Timp liber

Cazarma U se redeschide publicului și devine cea mai nouă și inedită galerie de artă din Timișoara Capitalei Culturale/Foto

De joi seara, timișorenii au la dispoziție o nouă galerie de artă, una total inedită, prin dimensiune și stil, în care timp de șapte luni vor expune un total de 72 de artiști. Cazarma U sau Cazarma Viena nu a devenit (încă) hotelul dorit de proprietari, dar va fi, în anul Capitalei Culturale, loc de expunere pentru sculpturi și instalații de artă.

Joi, 4 mai, în clădirea monumentală se deschide, la ceas de seară, expoziția ”după Sculptură/ Sculptură după”. După ani de zile în care a fost total închisă, clădirea dintre Piața Unirii și Piața Mărăști a trecut printr-o reabilitare parțială, total ieșită din comun, așa cum a gândit arhitectul Attila Kim, împreună cu Fundația Triade. Până pe 30 noiembrie aici va fi o galerie de artă, una care are spații ample, unde ușile și zidurile despărțitoare lipsesc, iar geamurile sunt „închise” cu pânze și draperii ieșite din comun.

“Orice loc poate să prindă viață, dacă îi dai viață. Așa că atunci când spunem După sculptură/Sculptură după, spunem implicit că există viață continuă. Există un organism care crește și care primește un suflu vital ori de câte ori noi avem entuziasm, avem iubire, avem ceva ce dă viață”, a spus Sorina Jecza.

Aproape tot spațiul clădirii va fi folosit ca zonă expozițională. Sunt amenajate locuri de expunere atât la parter, dar și la primul etaj. Chiar mai mult, și unele dintre zonele de acces spre pod, vizibil de la primul etaj, sunt populate cu sculpturi.

”Etajul întâi va fi destinat expozițiilor permanente, care vor sta acolo de acum până la sfârșit de noiembrie. La parter am împărțit spațiile în mai multe funcțiuni. O parte sunt ale partenerilor noștri, care au la rândul lor proiecte foarte ambițioase, ei nu s-au mulțumit să fie doar sponsorii și susținătorii noștri, pentru investiția lor tot o idee de suflet este, așa că fiecare și-a făcut un spațiu. De asemenea vom avea parteneri care vor avea expoziții temporare”, a mai spus Jecza.

Al doilea curator al expoziției „După sculptură/Sculptură după” este arhitectul Attila Kim. Comisarul României la Bienala de la Veneția a organizat zeci de expoziții la

târguri internaționale și este cel care de ani de zile se ocupă de expozițiile Muzeului Național de Artă Contemporană de la București.

Omul cu ideeile arhitecturale a fost… arhitectul Attila Kim. Mare parte din clădire a rămas la nivel de pereți din cărămidă, aceasta și dezvăluie frumusețe, dar și partea de istorie de unde provine. Este clar că situația clădirii nu este deloc una strălucită, vremea și neutilizarea ei și-au arătat influența. Intervențiile au fost minime, special pentru a lăsa să se vadă clădirea așa cum este.

”După atâția ani cât timp clădirea a fost închisă am dorit să scoatem în evidență spațiile frumoase și generoase ale clădirii. Intervențiile noastre doresc să aducă o unitate în toată clădirea având mai multe expoziții simultan. Toate sunt despre sculptură, dar sunt abordări și perioade diferite din istoria sculpturii românești. Podeaua este unitară prin folosirea unui pietriș de culoare neagră, într-un fel am încercat să ținem toate intervențiile din clădire în registrul alb-negru (…) Aş zice că arhitectura din interiorul cazarmei este redusă la esenţa construcţiei, pereţii de cărămidă fără decoraţiuni. Intervenţia noastră de arhitectură avea conceptul şi menirea să lege toate expoziţiile care se întâmplă simultan în clădire. Pereţii au devenit spaţii de expunere a unor expoziţii, biografii sau lucrări.”, am aflat de la Attila Kim.

Timp de șapte luni, între 4 mai și 30 noiembrie 2023, Cazarma U din Timișoara (Piața Mărăști nr. 2) va fi locul de desfășurare a unei serii de evenimente expoziționale menite să introducă publicul în evoluția sculpturii din ultimii 50 de ani și perspectivele diverse în care aceasta se manifestă.

Demers născut sub semnătura Fundației TRIADE și Attila Kim &Architects, după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după aduce în Timișoara Capitală Culturală Europeană peste 70 de artiști relevanți pentru toate formele sculpturii, patru expoziții de artă contemporană permanente și alte patru invitate și va cuprinde întâlniri, dezbateri și programe educative.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

13 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

13 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

14 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

15 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

16 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

17 ore ago