Primăria Timişoara

Primarul Fritz, prima ieșire oficială pe tema dispoziției demolării catargelor cu tricolor: E o știre falsă, nu există dispoziție de demontare

La două zile de la debutul scandalului provocat, având ca temă demontarea a trei catarge cu tricolorul, existente în intersecțiile din Timișoara, apare și poziția oficială a primarului Timișoarei, Dominic Fritz. Acesta vorbește despre un ”pseudo-scandal” produs de ”golul de idei al coaliției naționaliste din Timișoara” și menționează că este o știre falsă, neexistând nicio dispoziție de demontare a celor trei catarge.

Fritz spune că prin astfel de subiecte se fabrică isterie, folosind sentimente legitime de patriotism. El vorbește despre legături între principalele partide, plus AUR și televiziunea Antena 3, cu conotații xenofobe.

Un nou pseudo-scandal a umplut golul de idei al coaliției naționaliste din Timișoara. Această mini-furtună politică e o pildă edificatoare despre cum se fabrică isterie pe baza unor sentimente legitime de patriotism – și cum se vor duce campaniile electorale în 2024. Ce au în comun AUR, Antena 3, PNL, PSD și prefectul PSD de Timiș? Toți m-au atacat în ultimele zile pentru o știre falsă, bineînțeles cu subînțelesurile xenofobe obligatorii”, a anunțat Fritz.

Tot circul este o știre falsă, nu există nicio dispoziție de demontare mai spune Fritz. E doar o dispoziție internă din primărie, trimisă spre primar, dar care a ”transpirat” în presă încă înainte de a ajunge la el.

Știrea falsă este că eu aș fi semnat o dispoziție care ar dispune să se demonteze trei catarge din Timișoara pe care este arborat steagul României. Corect este că există o propunere a aparatului de specialitate al Primăriei, într-un ”referat de aprobare”, care îmi aduce la cunoștință că sunt mai multe construcții ilegale pe domeniul public care, conform legii, trebuie desființate. Referatul, un document strict intern și care de la sine nu produce efecte, a ajuns în presă înainte să ajungă pe biroul meu sau să semnez eu vreo dispoziție. (Surpriză: toți semnatarii referatului sunt români!). Bineînțeles că știrea falsă că primarul neamț vrea să dea jos tricolorul era prea tentantă pentru a fi supusă rigorii realității, și toți s-au întrecut în apropouri. PSD Timiș îmi urează „Frohe Ostern” la sfârșitul atacului lor, subliniind astfel, în ziua Paștelui catolic, că nu sunt nici român, nici ortodox. Un consilier local PNL îmi reproșează că aș fi „umilit orașul care m-a primit cu brațele deschise” și repetă minciuna veche că eu aș fi arborat în fața primăriei steagurile altor state, deși ele au fost puse acolo cu mult timp înainte să ajung eu primar. Prefectul PSD preia tema, vrea să trimită ”o echipă mixtă de control”, deși putea foarte ușor să controleze câte dispoziții am dat eu pe această speță (adică zero), că doar la Prefectură le trimit după ce le semnez. Ori nu știe, ori minte, oricum niciuna din variante nu-l flatează”, a mai anunțat Fritz.

El vrea să le aducă aminte celor care îl condamnă că trec peste faptul că acele catarge au fost amplasate inițial ilegal.

Revenind la catarge, mă uimește nonșalanța cu care auto-declarații iubitori de țară trec peste faptul că sunt amplasate ilegal, fără autorizație de construire. Și asta într-un oraș în care un alt simbol al patriotismului local prost înțeles, o poartă de intrare amplasată tot așa fără autorizație și căzută la prima furtună, a omorât în 2017 un cetățean al acestei țări. S-a deschis un dosar penal, dar pare-se că deschis a rămas.

Cine vrea ca un tricolor să fie arborat pe o construcție care nu respectă tocmai legea țării pe care steagul vrea s-o onoreze? Libertate (albastru) – Dreptate (galben) – Frăție (roșu) pe un catarg care sfidează dreptul și pune siguranța cetățenilor în pericol? Ce fel de patriotism e asta? ”, continuă primarul Timișoarei.

Dominic Fritz subliniază că iubește steagul României și că e mândru să îl poarte.

Iubesc steagul României. Îl port cu mândrie și speranță și mă bucur să-l văd arborat în oraș tocmai pentru că eu cred în valorile pe care le exprimă. Nu îl folosesc pentru propagandă politică ieftină. Iau în serios obligațiile mele ca primar și nu mă las intimidat de nimeni în aplicarea legii”, menționează edilul șef..

Dominic Fritz subliniază că va analiza toate documentele și dacă există o variantă legală ca aceste catarge să rămână unde sunt.

Voi studia documentele transmise de colegi și voi analiza dacă există o variantă legală și sigură pentru ca aceste catarge puse în 2019 să rămână. Indiferent de soarta catargelor, tricolorul României, la fel ca steagul Uniunii Europene, va sta mereu în locul pe care îl merită: fluturând cu mândrie pe străzile Timișoarei”; a mai anunțat Dominic Fritz.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 8 iulie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 08.07.2024, unde se vor executa reparaţii…

26 de minute ago

Încă o persoană a murit după ce a vrut să se răcorească în Timiș

În jurul orei 17:28, polițiștii lugojeni au fost sesizați cu privire la faptul că o…

10 ore ago

Emoţiile vor fi maxime pentru liceeni luni, odată cu afişarea rezultatelor la Bacalaureat 2024

Rezultatele la prima sesiune a examenului de bacalaureat vor fi afişate luni până la ora…

15 ore ago

Duminică fierbine în Vestul ţării

Meteorologii au emis, duminică, o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat, valabilă…

15 ore ago

Autobuzele rămân principalul mijloc de transport din Timișoara

Un kilometru este distanța maximă pe care un locuitor al Timișoarei este nevoit să o…

17 ore ago

Protecția cu parapete rotative, replicată și la nodul de ieșire de pe A1 de la Remetea Mare. Circulația va fi întreruptă

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a decis să instaleze parapete cu rulouri într-un nou…

18 ore ago