Social

Casa Maghiară e în plină activitate de renovare. Spațiile vor deveni gazdă pentru activități culturale și sociale, dar și pentru un restaurant cu specific unguresc/FOTO

Comunitatea maghiară are acum o casă a sa, situată într-o clădire superbă din centrul Timișoarei. Casa Maghiară e deja frumoasă pe dinafară, are haină nouă, proaspăt ”renovată”, acum se face frumoasă și în interior. 

Clădirea a fost ridicată cu contribuția financiară a comunității maghiare în 1930, conform proiectului realizat de Laszlo Szekely. A fost folosită de comunitate până după cel de al doilea război mondial, atunci când a devenit un adevărat magnet pentru  comuniști. A fost sediu de partid, ulterior un fel de casă a presei din acea vreme, una care, desigur, deservea orânduirea de la acea vreme. 

Comunitatea maghiară a reușit să-și recapete casa, dar nu ușor, prin intermediul unei asociații, cu finanțare din partea guvernului de la Budapesta. Acum e în renovare și va deveni un centru multifuncțional. 

Fațada originală, una superbă, a fost din nou dezvăluită publicului după ce a fost renovată. Lucrările, cele mai dificile, din interior, merg mai departe și necesită un efort considerabil.

Vrem să dezvoltăm un centru cultural maghiar aici și un centru pentru ONG-urile maghiare care funcționează în Timișoara. Începem reabilitarea interioarelor. Vor fi modificate intrarea și etajul 1. La etajul 1, înainte, se afla o sală de festivități. Comuniștii au spart-o și compartimentat-o, iar noi ne dorim acum să reconstruim acolo acea sală festivă care exista în trecut. Depunem eforturi susținute pentru a reabilita clădirea și acestea sunt lucrările pe care ni le putem permite acum”, a explicat joi, 18 mai, Kasa Zsolt. vicepreședintele Asociației Bastion Varbastya.

La parter se amenajează o sală festivă, de fapt se dărâmă zidurile ridicate de comuniști conform necesităților lor. Va avea aproape 200 de locuri. Vor fi săli dedicate activităților culturale, celor pentru tineri, celor pentru activitatea politică a formațiunilor care reprezintă interesele comunității maghiare. Deja acolo funcționează Consulatul Onorific al Ungariei.

În proiect este prevăzută și o cafenea, dar piesa de rezistență ar urma să fie un restaurant cu specific unguresc. Va mai fi amenajat și un magazin cu suveniruri, iar spațiile de la etajele superioare ar urma să fie și închiriate, parțial, banii urmând să fie folosiți pentru susținerea proiectelor comunității.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

14 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago