Muzeul Național al Banatului pregătește pentru timișoreni, la Bastionul Theresia, un eveniment excepțional, unicat în această parte a Europei. De vineri va fi deschisă expoziția “Prinţ şi Sultan. Decenii de război şi fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porţi (1683-1716)”, care acoperă o perioadă destul de slab acoperită cu exponate aflate în colecțiile MNaB.
Expoziția include 38 de piese din colecția de specialitate aparținând Badisches Landesmuseum din Karlsruhe. Toate au fost captură de război, preluate de armată de la otomani. Din păcate, valoarea mare a exponatelor, este vorba de milioane și zeci de milioane de euro pentru fiecare, care presupuneau costuri de asigurare imense, au făcut posibilă sosirea la Timișoara decât pentru o mică parte din obiectele din colecție. Doar pentru cele aduse în orașul de pe Bega, cu mari eforturi au fost plătite taxe de asigurare de 400.000 de lei. De asemenea, se vor folosi vitrine speciale, comandate chiar din Germania, unele având în interior un microclimat necesar pentru păstrarea acestor exponate.
Este o colecție unică, care nu mai este prezentă în această parte a Europei, dar nici în colecțiile muzeului timișorean, care deține piese turcești dar din o perioadă aflată la mai mult de o sută de ani diferență.
“Este una dintre cele mai importante expoziții din acest an pentru Muzeul Național al Banatului. Este o expoziție care nu a mai fost în România sau în estul Europei, toate piesele sunt originale, valoarea lor este undeva la peste 15 milioane de euro. Este vorba despre o ilustrare a unei istorii comune, mai exact despre perioada în care Timișoara a fost sub stăpânire otomană. Le mulțumim colegilor de la Muzeul Badisches Landesmuseum din Karlruhe pentru că au avut încredere și au colaborat cu noi pentru organizarea expoziției. Sperăm că va fi un număr impresionant de public, pentru că suntem Capitală Culturală Europeană şi de aceea am şi vrut să aducem această expoziţie”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Național al Banatului.
Sunt expuse diferite armuri, harnașamente pentru cai, echipamente militare, scuturi, coifuri, iatagane. Printre obiectele expuse se numără și cămașa de zale purtată de Pașa Mustafa Bekri Tekirdağlı din Rodos.
Eckard Kohne, directorul muzeului german, a explicat că în colecția din care provin aceste piese unice sunt nu mai puțin de 400 de obiecte, acestea fiind pradă de război obținute de armata imperială germană, obținute după ce mai mulți militari otomani au căzut prizonieri.
Expoziția a costat aproximativ 1,6 milioane de lei, iar asigurările au costat bugetul muzelui timișorean nu mai puțin de 400.000 de lei. Evenimentul va fi vernisat vineri și va fi deschis publicului până pe 30 august.
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic,…
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A…
Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind…
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…