Societatea apă și canal Aquatim modernizează sistemul de citire al consumurilor de apă, după ce a fost semnat contractul de achiziție a 8.000 de contoare de ultimă generație. De asemenea, tot cu fonduri nerambursabile construiește două parcuri fotovoltaice de mare putere pentru a-și acoperi resursele proprii de energie.
Aquatim va putea obține direct de la punctele de consum datele referitoare la cantitatea de apă consumată, dar și despre eventualele probleme care pot apărea legat de consum, inclusiv posibilitatea de a se a manipula contorul. Societatea a făcut, încă de la finalul anului trecut, demersurile pentru achiziția unui sistem de digitalizare a contorizării în Timișoara, iar în luna februarie a acestui an, a semnat Contractul de finanțare pentru proiectul ”Sistem de contorizare a consumului de apă potabilă prevăzut cu interfață digitală în municipiul Timișoara”, în valoare de 9,8 milioane lei, din care 7,9 milioane lei fonduri europene, 1,2 milioane lei de la bugetul de stat, 186 000 lei de la bugetul local și 600 000 lei co-finanțare Aquatim.
Miercuri, 31 mai, s-a semnat contractul de achiziție a unui număr de 8000 de contoare inteligente, în valoare de 5.939.272,78 lei, fără TVA, cu firma ETA 2U SRL. Durata contractului este până în 31 decembrie 2023.
Contoarele smart de apă rece, echipate cu dataloggere si module de comunicație pentru măsurarea consumului de apă, permit citirea orară și transmisia zilnică a datelor, situații de consum anormal (consum prea mare, consum prea mic), încercări de manipulare a mecanismului etc.
Scopul proiectului îl reprezintă eficientizarea și optimizarea infrastructurii de apă aflată în aria de operare a Aquatim prin implementarea unui sistem de contorizare a consumului de apă potabilă prevăzut cu interfață digitală în municipiul Timişoara. Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea gradului de digitalizare al opera-torului regional Aquatim la nivelul municipiului Timișoara.
Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Tot cu fonduri europene, Aquatim va amenaja două parcuri fotovoltaice. Astfel, marți, s-a semnat Contractul de Finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru proiectul „Eficiența energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul companiei Aquatim – Stația de epurare apă uzata Timișoara și Stația de tratare apă Urseni” (Cod SMIS 2014+ 158891). Valoarea totală a finanțării este de circa 9,9 milioane lei, din care peste 9,3 milioane lei fonduri nerambursabile, iar termenul de implementare este până în 31 decembrie 2023.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea eficienței energetice prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Aquatim in cele 2 locații propuse pentru implementare.
Proiectul presupune realizarea a două parcuri fotovoltaice la Stația de Epurare a Apei Uzate Timișoara și la Statia de Tratare a Apei Urseni, cu o capacitate totală nou instalată de producere a energiei electrice de 1.650 kWp. Se estimează că în urma acestei investiții, se vor produce 2.281 MWh/an energie electrica din surse regenerabile
Infrastructura propusă prin proiect va fi administrată de către Aquatim, iar planul de mentenanță va fi implementat de către un furnizor acreditat de servicii de întreținere. În urma implementării acestor sisteme, se preconizează scăderea anuală a gazelor cu efect de seră cu 752,56 tCO2e/an.
Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…