Economic

Un important finanțator european, în conferință în orașul de pe Bega. Activitatea bună a GAL Timișoara și GAL Freidorf e recunoscută pe plan european

Timișoara găzduiește, în premieră, o importantă conferință, organizată de European Urban Initiative, un organism de finanțare european al Comisiei Europene. Decizia organizării în orașul de pe Bega a evenimentului vine ca urmare a activității excelente desfășurate de cele două Grupuri de Acțiune Locală municipale care activează aici, Timișoara și Freidorf, care au fost date ca exemplu pentru proiectele realizate.

EUI dispune de un buget generos, de 500 de milioane de euro, dar care nu a susținut încă niciun proiect în România. Organizația are în portofoliu susținerea unor proiecte importante, în țări europene, cum ar fi un nou pod la Amsterdam, în valoare de 20 de milioane de lei, construcția unor piețe în Bologna, dar și proiecte în alte orașe mari europene, am aflat de la Cătălin Tiuch, președintele Federației GAL-urilor Municipale din România, în același timp și conducătorul GAL Timișoara.

”Conferința EUI dezbate la Timișoara despre activitatea GAL-urilor din Europa, este prima dezbatere de acest gen organizată și e extraordinar că se face la Timișoara. Este o recunoaștere a faptului că cele două GAL-uri din oraș fac o treabă bună. E extraordinary că a fost aleasă Timișoara, orașul a concurat cu alte orașe mari, cum ar fi Lisabona, Amsterdam”, ne-a mai declarat Tiuch.

Ca și exemple de bună practică, în cadrul conferinței vor fi date proiectul de la Școala Generală 15, realizat de GAL Freidorf, respectiv centrul de cartier din Kuncz, dezvoltat de GAL Timișoara.

”Întâlnirea durează trei zile, iar aceste proiecte vor fi prezentate ca și bună practică de implementare a proiectelor comunitare urbane. Aici sunt organizate proiecte complexe pentru beneficiarii din zonele respective, pe lângă cursuri de recalificare se oferă și diferite alte proiecte. De exemplu, beneficiari pot realiza diferite analize medicale, în urma cărora se pot depista diferite afecțiuni. Totodată, proiectele includ și prestarea de alte servicii”, am mai aflat de la Tiuch.

Organizația europeană nu are deocamdată niciun proiect finanțat în România. Dar, prezența conferinței la Timișoara ar putea oferi primăriei de aici posibilitatea de a beneficia de un asemenea proiect pilot. European Urban Initiative lucrează doar cu autoritățile locale.

Federația GAL-urilor Urbane din România are 35 de asemenea organizații membre, care reprezintă aproximativ patru milioane de locuitori și un buget de peste 200 de milioane de euro.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alfred Simonis: „Alin Nica forțează inaugurarea maternității nefinalizate”

Campania electorală este pe ultima sută de metri și unul dintre competitorii electorali face tot…

O oră ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara se ceartă pe o unitate medicală care nici măcar nu a fost încă deschisă, noua Maternitate

Spitalul Județean Timișoara și Consiliul Județean Timiș au ajuns să se certe pe ceva ce…

3 ore ago

O expoziţie impresionantă despre anii 70, 80 a fost organizată în Timişoara, iar acum se va muta la Praga

Asociația Culturală Contrasens a organizat o impresionantă expoziție la Timișoara: A Spring of Hope A…

5 ore ago

„Golani” de mici. Abia au făcut 18 ani, dar la furturi sunt premianţi

Joi, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Lugoj, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe…

7 ore ago

Bucla de întoarcere a tramvaiului 5, de pe Calea Bogdăneștilor, se deschide luna viitoare

Povestea buclei de întoarcere a tramvaielor, destinat celor care circulă pe linia 5, pe Calea…

8 ore ago

Timișul e în topul național al primarilor ”migratori”

Mirajul unui nou mandat în funcția de primar al localității i-a făcut pe 19 primari…

8 ore ago