Invatamant

Activități de vară inedite pentru elevii din ciclul gimnazial, la Timișoara. Ei vor învăța să construiască bărci/FOTO

Un proiect educativ extrem de interesant este pe cale să înceapă la Timișoara. Elevii de ciclu gimnazial vor avea ocazia ca pe parcursul lunii iulie să participe la un atelier în care vor construi o canotcă, o ambarcațiune concepută de marele sportiv român Ivan Patzaichin, aplicând practic cunoștințe dobândite în școală. Canotca este realizată după un proiect unic, ce preia liniile dinamice unei canoe de concurs și funcționalitatea lotcii pescărești.

Inițiativa aparține proiectului Ecluze pe Bega / Conexiuni Culturale. Acesta aduce în Timișoara atelierul de construcție de canotci și clubul Călăuzele Apelor, inițiative ale Asociației Mila 23 Ivan Patzaichin și Rowmania. Călăuzele Apelor a primit recent prestigiosul premiu continental European Heritage Awards, decernat de Comisia Europeană și Europa Nostra, distincția acordându-se inițiativelor din domeniul patrimoniului. Proiectul evidențiază cu succes faptul că, de-a lungul istoriei, oamenii și-au modelat existența și practicile culturale în armonie cu mediul lor, în timp ce natura s-a adaptat ca răspuns la acțiunile umane.

Această înțelegere servește ca un catalizator pentru transformarea modului în care

indivizii interacționează cu mediul în viața contemporană.

Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) a pornit ca o inițiativă ce vizează copiii din satele cu acces limitat la activități culturale, folosind lotca ca mijloc de a dobândi noi cunoștințe și abilități. Prin ateliere de construcție a bărcilor din lemn, copiii obțin o înțelegere mai profundă a valorii patrimoniului, inclusiv a relevanței sale pentru schimbările climatice și a legăturilor cu sustenabilitatea. Copiii învață să se reconecteze cu resursele locale din zona lor și să promoveze o apreciere pentru diversitatea culturală și etnică.

Elevi din ciclul gimnazial de la Școala Babel, dar și de la alte unități de învățământ, vor avea ocazia ca între 3 iulie și 31 iulie să deprindă, alături de meșterul marangoz Viorel Gheorghe, tainele construcției de ambarcațiuni. Vor descoperi, de asemenea, importanța apei pentru dezvoltarea unei comunități și în construirea identității locale. Marangozeria (construcția de bărci) este un meșteșug tradițional uitat în România, pe care Rowmania și Asociația Mila 23 Ivan Patzaichin încearcă să îl readucă la viață, cu sprijinul entuziaștilor.

Exercițiul de ”învățare cu sens”, așa cum este denumit de către inițiatori, îi îndeamnă pe copii să experimenteze aplicarea practică a cunoștințelor dobândite în școală, înțelegând astfel mai bine utilitatea acestora. Micii marangozi vor învăța să măsoare, să citească planuri de execuție, să înțeleagă noi noțiuni din fizică, chimie, matematică, dar mai ales – vor învăța să lucreze în echipă. Vor exista și activități complementare, copiii având ocazia să învețe despre regulile de bază ale fotografiei, noțiuni de economie, ecologie, exersându-și totodată gândirea critică și spiritul civic activ. La finalul atelierului micii navigatori se vor putea bucura de produsul finit al muncii lor și vor ieși cu canotca pe Bega! Astfel se va înființa filiala din Timișoara a clubului ”Călăuzele Apelor”, o rețea unică de localități din România unite de apă, acolo unde există grupuri de copii care și-au construit propria canotcă. Cinstim astfel cele aproape 3 secole de istorie a navigației bănățene, Timișoara fiind prima localitate care nu e situată pe Dunăre ce intră în acest club select.

Atelierul se va desfășura de luni până vineri, pentru aproximativ 3 ore și jumătate în

fiecare zi, la noul corp de clădire al Școlii Babel – Timișoara, str. Phoenix, nr. 41. Există 10 locuri disponibile pentru elevi de gimnaziu, înscrierile pentru aceste locuri se pot face online, completând formularul de înscriere – https://bit.ly/ateliercanotci. Nu sunt necesare cunoștințe sau abilități anterioare speciale, trebuie doar sete de cunoaștere și dorința de a face ceva special! Participarea la atelier este gratuită, toate materialele necesare fiind furnizate de către organizatori.

Proiectul ”Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale” face parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Informații despre evoluția proiectului și detalii despre evenimente și calendarul proiectului pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook – www.facebok.com/ecluzepebega și pe contul de Instagram dedicat inițiativei – www.instagram.com/ecluzepebega. În următoarea perioadă va deveni operațional și site-ul oficial – www.ecluzepebega.ro

2021 07 20 CANOTCA

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

13 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

14 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

16 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

18 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

18 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

18 ore ago