La Solventul trebuie decontaminat solul și subsolul înainte de a se construi. Noul pod peste Bega e parte din ”dosar”

Ritivoiu Caluseru

Ritivoiu Caluseru

Proiectul imobiliar care se va ridica pe locul fostului combinat chimic Solventul nu va demara prea curând. Agenția pentru Protecția Mediului atrage atenția că acolo trebuie să se lucreze, prima dată, la decontaminarea solului și subsolului, afectat de activitatea desfășurată, după care se va putea demara construcția blocurilor, a anunțat, miercuri, Alina Călușeru, șefa APM Timiş.

La Prefectura Timiș au ajuns avertizări, reclamații, depuse de agenți economici și persoane fizice, legate de proiectul imobiliar imens, care ar urma să se ridice la Solventul, spune prefectul Mihai Ritivoiu. Binevoitorii anunțau că acolo sunt probleme, că nu se poate construi. O regenerare urbană excelentă, dar care nu poate porni oricum, care nu a pornit încă, spune Ritivoiu. Conform acestuia, susținut și de șefa de la ANPM, unii ar fi crezut că Agenția pentru Mediu ar fi dat deja aprobarea pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal. Nu e așa, pe cele 43 de hectare, din care 38 pentru ridicarea locuințelor, trebuie realizate decontaminarea și curățarea, spun autoritățile, iar aceasta ar putea dura chiar ani.

”Vreau să aduc în prim plan dezvoltarea urbanistică care se va ridica pe locul fostului combinat Solventul, sunt acolo 43 de hectare. Mai multe reclamații au fost depuse de agenți economici și cetățeni, există un investitor care are acolo un proiect imobiliar. În acea zonă, solul este contaminat. Pentru aceasta este necesar de a fi îndeplinite proceduri la APM, are loc o investigare a sitului contaminat, după care se poate da un aviz de mediu pentru PUZ. Au avut loc etapele birocratice, în 8 februarie comitetul special al autorității publice s-a întrunit, a fost prezentată prima versiune a PUZ. Pe mine, personal, mă interesează viața și securitatea cetățenilor care vor locui acolo, trebuie să avem respect pentru investitor, dar cu respectarea legii. Desigur, trebuie spus că de situație sunt afectate și proiectele de infrastructură ale municipalității”, a declarat Mihai Ritivoiu.

El vorbește de noua conexiune rutieră din zonă, care presupune și ridicarea unui nou pod, realizat pe un teren ce va fi donat de acest investitor către oraș. Și acesta trebuie să treacă prin decontaminare.

Alina Călușeru, șefa Agenției pentru Protecția Mediului Timiş, a detaliat puțin problema. Sunt, de fapt, trei studii care se realizează acolo, cel mai vechi e din 2019, dar niciunul nu a ajuns la final. Investitorul chiar el cere rezolvarea problemei, e cooperant și doritor să rezolve situația. Dar, specialiștii vor trebui să spună ce e necesar acolo. Se va face o analiză a solului și subsolului, se vor stabili măsurile necesare și modul de aplicare. Se va face un studiu tehnic, care va propune patru soluții pentru decontaminare.

”Pe platforma Solventul există în derulare, la APM, trei proceduri diferite. Prima procedură e din septembrie 2019, e o investigare a amplasamentului ca și sit contaminat. Din octombrie 2020 e un al doilea studiu, care presupune o restabilire a obligațiilor de mediu, la încetarea activității. În 2008 au fost stabilite obligațiile de mediu doar la cota zero. În martie 2021 are loc o solicitare de aviz de mediu pentru regenerare urbană. Niciuna din proceduri nu e finalizată. Va fi o comisie de specialiști, se stabilesc obligații de îndeplinit, în funcție de utilizarea ulterioară. Decontaminarea va cuprinde solul și subsolul, acolo au fost descoperite depășiri la diferii indicatori. Important este de știut că acolo nu s-a aprobat un plan urbanistic, așa cum cred unii”, spune Călușeru.

Procedura continuă, se va ajunge în situația în care se va cere la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară ca în cartea funciară a terenului să se noteze situația de sit contaminat, cu obligația de a se realiza contaminarea înainte de a se construi.

”S-a luat decizia de a se efectua evaluarea de mediu. Sunt depășiri la substanțe chimice, praguri de alertă și intervenție. Legea spune că APM informează autoritatea locală, care ulterior cere la OCPI, care notează în CF acest lucru. APM nu e cea care permite ridicarea pe un sit poluat!”, a subliniat Călușeru.

Procesul de decontaminare poate fi unul complex, se poate vorbi de ani de zile, trebuie realizat un proiect tehnic, prin care se vor stabili termenele în care se realizează operațiunea.

