Cultura

Sediul Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Timișoara a fost reabilitat prin eforturile celor de la Rotary Cetate Timișoara/FOTO

Sediul Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Timișoara, are acum haină nouă. Clădirea aflată în centrul orașului, în care și-au desăvârșit performanțele artistice nume mari ale artei plastice timișorene din ultimii 50 de ani, a fost reabilitată, în anul Capitalei Culturale Europene, ca un frumos cadou special făcut orașului și artiștilor cu această ocazie de către Clubul Rotary Cetate Timișoara.

A fost proiectul principal realizat de organizație, în mandatul lui Eleodor Coptil. Clubul a ales să susțină în anul rotarian 2021-2022 un proiect special și important, considerat la vremea aceea foarte relevant în avanpremiera anului Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023. Joi, la orele serii, proiectul a fost oficial finalizat, sediul fiind deschis din nou culturii.

În clădirea UAP din Parcul Justiției, rămasă în uitare din multe motive și-au desăvârșit performanțele artistice nume mari ca Victor Gaga, Romul Nuțiu, Leon & Xenia Vreme, Constantin Flondor, Delia Dumitrașcu, Lidia Ciolac, Szakats Bela, Toma Viorel, Octavian Maxim, Virginia Baz Baroiu, Daniela Constantin, Remus Irimescu.

La momentul lansării ideii de proiect, această clădire reprezentativă pentru cultura și arta timișoreană avea mare nevoie de ajutor. Proiectul a implicat lucrări de refacere a acoperișului, a fațadei dar și intervenții suplimentare de refacere a streșinilor, burlanelor, jgheaburilor, de consolidare pe alocuri, de modernizare, realizate pe parcursul unui an și care s-au ridicat la valoarea totală de 100 de mii de euro.

”Salvarea Casei de Creație a UAP Timișoara a fost un demers ambițios care a presupus o mobilizare importantă de resurse, de la sponsorii care ne-au oferit cu generozitate donații în cadrul balului nostru anual din 9 aprilie 2022, desfășurat sub genericul ”Susținem arta în Cetate”, până la artiști plastici care ne-au oferit lucrări licitate în beneficiul proiectului. Implicarea colegilor a fost de asemenea foarte importantă și, chiar dacă am venit după a perioadă dificilă impusă de pandemie, am reușit să finalizăm cu succes această inițiativă, care se adaugă unui lung șir de reușite ale clubului din cei 20 de ani de activitate. Trebuie să amintesc și colaborarea cu Daniela Constantin, președintele UAP Timișoara, care a fost deosebită, în sensul în care a demonstrat multă implicare și o dorință majoră de a face bine pentru comunitatea artiștilor timișoreni. Mulțumiri tuturor!”, a anunțat președintele Clubului Rotary Cetate Timișoara 2021-2022, Eleodor Coptil.

Acest proiect a fost dus la bun sfârșit cu aportul mediului economic, o seamă de companii fiind alături de Clubul Rotary Cetate Timișoara și oferind sponsorizări consistente pentru realizare.

”Suntem foarte bucuroși că am reușit acest proiect deosebit care a readus la strălucire o clădire cu o vechime de 112 ani, clădire care reabilitată și cosmetizată va continua să scrie o poveste frumoasă pentru cultura timișoareană încă cel puțin 20-30 de ani”, au anunțat cei de la Rotary Cetate.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari

Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat…

2 ore ago

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

4 ore ago

CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și…

5 ore ago

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara și Școala Gimnazială nr. 2 Lugoj vor reprezenta județul Timiș la turneul Final 4 de la Cluj

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara (Portland Trail Blazzers) și Școala Gimnazială nr. 2…

5 ore ago

Proiectul sumelor micșorate pentru drumurile județene a trecut de plenul CJT

Proiectul ”sabotat tehnologic” la precedenta ședință de plen, referitoare la repartizarea sumelor din TVA pentru…

5 ore ago

Jurnal de campanie (15). În “meciul” pentru Primăria Timişoara, la casele de pariuri, Dominic Fritz, mare favorit în faţa lui Nicolae Robu

Dominic Fritz sau Nicolae Robu? Este întrebarea de pe buzele multor timişoreni, acum când au…

7 ore ago