Opinii

Românește

Gata, s-a produs rocada guvernamentală, profesorii s-au întors care pe la examene, care prin vacanță, tinerii pensionarii speciali au revenit la al doilea job, președintele pleacă în Africa, politicienii răsuflă ușurați, vara e frumoasă, viața e minunată, merită să o pierdem cu rahaturi? Singurul care muncește în țara asta va fi Marcel Ciolacu. Ar fi fost și cazul. Valeriu Nicolae, vânătorul de impostori, spunea despre actualul premier că până la 37 de ani a fost șomer, apoi a făcut studii „superioare” la o privată semiomologată, a fost gonac pentru Omar Haysam, vâslaș pentru Liviu Dragnea, iar de acolo viața i-a fost plină de experiențe de muncă la stat: viceprimar, prefect interimar, parlamentar, președinte de cameră, premier. Iar calea spre Cotroceni îi e atât de liberă, cine-l mai oprește pe acest „revoluționar” de Buzău?

Poate vă întrebați la ce muncește Marcel Ciolacu? Nu vă întrebați? OK. Păi atunci trebuie să aflați că Marcel Ciolacu muncește la punerea în practică a programului de guvernare. În primul rând creșterea economică trebuie să fie de 3%. Nu mai mult, nu mai puțin. Nu că ar conta. Românul de rând se va simți la fel și dacă am avea 12% creștere, și dacă am descoperi gaz mai ceva ca în Rusia, dar nu atât de bine ca și când am fi fost anexați de Marea Britanie. Apoi, inflația să nu fie din două cifre, ba chiar 8%, dar cifrele nu mai au importanță, de vreme ce azi grâul a scăzut la 80 de bani, motorina cinci lei, iar pâinea e tot 12 lei kilogramul.

Ahaaaaa, asta era: specula. Marcel Ciolacu va lupta cu specula. Și va mai face ceva premierul: va face el cum numai el știe să facă astfel ca românul să cumpere românește, să devină un „patriot economic”, să ne crească nouă industria extractivă, industria agricolă, industria prelucrătoare și, firește, industria alimentară, de confecții textile și metalice. Cum va face asta? Nu e treaba noastră, toată schema e să nu uităm să fim „patrioți” și să cumpărăm roșii românești scumpe și posibil toxice, în locul celor străine mai ieftine și probabil toxice.

Da, Marcel Ciolacu mai vrea creșterea sistemelor de Sănătate și Ecuație, românii plecați la muncă afară să fie atrași în țară, ca și banii europeni, de altfel. La consumul de bani pentru investiții nu trebuie să mai fim „patrioți”. Acolo vom lua mulți bani de la Europa ăia cu gândacii, iar ai noștri bani strânși de la clasa muncitoare vor merge tot în pensii speciale. Asta nu a zis-o Marcel Ciolacu, dar trebuie să mai zică? Căci nu ne vom gândi vreodată că Marcel Ciolacu când zice „rezolvarea odată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale” se va referi la justiție socială, la principiul contributivității implementat înainte de alegerile care trebuie să-l ducă la Palatul Cotroceni.

Nu, posibil că problema pensiilor speciale va rămâne cum s-a stabilit mai demult, dar „o dată pentru totdeauna”, cum a zis premierul. Vom cumpăra românește, adică tot lucruri ieftine unde nu sunt bani și lucruri scumpe, acolo unde sunt din belșug, vom munci românește, cu 1 iunie, Rusalii, Sf. Maria mică și mare, Sf. Andrei și alte multe zile libere, punți către ele și așa mai departe… Sistemul medical va funcționa românește, reforma în Educație va însemna doar majorări de salarii. Ordinea publică, autoritatea, tot românește, adică să nu supere pe nimeni, legile nerespectate nu trebuie să aibă ca efect sancționarea nelegiuitului.

Vom face investiții românește, adică scump și pe cârpeală, vom face reforme românește, în sensul că ”nu”. Acum că suntem înainte de alegeri, „nu”, după alegeri, ”nu”, că e majoritatea guvernamentală insuficientă pentru reforme structurale, iar dacă e suficientă, va fi război și tot „nu”, nu se face să cutremurăm straturile tectonice ale societății exact într-un asemenea moment nepotrivit. Cât se mai poate cu Europa asta, se va fura tot românește. Într-un cuvânt, se va guverna românește. Vom trăi românește, cum ne place nouă.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Trei medalii de aur la naționalele de haltere pentru Alexandru Boțoacă de la CSM Timișoara

Pregătirea continuă, pasiunea și îndrumarea antrenorilor a transformat o promisiune într-o certitudine. Vorbim despre Dan…

2 ore ago

Studenții Facultății de Arte și Design de la Universitatea de Vest vor fi prezenți în cadrul suitei de evenimente Vienna Design Week

Lucrările originale realizate de studenții Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din…

3 ore ago

Se poate trece din nou, pe bicicletă și pe apă, granița cu Serbia spre Zrenjanin

În acest sfârșit de săptămână se redeschide din nou punctul provizoriu de trecere a frontierei…

4 ore ago

La baza sportivă Mircea cel Bătrân se poate începe construcția clădirii cu tribune/Foto

La viitoarea bază sportivă din zona Mircea cel Bătrân a fost finalizată fundația la viitoarea…

4 ore ago

CSM Lugoj se prezintă cu ocazia unui turneu amical

Una din cele mai bune echipe bănățene din ultimele decenii, prim-divizionara de volei feminin CSM…

4 ore ago