Politica

Alfred Simonis anunţă un nou proiect marca PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor

PSD a depus o iniţiativă legislativă privind eliminarea pensiilor speciale, a anunţat liderul Grupului social-democrat din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis. Acesta  afirmat că acest demers a devenit o prioritate pentru coaliţie. Parlamentul a mai votat în 2021 eliminarea pensiilor speciale, legea fiind însă declarată neconstituţională de CCR. Printre cei care au contestat legea s-a numărat atunci ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea.

Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a afirmat că e normal să fie eliminate mai întâi privilegiile parlamentarilor, pentru ca ulterior aceştia să discute şi despre veniturile altor categorii.

“Am depus astăzi în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă. Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate!”, a transmis Simonis pe pagina sa de Facebook.

Nu e pentru prima dată când în parlament se discută o astfel de inţiativă. În februarie 2021, parlamentarii votau cu o largă majoritate (357 de voturi „pentru” și 30 de abțineri) abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. La momentul adoptării acesteia, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de aceste pensii.

Mai mulţi foşti şi actuali parlamentari au contestat legea la CCR, printre aceştia numărându-se fostul premier şi preşedinte al PSD, Adrian Năstase, dar şi actualul ministru PSD al Agriculturii, Petre Daea.

În mai 2022, legea a fost declarată neconstiutuţioanlă de cvăter CCR. Judecătorii au motivate atunci „impetuozitatea şi graba cu care s-a acţionat”.

 

 

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

4 minute ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

33 de minute ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

36 de minute ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

2 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

3 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

4 ore ago