Cultura

Povestea formației Pro Musica se transformă într-o docu-dramă. Filmul va fi regizat de Gelu Șfaițer, iar scenariul e scris de Marian Odangiu

Cunoscuta formație rock timișoreană, Pro Musica, va intra în istorie și va fi prezentată și generațiilor viitoare. Activitatea de 50 de ani va fi transpusă în imagini artistice în cadrul unui documentar artistic-muzical cu elemente de docu-dramă, ce are ca temă istoria prezenței grupului timișorean în spațiul culturii române de-a lungul unei jumătăți de secol, de la începutul anilor ’70, până în prezent.

Autorii imnului Revoluției de la Timișoara vor fi personificați în ceea ce va fi producția cinematografică PRO Musica 5.0. Proiectul se întemeiază, în principal, pe evocările, confesiunile și opiniile principalilor componenți ai grupului, filmate în anul 2023, cu o abordare retrospectivă. La acestea se adaugă reconstituirile teatralizate cu actori (docudrama), părerile și mărturiile unor muzicieni care s-au integrat, într-un moment sau altul, în grup, colaboratori, intelectuali, personalități sau simpli iubitori și admiratori ai formației, susținute de un bogat suport sonor și vizual, secvențe de arhivă din concertele grupului și/sau din afara lor, fotografii, videoclipuri, afișe, cataloage, pliante, documente.

”Nu este un semnal de alarmă sau o situație că nu avem bani. De ce nu am lucrat cu oficialitățile statului, suntem în plin ”meci”, are loc Capitala Culturală, dar anul viitor va fi și momentul nostru. Atunci se vor cunoaște mai bine de ce am evitat niște rușini, festivaluri. (…) Ne-am reunit și ne-am mobilizat și am scris un CV al formației, o biografie a componenței numeroase a trupei. Încă mai scotocim arhive de poze, sute de benzi de magnetofon, producții radio, la Electrecord, materiale video arhivate. Cu imaginile e mai greu, erau doar unitățile de ”asalt” ale securității cei care aveau camere. Dar trebuie ca filmul să conțină și imagini de atunci. Încercăm să restaurăm anumite imagini. Asta esti tu, nu ai imagini suficiente, va trebui să realizezi. Am acoperit aproape în întregime plaja de 50 de ani. Mai sunt și muzicieni care au cântat pe perioade mai scurte, care vor apărea în film. Unii au fugit din țară, alții au plecat legal. Și eu am putut pleca, dar am ales să nu plec”, a spus legendarul Ilie Stepan, liderul Pro Musica.

Pe lista de realizatori ai filmului vor apărea Gheorghe Șfaițer – regizor; Vlad Doboș – asistent de regie; Marian Odangiu – autorul scenariului, Valentin Beleiu – editor de imagine și Aurelian Scorobete – grafica cinetică; Rafael Vasilcin și Olimpiu Vuia – directori de imagine.

”Ideea mi s-a părut de la început ceva senzațional, uriaș, dar va fi extrem de greu de făcut. S-au făcut câțiva pași, selectarea copiilor pentru casting, a celor care vor juca rolul componenților. Scenariul îl semnez, dar care nu exista dacă nu era Ilie Stepan, așa cum e el agita, nu ar fi reușit construcția scenariului. (…) Filmul va încerca să recupereze prin intermediul peliculei, 48 de evenimente speciale prin care Pro Musica le-a avut ca efect asupra culturii românești”, a spus și Marian Odangiu.

Filmul este produs de Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Principalele repere ale scenariului se referă la cele cinci etape esențiale din istoria grupului PRO Musica: etapa folk (opera folk ”Creanga de cireș” și piesa ”Glossa”); etapa rock progresiv cu influenţe de ethos naţional şi balcanic (”Zările gri”, ”Poarta de foc” etc.); etapa rockului baroc (opera ”Introducere într-un concert baroc”); etapa cu ample reverberații a piesei ”Timișoara”; etapa marilor concerte de sinteză ale grupului.

Un loc important în economia scenariului îl ocupă consemnarea premierelor absolute ale grupului, în context muzical/cultural național și internațional: prima operă folk din istoria musicii românești; primul concert rock organizat in Romania într-un spital de psihiatrie; participare la toate cele nouă ediții ale Festivalului ”Tim Rock”; singura trupă rock din România a cărei lucrare în versiune scenică a avut parte de 11 vizionări ale cenzurii comuniste şi apoi a fost interzisă; primii muzicieni, componenți ai grupului PRO Musica, ce au cântat în public, în fața a peste 100.000 de manifestanți, împotriva regimului dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu (cu dictatorul la acea dată incă la putere) în primul oraș liber din România (20 decembrie 1989); prima trupă rock a cărei compoziție (piesa ”Timișoara”) a devenit, prin Hotărâre de Consiliu Local, imn oficial al unui municipiu mare (Timișoara); piesa ”Timișoara” este primul disc single privat apărut în România ; cvadruplului album Stepan Project ”Lumina” este primul DVD muzical produs in România care are ca normă de sunet si Dolby Surround 5.1; primul concert rock in aer liber susținut vreodată în Estul Europei, de o maximă complexitate, într-un penitenciar din Europa de Est.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

2 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

5 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

7 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

10 ore ago

Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara

Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…

10 ore ago