mai este un depozit de produse petroliere la Deta, dar APM Timiș nu a avut deocamdată nicio procedură de decontaminare finalizată”, a mai spus Călușeru.

Prefectul Ritivoiu spune că proiectul de regenerare de la Solventul este unul absolut lăudabil, că laudă inițiativa privată a investitorului, și a remarcat și seriozitatea acestuia.

”El este primul interesat de subiect, este direct interesat. Dar tot procesul trebuie făcut cu respectarea legislației”, a mai spus prefectul de Timiș.

Raportului de investigare detaliată și evaluare a riscului realizat la nivel de APM, după ce s-au analizat probe de sol, în anii 2019, 2021 și 2022 au arătat că în anumite puncte de pe teren sunt depășiri ale pragurilor de alertă și de intervenție în vigoare pentru folosința sensibilă a terenului și pentru folosința mai puțin sensibilă a terenului, pentru mai multe substanțe: sulfați, arsen, cupru, plumb, nichel, vanadiu, total hidrocarburi din petrol (THP), hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), naftalină, piren, fenantren, crisen, fluoranten, benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(a)piren, benzo(a)antracen, benzo(ghi)perilen, și indeno(1,2,3-cd)piren. Analize s-au făcut și pentru apele subterane și apele de suprafață, probele fiind prelevate în anii 2019 și 2022 care au evidențiat depășiri ale pragurilor și valorilor limită în vigoare pentru ape subterane, pentru următoarele substante: sulfat total, fenoli totali, fosfat, arsen, benzen, naftalină, etilbenzen, metil-tert-butil-eter (MTBE) și total hidrocarburi din petrol (THP).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…

5 ore ago

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…

8 ore ago

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

11 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

11 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren/UPDATE

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

12 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

13 ore ago