”Acum e prematur să spunem cum se face decontaminarea. În Timiș mai există sit-uri contaminate, este fabrica de la Margina, mai este un depozit de produse petroliere la Deta, dar APM Timiș nu a avut deocamdată nicio procedură de decontaminare finalizată”, a mai spus Călușeru.

Prefectul Ritivoiu spune că proiectul de regenerare de la Solventul este unul absolut lăudabil, că laudă inițiativa privată a investitorului, și a remarcat și seriozitatea acestuia.

”El este primul interesat de subiect, este direct interesat. Dar tot procesul trebuie făcut cu respectarea legislației”, a mai spus prefectul de Timiș.

Raportului de investigare detaliată și evaluare a riscului realizat la nivel de APM, după ce s-au analizat probe de sol, în anii 2019, 2021 și 2022 au arătat că în anumite puncte de pe teren sunt depășiri ale pragurilor de alertă și de intervenție în vigoare pentru folosința sensibilă a terenului și pentru folosința mai puțin sensibilă a terenului, pentru mai multe substanțe: sulfați, arsen, cupru, plumb, nichel, vanadiu, total hidrocarburi din petrol (THP), hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), naftalină, piren, fenantren, crisen, fluoranten, benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(a)piren, benzo(a)antracen, benzo(ghi)perilen, și indeno(1,2,3-cd)piren. Analize s-au făcut și pentru apele subterane și apele de suprafață, probele fiind prelevate în anii 2019 și 2022 care au evidențiat depășiri ale pragurilor și valorilor limită în vigoare pentru ape subterane, pentru următoarele substante: sulfat total, fenoli totali, fosfat, arsen, benzen, naftalină, etilbenzen, metil-tert-butil-eter (MTBE) și total hidrocarburi din petrol (THP).

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

1987.03.15 a spus: (aprilie 5th, 2023 at 18:05 )

Acum puteți să scoateți și țeava de motorină, că se găsește și la sârbi, iar SRI se capitalizează prin metode mai moderne!
Dacă aude un potențial investitor străin că procedura din 2019 încă nu e gata, se duce învârtindu-se! Prin alte părți, încărcau pământul contaminat în camioane și-l cărau în 3 zile!
Dacă acolo sunt depășiri ale concentrațiilor unor poluanți (o zice reprezentantul guvernului!), la ce le mai trebuie studiu pe trei ani? Și ce făceau dacă nu exista proiectul imobiliar? Lăsau poluanții să se plimbe liberi cu vântul, prin apa freatică etc.

nu s-a sarit cu dreptul? a spus: (aprilie 5th, 2023 at 18:10 )

Mesajul in pur limbaj de lemn al autoritatilor citit printre randuri se traduce astfel: „dar noua, celor de la mediu, nu ne pica nimic? ca fara autorizatia noastra nu se face nimic”.
Auzi la doamna: „Pe mine, personal, mă interesează viața și securitatea cetățenilor care vor locui acolo”. Pe noi, cetatenii, nu ne intereseaza chestiile personale ale doamnei, chiar daca sunt bine intentionate, ci ne intereseaza ca institutia pe care o conduce sa isi faca treaba. Pana acum nu si-a facut-o: are o procedura inceputa de mai mult de 3 ani jumate (sept. 2019) doar de „investigare a amplasamentului ca și (sic!) sit contaminat”. Nu zic nimic de acel „ca SI sit”, in loc de „ca sit contaminat”. Dar doar pentru investigare sa ajungi la 4 ani e o bataie totala de joc la adresa investitorului si a cetatenilor, de care doamna zice ca ea, personal, ar fi interesata. O viata mai buna a catorva zeci de mii de cetateni ai Timisoarei inseamna terminarea Pasajului Solventul si construirea unui pod peste Bega in zona. Aplicarea legii nu inseamna sa stai 4 ani pentru o investigare a amplasamentului, da? Iar la studiul de restabilire a obligațiilor de mediu se sta din octombrie 2020, adica de 2 ani jumate. Nici asta nu e aplicare a legii sau urmarirea intereselor cetatenlor, da?

Sereioiu a spus: (aprilie 6th, 2023 at 09:03 )

Nu e vorba de sărit cu dreptul, ci de prostie. APM-urile fac parte din acea categorie de instituții pe care România nu le va lua în serios în următoarea sută de ani. Le avem pentru că „ne cere UE”. Săracii sunt așa de speriați că dacă le intră în sediu un șef de ocol silvic și țipă, toți fac instant pișu. La Romsilva se fac bancuri cu APM-urile. APM-urile există SĂ DEA avize, nu să analizeze și să constate situații. Sau SĂ NU DEA, dacă-i vorba de blocat Fritz și de punctat la candidatul Ritivoiu. V-ați prins?

