Timp liber

Tradiția bucătăriei bănățene va fi dezbătută și readusă în fața publicului în cadrul Culinaria Banatica

Tradiția culinară bănățeană va beneficia de un proiect de sprijin pentru ca produsele care ajung pe mesele gospodăriilor din zonă să ajungă să fie mai bine cunoscute. Culinaria Banatica va cuprinde o serie de evenimente gastronomice, în cadrul cărora turiștii vor fi invitați să descopere bucătăria tradițională a bănățenilor.

Banatul e cunoscut ca fiind exemplul cel mai bun al unui mix de culturi și naționalități. Iar aceasta se poate vedea cel mai bine și în cadrul bucătăriei tradiționale din regiune. O inițiativă avându-l în spate pe Ovidiu Caius Merșa și Asociația Horetim, în fapt un subiect de lucrare de diplomă, a devenit proiectul Culinaria Banatica.

“Culinaria Banatica este mai mult decât cultură gastronomică din Banat, e un drum culinar pe care îl vom descoperi împreună. Asta deoarece aceste minunate meleaguri sunt un amestec fabulos de culturi și arome care se adună laolaltă pentru gusturi diverse și autentice”, au anunțat inițiatorii proiectului.

Prin Culinaria Banatica se dorește o ordonare a ceea ce este tradițional în gastronomia bănățeană.

„Proiectul dorește foarte mult să adune un pic ceea ce s-a întâmplat în Timișoara, ca gastronomie și să ordoneze, să pună lucrurile un pic în ordine. Nu este ca și când nu am avea noua bucătărie românească, nu e ca și când nu avem bucătărie tradițională, doar că suntem un pic zăpăciți de toate informațiile care vin din toate grupurile, din toată lumea care știe tot, evident, ca în fotbal. Foarte multe restaurante au și mâncare tradițională românească și lumea, folosind obsesiv cuvântul tradițional și ducându-l în derizoriu, cumva s-a diluat ideea de tradițional rustic. Trebuie pusă ordine în lucrurile astea. Mai sunt restaurante în Timișoara care au rețete vechi, sunt care au rețete tradiționale, sunt restaurante care fac parte din noua bucătărie românească pe care noi o uităm și care trebuia să o avem în anii ‘40-‚50, noi abia acuma o reconstruim și există în țară și există și în Timișoara. Proiectul constă în punerea în ordine a bucătăriei românești din Banat. Bucătăria românească din Banat, este cred că prima bucătărie fusion din Europa. Tocmai ce înseamă amestec de bucătării și de culturi și Banatul are acea acea poziționare în care am avut influențele. Gândiți-vă că Ada Kaleh a fost ultimul teritoriu ocupat de turci în Europa, de exemplu, și avem toate premizele pentru pentru a fi considerați prima bucătărie fusion din Europa.”, a spus Ovidiu Caius Merșa.

Pentru succesul proiectului s-a apelat la specialiști în domeniul gastronomic, vor fi consultați profesori universitari.

„Vor fi foarte multe workshop-uri prin care o să încercăm să aducem din zona universitară profesori să vorbească un pic profesioniștilor din domeniu, pentru că există o ruptură la noi între zona patronală, între clienți și zona academică. Toate evenimentele sunt deschise și pentru publicul larg. În fiecare lună avem câte patru evenimente, care vor fi niște seminarii de tip mic dejun, prânz, cină. Le vom ține în anumite locații și în anumite locuri publice din oraș. Deci, din start se va adresa publicul larg, pentru că proiectul se adresează publicului larg”, a mai spus Merșa.

Din proiect face parte și Asociației Horetim, aceasta nu este la primul proiect de acest gen.

„Vrem să avem 32 de evenimente prin care, în fiecare dintre ele, să readucem câte o rețetă autentică, câte o poveste din gastronomie, în așa fel încât toată lumea să înțeleagă ce înseamnă gastronomie și să coborâm cumva din zona academică, să ne întoarcem aici aproape de toți ceilalți, să înțelegem că nu e o poveste greu de atins și că se poate face în bucătării. Tocmai cred că asta face diferența și este un trend la nivel european. Toată lumea își dorește să se întoarcă la gastronomia locală”, conform Corinei Macri, din partea Horetim.

Culinaria Banatica este finanțat de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara cu suma de 250.000 lei.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

5 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

8 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

10 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

11 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

11 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

12 ore ago