Klaus Vaterland

Electoratul USR și „cadourile” PSD-ului pentru Timișoara

Bag samă că PSD a schimbat strategia pentru Timiș. Dacă pe vremuri mai mult sau mai puțin îndepărtate partidul ar fi pârjolit capitala Banatului pentru a le cădea din procente primarilor care n-au fost niciodată de la PSD, acum cei de la PSD au ales altă tactică. Era și culmea să-și dea cu capul în zid până le ies creierii. Și-au dat și ei seama că nu câștigă nimic blocând toate proiectele orașului de pe poziția de guvernanți la nivel național. N-au luat mai mult de 10% din voturi de o grămadă de ani la alegerile din Timișoara cu vechea strategie, așa că au venit cu alta, mai profitabilă nouă, locuitorii orașului. 

Metoda sacoșa, dar la o altă dimensiune. Dacă la sate merge și cu un ulei, o geacă și o umbrelă cu semnele PSD, maximum un drum asfaltat, în Timișoara au venit cu chestiuni grele: spitalul oncologic, mai vechea investiție de la spitalul de copii, mâine-poimâine se promite finanțarea stadionului și a sălii polivalente, un bazin olimpic, dar și ocheade trase simpatic spre una dintre cele mai convenabile formule de administrație pe CD Loga: useristul Dominic Fritz. Toate povestite cu nesaț chiar în interviul colegului Ino Ardelean cu președintele interimar al Camerei Deputaților și al filialei Timiș a PSD, Alfred Simonis.

Dansul dă să înceapă și pare că s-au făcut perechile. Nu cu partenerii liberali de la nivel central, ci cu actualul primar. Nu cred că e mai mult de o potriveală politică. Oamenii ăștia se invită la nonbeligeranță pentru un deznodământ fericit amândurora, iar liberalii sunt adversarul potrivit. PSD are toate motivele din lume să-și coboare definitiv sub 20% partenerii de cursă lungă guvernamentală, PNL, iar pentru primarul Fritz este evident că liberalii sunt măcar încă o tură de alegeri competitorii direcți pentru funcția de edil șef.                   PSD se gândește la președinția CJT ca singurul mare trofeu în Timiș. Cum altfel poți ține doi decidenți atât de bine înfipți la centru, cum sunt Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, altfel decât prin rezultate la alegeri? Dar pentru cine să fie președinția aia a CJ Timiș? Se știa că e pentru Simonis, dar dacă domnișorul prinde șefia Camerei cu puteri depline ar fi mai complicat să abandonezi un ecuson atât de greu pentru o funcție de baron local. Deși unii ar zice că aceasta din urmă în aduce puterea și satisfacția acolo unde trebuie, acolo unde trăiești… unde ești ales.

Combinația pare simplă și avantajoasă atâta vreme cât pentru electoratul USR nu devine o problemă bucuria sadică cu care liderii PSD le laudă primarul și le sugerează că acesta a căzut la o înțelegere politică cu formațiunea detestată decenii în Timișoara. Dar dacă amiciția asta aduce rezultate, mulțumire, acumulează câte ceva pentru bilanțul mandatului acolo unde alții ar pune lozinca ”Donimik”, dacă asta aduce un nou mandat vor mai conta principiile? Vor trece useriștii la un alt nivel? Alții ar vedea-o ca o maturizare politică, alții, ca o abandonare.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

România, cea mai guvernabilă țară neguvernabilă

La prima vedere, clasa politică românească funcționează normal, sănătos. Are principii, asumă doctrine, studiază curente,…

18 minute ago

Începe o nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

RETIM, în colaborare cu ADID Timiș, lansează o nouă campanie de colectare gratuită a deșeurilor…

47 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 28 octombrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 28.10.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

Alergare prin și pentru istorie! Circa 1500 de participanți la Timișoara City Marathon powered by UPT/FOTO

Timișoara City Marathon powered by UPT a mobilizat duminică, 27 octombrie 2024, aproximativ 1500 de…

16 ore ago

Se pregătea să își ia zborul! Prins cu peste 200 km/h în județul Timiș

Sâmbătă, polițiștii orașului Deta, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe DN 58 B, au…

16 ore ago

Colterm a pornit unul dintre cazanele de la CET Sud, urmează pornirea turbinei pe aburi

Societatea de termoficare a Timișoarei, Colterm, estimează că în următoarele zece zile va consuma aproximativ…

20 de ore ago