Dan A. a spus: (aprilie 6th, 2023 at 15:21 )

Intreb ca unul care nu se pricepe: daca subsolul e contaminat cu acea lista lunga de substante periculoase, oare Bega, aflata la cativa metri de Solventul, n-o fi afectata? Solventul a functional aproape 30 de ani si de 20 de ani sta. Unde a fost APM pana acum? Analize ale apei se fac to timpul, si la romani si la sarbi, si n-am auzit nimic niciodata. Sa fie doar o piedica pentru investitorii care nu sar cu dreptul? Ca astazi e la moda sa dai cu protectia mediului, liliecii si ursii blocheaza autostrazile, Robu a ocrotit ani de zile tantarii si capusele, tramvaiul din Sagului n-a ajuns la mall caci ghiseul de analizat aerul nu a fost mutat 4 ani, si tot asa.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Consilierul personal al preşedintelui CJ Timiş jubilează: Progresimul s-a prăbuşit în România. Ultimele redute, Bucureşti şi Timişoara

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar şi în România. El spune că ultimele redute “progresiste” în România au rămas Bucureşti şi Timişoara. În privinţa Timişoarei, crede că doar DNA, iar nu timişorenii, îl mai poate da jos pe actualul primar, Dominic Fritz. Nicolae Robu revine cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consilierul personal al preşedintelui CJ Timiş jubilează: Progresimul s-a prăbuşit în România. Ultimele redute, Bucureşti şi Timişoara
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala

Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul Carpați, turneu de verificare încheiat aseară la Mioveni. Interul în vârstă de 25 de ani și-a făcut debutul la naționala de seniori cu ocazia acestei competiții, unde a fost folosit aproape exclusiv pe faza defensivă. Selecționerul a avut cuvinte de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Gata cu vacanţa de Sărbători! Elevii se întorc în bănci de miercuri

Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună pentru ei că în această iarnă vor mai avea o săptămână liberă, în ceea ce neconvenţional se numeşte „vacanţa de ski”. Aceasta va avea loc în perioada 10 februarie – 2 martie. Perioada va fi decisă de Inspectoratele şcolare judeţene...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanţa de Sărbători! Elevii se întorc în bănci de miercuri
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

Firmele care urmează să se înmatriculeze vor aplica noile coduri CAEN

Firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând cu 1 ianuarie 2025, încadrarea activităților în noile clase CAEN. În cazul firmelor deja înregistrate, actualizarea obiectului de activitate, conform noilor clase CAEN Rev.3, se va realiza fie la inițiativa firmei de actualizare a obiectului de activitate, fie cu ocazia înregistrării unei/unor alte mențiuni în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele care urmează să se înmatriculeze vor aplica noile coduri CAEN

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar şi în România. El spune că ultimele redute “progresiste” în România au rămas Bucureşti şi Timişoara. În privinţa Timişoarei, crede că doar DNA, iar nu timişorenii, îl mai poate da jos pe actualul primar, Dominic Fritz. Nicolae Robu revine cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consilierul personal al preşedintelui CJ Timiş jubilează: Progresimul s-a prăbuşit în România. Ultimele redute, Bucureşti şi Timişoara
Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată din inelul de ocolire al capitalei Banatului. Decizia finală a Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor a fost publicată, astfel turcii de la Nurol au fost desemnați câștigători ai licitației și contractul poate fi semnat. În conformitate cu noua Lege a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri poate semna contractul de execuție a Centurii Vest Timișoara cu turcii de la Nurol
Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună pentru ei că în această iarnă vor mai avea o săptămână liberă, în ceea ce neconvenţional se numeşte „vacanţa de ski”. Aceasta va avea loc în perioada 10 februarie – 2 martie. Perioada va fi decisă de Inspectoratele şcolare judeţene...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanţa de Sărbători! Elevii se întorc în bănci de miercuri
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000 de “sorosişti” din România. În acest sens, el a dat drumul unuia din “sondajele” cu care s-a remarcat în trecut. Se ştie, miliardarul şi filantropul american este una din ţintele preferate ale conspiraţioniştilor de extremă drepta. În Occident, cei care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”
Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără achiziții în acest sector. După ce au livrvrat o flotă de zeci de tramvaie noi, turcii de la Bozankaya vor livra orașului și 33 de noi astfel de mijloace de transport. Vor fi două tipuri de astfel de toleibuze, 25...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya
Top